Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας φέρνει σαρωτικές αλλαγές στα ωράρια, τις υπερωρίες και τις μορφές απασχόλησης, επαναπροσδιορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
ΟΑΕΔ: Επίδομα Μακροχρόνια ανεργιών - Ποιοι άνεργοι το δικαιούνται - Πως να υποβάλλετε την αίτηση
Ποιο είναι το Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων και ποιες είναι η προϋποθέσεις της χορήγησης του; Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια της ανεργίας.
Δείτε τις προϋποθέσεις, όπως αναφέρονται στον ΟΑΕΔ:
1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.
Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών
3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ.
Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ΕΥΡΩ
Σημείωση : Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή - με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης - του προ-προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος φορολογικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. (Παράδειγμα: Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το έτος 2023, οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν Εκκαθαριστικό Σημείωμα έτους 2021).
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .
Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
Δείτε μια σύντομη λίστα ερωτήσεων και απαντήσεων σε ότι άφορα το επίδομα μακροχρόνια άνεργων:
- Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιως ανέργων;
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άνεργοι που:
- Έχουν ηλικία 20 έως 66 ετών,
- Έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιο εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
- Έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας
- Έχουν υποβάλλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.
- Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Είμαι υπήκοος τρίτης χώρας. Μπορώ να λάβω το επίδομα;
Όχι. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι Έλληνες υπήκοοι ή οι υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πόσο είναι το ποσό του επιδόματος;
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.
- Πού υποβάλλεται η αίτηση;
Η αίτηση υποβάλλεται με τους παρακάτω τρόπους:
- αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους
- ηλεκτρονικά, μέσω του e-services, με χρήση του κλειδάριθμου που έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ
- μέσω των ΚΕΠ
- Πότε μπορώ να υποβάλλω την αίτηση;
Για να εισπράξει ο άνεργος το επίδομα πρέπει, εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας (ακόμη κι αν την έχει λάβει τμηματικά, δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού. Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog
Τα νέα της εβδομάδας
ΣΟΚ: Οι αυξήσεις στα επιδόματα πάνε για... 2026 – Ποιοι θα χάσουν και ποιοι θα κερδίσουν!
Αλλαγές στην Έκδοση Ταυτότητας: Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός – Τι Πρέπει να Κάνετε
Επίδομα παιδιού Α21: Πληρωμή της Γ δόσης - Η απαραίτητη προϋπόθεση
Η ΔΥΠΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζουν τα δεδομένα για τους άνεργους
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται σε 33.000 νέες επιχειρήσεις, καλύπτοντας 350.000 εργαζόμενους από κλάδους όπως:
Στον "πάγο" τα χρέη στην εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους - Ποιους αφορά και ποιος αποφασίζει
❌ «Delete» στα Ανείσπρακτα Χρέη: Ποιοι Γλιτώνουν από την Εφορία!
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιεί δύο μεγάλα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους, προσφέροντας πιστοποίηση δεξιοτήτων και χρηματική ενίσχυση έως και 2.000€!
Σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο αναμένεται να παρουσιάσει η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Αλλαγές στο επίδομα παιδιού προετοιμάζει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τα αρχικά σχέδια για την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων.
Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους θα δουν εκατομμύρια συνταξιούχοι από την αρχή του 2026, με τα ποσά να κυμαίνονται από 12 έως και 65 ευρώ μηνιαίως.
Μεγάλες αλλαγές προετοιμάζονται στον τρόπο δήλωσης των ενοικίων, καθώς η ΑΑΔΕ δρομολογεί την πλήρη ψηφιοποίηση και αυτόματη υποβολή του εντύπου Ε2 μέχρι το 2027.
Στεγαστικό Επίδομα 2024-2025: Τι Πρέπει να Ξέρετε για την Αίτηση και τα Νέα Ποσά
Νέο ξεκίνημα για τη στέγαση: Σπίτι με 30% του Μισθού - Ποιοι Δικαιούνται και Πώς θα Κάνουν Αίτηση
«Κοινωνική Αντιπαροχή»: Νέο ξεκίνημα για τη στέγαση χιλιάδων νέων στην Ελλάδα
Η ελληνική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις μητέρες να μεταβιβάσουν έως και 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας στον πατέρα, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 4997/2022.
Η ελληνική εργατική νομοθεσία αναγνωρίζει τις αυξημένες ευθύνες που φέρει ένας γονέας όταν μεγαλώνει μόνος του ένα ή περισσότερα παιδιά.
Η φροντίδα ενός παιδιού, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής του, απαιτεί χρόνο, ενέργεια και σταθερή παρουσία.
Οι εργαζόμενοι που καλούνται να φροντίσουν αγαπημένα τους πρόσωπα με σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν πλέον τη δυνατότητα να το κάνουν με νομική κάλυψη μέσω της λεγόμενης Άδειας Φροντιστή, που προβλέπεται στο άρθρο 29 του Νόμου 4808/2021.
Οι εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία έχουν μια ιδιαίτερη μορφή σχέσης εργασίας, διαφορετική από αυτή των μόνιμων υπαλλήλων.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο νέος νόμος που προβλέπει υποχρεωτική λήψη και αποστολή δείγματος DNA για τα κατοικίδια ζώα, με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2025.
Οι μεταβολές, ανοδικές ή καθοδικές, θα είναι στην πλειονότητα τους της τάξεως των 100-200 μορίων.
Ριζικές αλλαγές στις κληρονομιές: Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο – Τέλος στην αδιαφάνεια, δικαιώματα για συντρόφους
Ενοίκια: Ολα τα ελληνικά ακίνητα θα γίνουν αισθητά ακριβότερα και γρήγορα!