Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολή σε περσινούς δικαιούχους- Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

2022-10-10

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όπου θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, το 50% των χρημάτων του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σαν προκαταβολή σε όσους είχαν πάρει το επίδομα θέρμανσης την χειμερινή περίοδο 2021-2022.

Σημαντικό να αναφέρουμε πώς οι δικαιούχοι,  που έλαβαν πέρυσι το επίδομα,  θα λάβουν το ίδιο πόσο με πέρυσι προκαταβολικά μέχρι 10 Δεκεμβρίου. 

Όσοι θα λάβουν φέτος για πρώτη φορά το επίδομα θέρμανσης θα πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης μέχρι 31.12.2021,  αφού έχουν προβεί σε σχετικές αγορές και έχουν καταχωρηθεί τα τιμολόγια στο σύστημα.  Αν οι αγορές δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε, οι πληρωμές θα γίνουν στις επόμενες δόσεις. 

Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο ποσό του αυξημένου επιδόματος για τους περσινούς δικαιούχους, θα πρέπει να κάνουν αγέρες και για να καλύψουν το διπλάσιο του ποσού, που θα λάβουν ως προκαταβολή, αλλά και να λάβουν το υπόλοιπο επίδομα, που θα δικαιούνται.

Όλοι οι νέοι δικαιούχοι, που χρησιμοποιούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα αλλά και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. 

Τα βασικά:

 • Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων.
 • Όσοι έλαβαν επίδομα θέρμανσης πέρυσι, περίπου 700.000 νοικοκυριά, θα πληρωθούν προκαταβολικά έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα είναι αντίστοιχο με το περσινό. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022
 • Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου με προϋπόθεση να υπάρχει κατανάλωση μέχρι 15 Δεκεμβρίου
 • Θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υποβάλλουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων ή τους λογαριασμούς φυσικού αερίου έως το τέλος Απριλίου. 

Η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων για το Επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει, σύμφωνα με τις δηλώσεις πάντα, έως τις 10 Νοεμβρίου στη πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Πρόκειται πρακτικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους και πραγματοποίηση ελέγχου για την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων  

Όπως είχαμε επισημάνει νωρίτερα τα ποσά του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα.

Συγκεκριμένα:

 • Το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ που είχε καθοριστεί για τον χειμώνα 2021 - 2022 στα 350 ευρώ για το 2022 - 2023.
 • Το νέο αυξημένο ποσό των 350 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. 
 • Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. 
 • Συγκεκριμένα το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
 • Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
 • Διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
  Τα ανώτατα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθούν:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
  • Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
  • Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

  Ακίνητη περιουσία: Άγαμοι: 180.000 ευρώ και έγγαμοι 300.000 ευρώ

  Πρόκειται για τις οικογένειες και για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν για την θέρμανση της κυρίας κατοικίας τους είδη καυσίμων όπως: πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. 

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Το επίδομα θέρμανσης 2022-2023 για τα είδη καυσίμων, όπως καυσόξυλα και πέλετ θα δικαιούνται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών με λιγότερους από 3000 κατοίκους


  Πρόσφατες δημοσιεύσεις

  Τα νέα της εβδομάδας
   

  Πέντε προγράμματα για χιλιάδες δικαιούχους αναμένεται νσ τρέξουν από τον ΟΠΕΚΑ το επόμενο διάστημα. Επιταγές για τα βιβλία, εκδρομές και Δωρεάν διακοπές από τον ΟΠΕΚΑ - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις