Σταϊκούρας: Παροχή ρευστότητας στους πιο ευάλωτους

2022-02-16

Στοχευμένες παρεμβάσεις υπό την μορφή εφάπαξ επιδόματος στους ευάλωτες οικονομικά πολίτες φαίνεται ότι είναι η λύση που προκρίνεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι. «Ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο - που φαίνεται να είναι καλή με βάση τα πρώτα στοιχεία- και την ένταση του προβλήματος της ακρίβειας, θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά» ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Έχουμε μετρήσει τις δυνατότητές μας. Μιλάμε για στοχευμένα μέτρα, με όχι μόνιμο πρόσωπο». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει μελετήσει πολλές εναλλακτικές και στόχος είναι να επιλεγούν οι βέλτιστες από αυτές, με παροχή ρευστότητας στους πιο ευάλωτους».

Τα στοιχεία χθες για εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο 6,2%, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, ασκεί ισχυρές πιέσεις στο εισόδημα των πολιτών την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διατηρήσει μία πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ της στήριξης των πολιτών, ώστε οι ανατιμήσεις να μην πλήξουν σε ανεπανόρθωτο βαθμό τη ζήτηση και την ίδια ώρα να μην διαταραχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τη στιγμή που οι αγορές παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία εφόσον παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Όσο και αν αυτή τη εξίσωση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, τρεις είναι οι παράμετροι από τις οποίες θα εξαρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη λήψη νέων απολύτως στοχευμένων αυτή τη φορά μέτρων:

  • η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον Φεβρουάριο
  • η πορεία του ΑΕΠ το 2021 (καθοριστικές οι ανακοινώσεις της ΕΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου)
  • και η πορεία των τιμών στην ενέργεια διεθνώς και στην εγχώρια αγορά

Αυτοί οι τρεις παράμετροι καθορίζουν και το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Όπως όλα δείχνουν το οικονομικό επιτελείο αναμένει να συλλέξει όλα αυτά τα κρίσιμα στοιχεία και ως εκ τούτου οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος πλέγμα κριτηρίων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Να σημειωθεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί μία ακόμα συνιστώσα καθώς η συζήτηση για την άρση της ρήτρας διαφυγής και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία (σε ποιο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας) δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών για ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις.

Γιάννης Οικονόμου: Εφάπαξ και στοχευμένη στήριξη

Εφάπαξ και στοχευμένη αναμένεται να είναι η στήριξη της κυβέρνησης στους ευάλωτους πολίτες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, ανέφερε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, υπογράμμισε πως το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία και ο Μάρτιος θα είναι ο καθοριστικός και κρίσιμος μήνας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία και ο Μάρτιος θα είναι ο καθοριστικός και κρίσιμος μήνας.

«Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ενίσχυση αυτή δεν θα αναιρέσει την οριζόντια στήριξη προς τους πολίτες σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, μείωση ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο του δυνατού τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. 

Πηγή: ertnews.gr