Ακρίβεια; Έρχεται στήριξη σε όλους τους οικονομικά αδύναμους - Στοχευμένα τα μέτρα 

2022-08-16

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ναυαρχίδα των μέτρων είναι η νέα (και ενισχυμένη) επιταγή ακρίβειας, η οποία - σύμφωνα με τις πληροφορίες - έχει «κλειδώσει» ελέω του ασφαλούς δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από τα αυξημένα τουριστικά και φορολογικά έσοδα, που έχουν ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα αυτή στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με την στήριξη του Πάσχα που αφορούσε μόνο τους δικαιούχους ΚΕΑ, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους επιδόματος Παιδιού. Θα είναι πιο στοχευμένη και θα αφορά όλους όσοι έχουν την περισσότερη ανάγκη λόγω ανατιμήσεων. Επομένως οι δικαιούχοι θα επιλεχθούν βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Τα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ

Στα μέτρα στήριξης, που σχεδιάζει να ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης), περιλαμβάνεται μια ακόμη σειρά παρεμβάσεων όπως : αυξημένο επίδομα θέρμανσης από τον Οκτώβριο, Fuel Pass 3, επιτάχυνση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αλλά και η συνέχιση των επιδοτήσεων ρεύματος.

Συγκεκριμένα:

- Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της βεντάλιας των δικαιούχων. Συνολικά το επίδομα θέρμανσης έλαβαν φέτος 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν περίπου 166 εκατ. ευρώ, με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων και η αύξηση τόσο του κατώτερου όσο και του ανώτερου ποσού της επιδότησης.

- Συντάξεις: Χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους έως και 155 ευρώ μηνιαίως από την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί τρία μέτρα ενίσχυσης των συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση της τάξης του 5% στις συντάξεις και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. 

- Στεγαστική πολιτική για νέους: Παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια, αλλά και επιδότηση ενοικίου και χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών. Έμφαση θα δοθεί στους εργαζομένους και στα νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος.

- Fuel pass 3: Eαν οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά, θα υπάρξει fuel pass 3. Άλλωστε, για να αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και το ενεργειακό τσουνάμι που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.

Επιταγή ακρίβειας 

  • Voucher (κουπόνι) 200 ευρώ για αγορά τροφίμων, όπως εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Πρέπει να εξεταστεί όμως το ενδεχόμενο προσαρμογής του ποσού σύμφωνα με τα μέλη του νοικοκυριού. Το μέτρο θα εφαρμόζεται για το διάστημα μεγάλων ανατιμήσεων.
  • Κάρτα αλληλεγγύης η αλλιώς Κάρτα σίτισης, όπως είχε προταθεί η εφαρμογή της από την κ.Θεανώ Φωτίου. Είναι η γνωστή σε πολλούς Κάρτα αλληλεγγύης του 2015. Την κάρτα σίτισης θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων στην Ελλάδα, όπως supermarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία. Το ποσό χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Θα φορτώνεται για το διάστημα των μεγάλων ανατιμήσεων. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που το επιπλέον ποσό θα μπαίνει κατευθείαν σε προπληρωμένη κάρτα για το διάστημα μεγάλων ανατιμήσεων. Αυτό το σενάριο όμως θα αφορά μόνο τους δικαιούχους ΚΕΑ και θα πρέπει να επεκταθεί και σε υπόλοιπους πολίτες, που δεν δικαιούνται την συγκεκριμένη παροχή του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση σε χρήμα, που το ποσό θα είναι εφάπαξ σε μορφή Κοινωνικού μερίσματος και θα δοθεί σε οικονομικά αδύναμους. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Περιλαμβάνονται επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ, ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, ποιοι το διπλάσιο ποσό του ΚΕΑ και ποιοι θα πάρουν συνδυαστικά τις παροχές αυτές.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατ....

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Προ των πυλών είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αφορούν τους λογαριασμούς Οκτωβρίου και καλύπτουν την πρώτη, δεύτερη και εξοχική κατοικία των καταναλωτών.

Πιθανή ημερομηνία πληρωμής του Power Pass 2 θα είναι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως θα αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος Ιουνίου, ενώ δεν θα χρειαστεί να υποβάλλεται νέα αίτηση καθώς ισχύει η παλιά.