Ρεύμα: Πώς γίνεται αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ

2022-05-12

Η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ είναι μια από τις πιο συνηθισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που γίνονται κάθε μέρα. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που πλέον μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας κάθε ενδιαφερόμενο στη μετά Covid εποχή.

Μετακομίζεις σε νέο σπίτι, ως ενοικιαστής ή ως ιδιοκτήτης και θέλεις να πάρεις το ρεύμα στο όνομά σου; Ακολούθησε τα απλά βήματα που ακολουθούν. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες για να ολοκληρώσεις εύκολα τη διαδικασία.

Σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστείς αλλαγή ονόματος;

Οι πιο συχνές περιπτώσεις που καταγράφονται είναι:

  • Αλλαγή γιατί μόλις αγόρασες καινούργιο σπίτι / επιχείρηση.
  • Αλλαγή γιατί ενοικιάζεις καινούργιο σπίτι / επιχείρηση.
  • Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ λόγω θανάτου.
  • Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ με χρέος προηγούμενου ενοικιαστή.
  • Αλλαγή ονόματος για κοινόχρηστους χώρους (π.χ. νέος διαχειριστής πολυκατοικίας).

Πού κάνω αλλαγή ονόματος ΔΕΗ;

Υπάρχουν 3 βασικά σημεία επαφής με τη ΔΕΗ. Αν αναρωτιέσαι "πού κάνω αλλαγή ονόματος ΔΕΗ;", σου προτείνουμε:

1. Να καλέσεις την τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 800-900-1000.

2. Να μπεις στην εφαρμογή e-contract, ώστε να κάνεις τη διαδικασία ηλεκτρονικά.

3. Να πας σε ένα κοντινό σου κατάστημα ΔΕΗ.

Βέβαια, δεν σου συστήνουμε το τελευταίο, ειδικά τώρα, που όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά λόγω της πανδημίας. Η ηλεκτρονική διαδικασία θα σου γλιτώσει χρόνο και κόπο.

Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα βήματα για αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ.

Πώς γίνεται αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ;

Στην ουσία αυτό που κάνεις είναι ότι υπογράφεις νέα Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (έτσι λέγεται επίσημα η διαδικασία για την αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ). Μπορείς να ακολουθήσεις τρεις δρόμους:

Α) Επικοινωνείς με το τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, καλώντας στο 800-900-1000.

Β) Αξιοποιείς την εφαρμογή e-contract και κάνεις την αίτηση αλλαγής ονόματος ηλεκτρονικά.

Πλέον η ΔΕΗ σου δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσεις σε αλλαγή ονόματος με 3 απλά βήματα, υποβάλλοντας την αίτησή σου ηλεκτρονικά.

Εύκολα και γρήγορα συμπληρώνεις τα απαιτούμενα στοιχεία, επισυνάπτεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η σύμβαση έρχεται στην πόρτα σου για υπογραφή χωρίς καμία χρέωση.

ΒΗΜΑΤΑ:

1. Επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα της ΔΕΗ και επιλέγεις «Αλλαγή Ονόματος/Χρήστη».

2. Συμπληρώνεις τον 9ψήφιο αριθμός παροχής που βρίσκεται σε δεξιά πλευρά του λογαριασμού, ακριβώς πάνω από τη διεύθυνση ακινήτου.

3. Στη συνέχεια επιλέγεις το προϊόν (οικιακή ή επαγγελματική χρήση ακινήτου), συμπληρώνεις τα προσωπικά σου στοιχεία και επισυνάπτεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Αφού τσεκάρεις τα στοιχεία της σύμβασης, ένας υπάλληλος της ΔΕΗ ελέγχει τα στοιχεία που έχεις δώσει. Εφόσον είναι σωστά, το συμβόλαιο έρχεται στον χώρο σου για να το υπογράψεις και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής ονόματος στη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ σε ενημερώνει για την πορεία της αίτησής σου εντός δύο ημερών από την υποβολή της.

Γ) Πηγαίνεις σε κατάστημα της ΔΕΗ, δίνεις τον ΑΦΜ σου και προσκομίζεις τα εξής:

- ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής.

- στοιχεία αριθμού παροχής: λογαριασμό ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.

Η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ηλεκτρονικά είναι ο πιο σύγχρονος και άνετος τρόπος να ολοκληρώσεις τη διαδικασία. Και μετά την πανδημία, σίγουρα αξίζει να το σκεφτείς (ακόμα κι αν προτιμάς τις συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο).

Μπορεί να κάνει τη διαδικασία κάποιος άλλος για μένα;

Αν θέλεις να τρέξει τη διαδικασία αλλαγής ονόματος στη ΔΕΗ κάποιος άλλος για σένα είναι εφικτό, αρκεί το άτομο αυτό να έχει μαζί του:

  • Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή Αστυνομική Αρχή ή την αρμόδια Προϊσταμένη Αρχή (π.χ. Πρεσβεία, Δημόσιο, Εκκλησία).
  • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής.

❗ Προσοχή! Την ίδια διαδικασία για την αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ πρέπει να ακολουθήσεις και στην περίπτωση που έχει ζητηθεί διακοπή ρεύματος από τον προηγούμενο χρήστη.

Ποιο είναι το κόστος εγγύησης ΔΕΗ για αλλαγή ονόματος;

Θα χρειαστεί να καταβάλεις και ένα ποσό ως εγγύηση με την υπογραφή του συμβολαίου. Το ποσό της εγγύησης εξαρτάται από την παροχή του ακινήτου σου και είναι κατ' ελάχιστο 130 ευρώ.

Το ποσό σου επιστρέφεται όταν καταγγείλεις το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ. Μπορείς να ενημερωθείς για το ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβάλεις μέσω του τμήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε διαδικασία για την αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ τσέκαρε αν υπάρχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ.

  • Το εν λόγω πιστοποιητικό έχει ισχύ για 14 χρόνια για κατοικίες και 7 χρόνια για επιχειρήσεις.
  • Αν υπάρχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ, τότε δεν χρειάζεται να βγάλεις νέο και ακολουθείς τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω.
  •  Μπορείς να ενημερωθείς από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, τόσο για το αν το ακίνητό σου έχει πιστοποιητικό σε ισχύ, όσο και για τη διαδικασία έκδοσης νέου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει τι Ινστιτούτο Καταναλωτών. Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Χιλιάδες γονείς έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και σχετική ενημέρωση στο e-κοινοποίηση στην MYΑΑΔΕ, που τους ενημερώνει για την απόδοση του ΑΦΜ χωρίς να το ζητήσουν.