Κ.Ο.Τ. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει 15.11.2021 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους εν ενέργεια δικαιούχος- Τι να προσέξετε στην αίτηση

2021-11-03

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021). 

Τα βασικά σημεία στην αίτηση που πρέπει να προσέξουμε 

1. Υποβολή αίτησης γίνεται κάθε χρόνο μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των Φορολογικών δηλώσεων τρέχοντος έτους και μετά την σχετική ανακοίνωση στη πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για την ενημέρωση του συστήματος με τα Νέα φορολογικά στοιχεία. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να γίνει επανυποβολή της αίτησης, αν η προηγούμενη αίτηση έχει υποβληθεί πριν την ενημέρωση του συστήματος με τα Νέα φορολογικά στοιχεία. Φέτος όσοι έχετε κάνει τις αιτήσεις πριν τις 16.09.2021 πρεπει να τις ξανακάνετε οπωσδήποτε μέχρι 15.11.2021

2. Δεν χρειάζεται να ακυρωθεί η υπάρχουσα αίτηση, προχωράμε στην υποβολή, επιλέγοντας Νέα αίτηση

3. Αν υπήρχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία μέσα στο έτος 2020, η αίτηση υποβάλλεται μετά την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021)

4. Η αίτηση γίνεται με τους κωδικούς TaxisNet μέλους του νοικοκυριού, που η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του

5. Η κατηγορία ΚΟΤ-Α αφορά μόνο όσους έχουν Εγκεκριμένη αίτηση για το ΕΕΕ ( πρώην ΚΕΑ) . Η κατηγορία ΚΟΤ- Β έχει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (δείτε σχετικό πίνακα πιο κάτω)

6. Οι αιτήσεις πρέπει να επανυποβληθούν μέσα στο περιθώριο δύο μηνών μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των Φορολογικών δηλώσεων (Φέτος από 16.09.2021 μέχρι 15.11.2021)

7. Στην αίτηση καταχωρούνται τα πρώτα 11 ψηφία του Αριθμού Παροχής όπως αναφέρεται στον λογαριασμό μας, χωρίς κενά η παύλα

8. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ ισχύει για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

9. Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να κάνουν συναίνεση ηλεκτρονική, επομένως θα πρέπει να διαθέτουν τους κωδικούς TaxisNet. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

10. Οι ΦΙΛΟΞΕΝΟΎΜΕΝΟΙ δεν δικαιούνται να υποβάλλουν την αίτηση για το ΚΟΤ, το σύστημα αντλεί στοιχεία από την φορολογική δήλωση του 2020, αν φαίνεστε φιλοξενούμενοι έστω και για λίγες ημέρες, οι αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει.

11. Για όσους έχουν αναπηρία 67% και άνω για να υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει η ιδιότητα ΑΜΕΑ να έχει δηλωθεί στο ανάλογο πεδίο στη φορολογική δήλωση για να τους εμφανίσει το σύστημα σαν ΑΜΕΑ και να προχωρήσει η αίτηση. 

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο  blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Περιλαμβάνονται επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ, ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, ποιοι το διπλάσιο ποσό του ΚΕΑ και ποιοι θα πάρουν συνδυαστικά τις παροχές αυτές.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατ....

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Προ των πυλών είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αφορούν τους λογαριασμούς Οκτωβρίου και καλύπτουν την πρώτη, δεύτερη και εξοχική κατοικία των καταναλωτών.

Πιθανή ημερομηνία πληρωμής του Power Pass 2 θα είναι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως θα αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος Ιουνίου, ενώ δεν θα χρειαστεί να υποβάλλεται νέα αίτηση καθώς ισχύει η παλιά.

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και κίνητρα για όσους είναι εφικτό να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το κυβερνητικό πακέτο των παρεμβάσεων κατά της ενεργειακής κρίσης που θα ξεδιπλωθεί από την 1η Οκτωβρίου περιλαμβάνει διπλή ενίσχυση στο φυσικό αέριο, κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με μπόνους για τη μείωση της κατανάλωσης, επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και επιδότηση με 25 λεπτά το...

Έχει γίνει εκκαθάριση πληρωμής της Δ δόσης του επιδόματος παιδιού Α21. Κάποιοι βλέπουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εμφανίζονται στην εκκαθάριση και αναρωτιουνται τι σημαίνει αυτό και αν θα πληρωθούν την ερχόμενη δόση.