Κ.Ο.Τ. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει 15.11.2021 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους εν ενέργεια δικαιούχος- Τι να προσέξετε στην αίτηση

2021-11-03

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021). 

Τα βασικά σημεία στην αίτηση που πρέπει να προσέξουμε 

1. Υποβολή αίτησης γίνεται κάθε χρόνο μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των Φορολογικών δηλώσεων τρέχοντος έτους και μετά την σχετική ανακοίνωση στη πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για την ενημέρωση του συστήματος με τα Νέα φορολογικά στοιχεία. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να γίνει επανυποβολή της αίτησης, αν η προηγούμενη αίτηση έχει υποβληθεί πριν την ενημέρωση του συστήματος με τα Νέα φορολογικά στοιχεία. Φέτος όσοι έχετε κάνει τις αιτήσεις πριν τις 16.09.2021 πρεπει να τις ξανακάνετε οπωσδήποτε μέχρι 15.11.2021

2. Δεν χρειάζεται να ακυρωθεί η υπάρχουσα αίτηση, προχωράμε στην υποβολή, επιλέγοντας Νέα αίτηση

3. Αν υπήρχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία μέσα στο έτος 2020, η αίτηση υποβάλλεται μετά την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021)

4. Η αίτηση γίνεται με τους κωδικούς TaxisNet μέλους του νοικοκυριού, που η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του

5. Η κατηγορία ΚΟΤ-Α αφορά μόνο όσους έχουν Εγκεκριμένη αίτηση για το ΕΕΕ ( πρώην ΚΕΑ) . Η κατηγορία ΚΟΤ- Β έχει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (δείτε σχετικό πίνακα πιο κάτω)

6. Οι αιτήσεις πρέπει να επανυποβληθούν μέσα στο περιθώριο δύο μηνών μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των Φορολογικών δηλώσεων (Φέτος από 16.09.2021 μέχρι 15.11.2021)

7. Στην αίτηση καταχωρούνται τα πρώτα 11 ψηφία του Αριθμού Παροχής όπως αναφέρεται στον λογαριασμό μας, χωρίς κενά η παύλα

8. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ ισχύει για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

9. Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να κάνουν συναίνεση ηλεκτρονική, επομένως θα πρέπει να διαθέτουν τους κωδικούς TaxisNet. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

10. Οι ΦΙΛΟΞΕΝΟΎΜΕΝΟΙ δεν δικαιούνται να υποβάλλουν την αίτηση για το ΚΟΤ, το σύστημα αντλεί στοιχεία από την φορολογική δήλωση του 2020, αν φαίνεστε φιλοξενούμενοι έστω και για λίγες ημέρες, οι αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει.

11. Για όσους έχουν αναπηρία 67% και άνω για να υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει η ιδιότητα ΑΜΕΑ να έχει δηλωθεί στο ανάλογο πεδίο στη φορολογική δήλωση για να τους εμφανίσει το σύστημα σαν ΑΜΕΑ και να προχωρήσει η αίτηση. 

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο  blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Από τα μέσα Φεβρουάριου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Απο 1η Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις των δανειοληπτών, που έχουν δει αυξήσεις στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, για επιδότηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και των «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», γίνονται γνωστές όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργεία.

Στη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα στο gov.gr για την αίτηση του Market Pass. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο σε 6-7 ημέρες, δηλαδή την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Έχουν λήξει οι αιτήσεις λόγω παρέλευσης εξάμηνου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ), που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί τον μήνα Ιούλιο και είχαν ισχύ μέχρι 31 Ιανουάριου.

Με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα από Alpha Bank η Viva Wallet, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το νέο πλήρως αναβαθμισμένο Πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού «Τουρισμός για Όλους 2022» αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα.

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του