Το δίμηνο επίδομα από την ΔΥΠΑ σε γονείς - Δικαιούχοι και διαδικασία

2024-04-15

Το δίμηνο επίδομα από την ΔΥΠΑ σε γονείς - Στα 830 ευρώ από τον Απρίλιο - Δικαιούχοι και διαδικασία

Στα 830 ευρώ διαμορφώνεται το ειδικό επίδομα σε γονείς που καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ για δύο μήνες.

Συγκεκριμένα από 1 Απρίλιο λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού αυξάνεται και το επίδομα γονικής άδειας σε όσους έχουν παιδιά και εργάζονται.

Επίδομα της ΔΥΠΑ σε γονείς: Το χρηματικό ποσό που θα λάβεις για δύο μήνες - Δες τις προϋποθέσεις και την προθεσμία.

Λίγοι γνωρίζουν και δυστυχώς δεν ενημερώνονται από την ΔΥΠΑ για ένα επίδομα που καταβάλλεται για ένα δίμηνο σε γονείς και μονογονεϊκές οικογένειες.

Γνωρίζεις ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ καταβάλλει ένα επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό αν έχεις παιδιά; Υπάρχει επίδομα που μπορεί να λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος γονιός και θα δείτε τις προϋποθέσεις παρακάτω.

Επίδομα που πληρώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ στους γονείς

Πρόκειται για το επίδομα γονικής άδειας που πληρώνεται από την ΔΥΠΑ.

Όσοι εργάζονται και έχουν παιδιά έως 8 ετών, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα γονικής άδειας. Αυτό αφορά τόσο σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τον τρόπο απασχόλησής τους, όσο και σε εκείνους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα κάτω από συγκεκριμένες συμβατικές συνθήκες, αλλά και στη Ναυτική Ευκολία Σούδας. Η γονική άδεια που παρέχεται από τον εργοδότη διαρκεί μέχρι τέσσερις μήνες για κάθε παιδί και μπορεί να παρθεί είτε μονοκοπανιά είτε με διαφορετικούς τρόπους. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται για τους πρώτους δύο μήνες της γονικής άδειας για κάθε τ

Το επίδομα Γονικής Αδείας πληρώνεται από τη Δ.ΥΠ.Α για δύο μήνες κατά τη διάρκεια της 4μηνης γονικής αδείας, που προβλέπεται από τον ν. 4808/2021. Απαιτείται η υποβολή του Εντύπου Ε.14 στο ΕΡΓΑΝΗ και το παιδί να είναι κάτω από 8 ετών.

ΔΥΠΑ - Μέχρι και 820 ευρώ σε IBAN από τον Απρίλιο σε μητέρες - Βήματα και δικαιολογητικά

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Γονικής Άδειας από τον εργοδότη;

Για να λάβει κάποιος γονική άδεια, πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο στον ίδιο εργοδότη, είτε συνεχώς είτε με διάφορες συμβάσεις. Εξαιρέσεις υπάρχουν με βάση ειδικές συμφωνίες ή διατάξεις. Αν έχει περισσότερα από ένα παιδιά, έχει δικαίωμα σε άδεια για κάθε παιδί, μετά από έναν χρόνο εργασίας μετά την τελευταία άδεια. Οι γονείς διδύμων ή πολυδύμων μπορούν να πάρουν άδεια για κάθε τέκνο χωριστά, αν το ζητήσουν.

Σε τι ποσό ανέρχεται το επίδομα γονικής αδείας & κάθε πότε καταβάλλονται οι πληρωμές;

Το μηνιαίο ποσό που δίνεται είναι ίσο με τον ελάχιστο μισθό, ανεξάρτητα από τον τύπο εργασίας (πλήρη ή μερική). Περιλαμβάνονται επίσης προσαυξήσεις για δώρα και επιδόματα, βασισμένες σε αυτό το ποσό.

Τα χρήματα πληρώνονται κάθε μήνα μετά από την έγκριση του αιτήματος.

Ποια είναι η διάρκεια της επιδότησης;

Κάθε γονέας έχει δικαίωμα σε 2 μήνες επιχορήγησης για την άδεια για τον κάθε γεννηθέντα. Για τους γονείς που έχουν δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα τέκνα, παίρνουν επιπλέον 2 μήνες χορηγίας συνολικά, ανεξαρτήτως των τέκνων που γεννήθηκαν ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ένας γονέας με δίδυμα που λαμβάνει 8 μήνες άδεια, θα πάρει επιχορήγηση για 6 μήνες συνολικά. Επίσης, οι μονογονείς που έχουν μόνοι τους τη φροντίδα του παιδιού, λαμβάνουν το διπλάσιο της αδείας και της επιχορήγησης. Για παράδειγμα, μια μονογονέας θα πάρει 8 μήνες άδεια για ένα παιδί και θα πληρωθεί για 4 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας οι δικαιούχοι ασφαλίζονται;

Όταν ένας εργαζόμενος παίρνει επίδομα από τη Δ.ΥΠ.Α. κατά τη διάρκεια της άδειας, αυτός ο χρόνος θεωρείται ως περίοδος ασφάλισης για τη βασική σύνταξη και την κάλυψη ασθενείας. Τα σχετικά ασφαλιστικά εισοδήματα βασίζονται στο επίδομα που καταβάλλεται, με τη Δ.ΥΠ.Α. να παρακρατεί τις αντίστοιχες εισφορές και να τις περνάει στην ασφαλιστική εταιρεία.

Όταν ο γονέας δεν λαμβάνει επίδομα για ορισμένο χρονικό διάστημα της άδειας, μπορεί να επωφεληθεί από πλήρη ασφαλιστική κάλυψη μέσω της ασφαλιστικής του εταιρείας, βάσει νόμων. Αυτό είναι δυνατόν, εάν ο εργοδότης δεν του πληρώνει τον μισθό του.

ΔΥΠΑ: 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού - Δυνατότητα προκαταβολής έως 5.000 ευρώ - Οι προϋποθέσεις

Γενικά, όταν κάποιος απουσιάζει από τη δουλειά λόγω γονικής άδειας, αυτή η περίοδος θεωρείται ως πραγματική εργασία, προς όφελος των μισθών, των αδειών, των προαγωγών και των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.

ΔΥΠΑ: Χάνουν την κάρτα ανεργίας χιλιάδες άνεργοι αν δεν έχουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) - Βήματα για να το "φτιάξεις"

Σε ποιες περιπτώσεις διακόπτεται η επιδότηση;

Αν κάποιος διακόψει τη γονική άδεια, είτε επιλεκτικά είτε λόγω συγκεκριμένων λόγων, όπως το τέλος της εργασίας του, η επιδότηση σταματά. Ωστόσο, εάν ο εργαζόμενος αλλάξει δουλειά ή ανανεώσει τη σύμβαση, τότε η επιδότηση μπορεί να συνεχιστεί, αν συνεχίσει και τη γονική άδεια, υποβάλλοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Καταλήγοντας, οποιαδήποτε υπόλοιπα από την άδεια και την επιδότηση μπορούν να μεταφερθούν για χρήση στο μέλλον, όσο το παιδί δεν είναι πάνω από 8 ετών.

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com και την διατήρηση όλων των ενεργών συνδέσμων που υπάρχουν μέσα στο κείμενο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις