Προς πληρωμή το επίδομα θέρμανσης - Τι ποσό πρόκειται να πάρουμε- Τι βλέπουμε στις διασταυρώσεις αγορών

2022-02-23

Σε πολλούς δικαιούχους έχει πραγματοποιηθεί η διασταύρωση αγορών και πλέον μπορούν να δουν το πόσο επιδόματος, πού πρόκειται να τους καταβληθεί στην ερχομένη πληρωμή στις επόμενες ημέρες.  

Η ερχομένη πληρωμή Φεβρουάριου είναι για το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι βλέπουν οι δικαιούχοι στις διασταυρώσεις, που εμφανίζονται στην αίτηση.

Τι βλέπουμε στις διασταυρώσεις:

 1. Τυχόν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης που σας αποδόθηκε.
 2. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που σας αντιστοιχεί.
 3. Τις αγορές καυσίμου θέρμανσης που διασταυρώθηκαν με την αίτησή σας και (στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης) τα λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχούν σε αυτή.
 4. Τα στοιχεία του παραστατικού της αγοράς (Αριθμό Τιμολογίου - Ημερομηνία Αγοράς - Επωνυμία Προμηθευτή - Λίτρα (στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης)).
 5. Την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί σε εσάς καθώς και αυτή για την οποία δικαιούστε επιδότησης σε λίτρα, στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης.
 6. Την υπολογισθείσα αξία παραστατικού.
 7. To λογαριασμό IBAN στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση.


Προσοχή: Σε περίπτωση που η πληρωμή του επιδόματος εμφανίζει μηνύματα περί προβλήματος με τον ΙΒΑΝ, θα πρέπει να δηλώσετε ορθό ΙΒΑΝ στην επιλογή "Δήλωση Λογαριασμού - IBAN" του myAADE.

Πώς θα δούμε τις διασταυρωμένες αγορές:

 • μπαίνουμε στη πλατφόρμα myθερμανση
 • επιλέγουμε "Υποβολή αίτησης "
 • βάζουμε τους κωδικούς taxisnet του αιτούντα
 • επιλέγουμε "Υποβολή/Διαχείριση Αίτησης "του έτους 2021-2022
 • κάτω με μπλε γράμματα "Προβολή Διασταυρωμένων Αγορών "

Να πάρουμε παράδειγμα μια αίτηση με είδος καυσίμων πετρέλαιο. 

Στην εικόνα παρακάτω θα δούμε διαφορά πόσα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχει καταβληθεί η προκαταβολή και το πόσο της εμφανίζεται στον πρώτο πίνακα και αναφέρεται ως Λίστα Προκαταβολών για την Περίοδο 2021-2022. Πόσο προκαταβολής, που εμφανίζεται ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΗ, είναι 203,28 ευρώ.

Βλέπουμε στον δεύτερο πίνακα το Μέγιστο ποσό επιδόματος, που δικαιούμαστε βάσει συντελεστή της περιοχής μάς. Το ποσό αυτό αποτελεί στην ουσία το "ταβάνι ", δηλαδή η επιδότηση μάς δεν πρόκειται να ξεπεράσει το συγκεκριμένο πόσο, όσα καύσιμα και αν αγοράσουμε.

Στο παράδειγμα μάς, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 323,40 ευρώ  

Πάμε παρακάτω. Βλέπουμε τις αγορές. Στο παράδειγμα μάς εμφανίζονται τα λίτρα, που έχουν αγοραστεί επειδή αφορά πετρέλαιο.

Στη στήλη Οικίας βλέπουμε τα λίτρα πού έχουμε αγοράσει και στη στήλη Επιδότηση βλέπουμε τα λίτρα που μάς επιδοτούνται. Στη διπλανή στήλη Αξία είναι η αξία των επιδοτούμενων λίτρων (υπολογίζεται με τιμή 1,16 ευρώ το λίτρο). Στο παράδειγμα μας η αξία των επιδοτούμενων λίτρων για κάθε αγορά είναι 169,41 € και 153,99 €.

Κάτω στον πίνακα του παραδείγματος βλέπουμε τα Συνολικά λίτρα Επιδότησής, βάσει αγορών και είναι 278,79 λίτρα.
Και Συνολική Υπολογιζόμενη αξία, που είναι 323,40 ευρώ (είναι το μέγιστο ποσό, πού μπορούσε να πάρουμε, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, ακόμα και αν αξία των Συνολικών λίτρων Επιδότησής είναι παραπάνω, όπως και στο παράδειγμα

Πάμε τώρα να υπολογίσουμε το ποσό, πού δικαιούμαστε, κάνοντας αφαίρεση από την Συνολική Υπολογιζόμενη Αξία του Ποσού Προκαταβολής, που έχουμε λάβει ήδη
323,40€ - 203,28 € = 120,12 €

120,12 € θα πληρωθεί ο δικαιούχος στις επόμενες πληρωμές.  

Σε περίπτωση, που έχει πραγματοποιηθεί πληρωμή κάποιου ποσού και στις 27 Δεκέμβριου, από την Συνολική Υπολογιζόμενη Αξία αφαιρείται και αυτό το ποσό και αν υπάρχει υπόλοιπο, τότε αυτό το υπόλοιπο θα λάβει ο δικαιούχος στην ερχομένη πληρωμή.

Σε αυτή τη περίπτωση στον πίνακα αγορών θα εμφανίζονται και ποσά, που είναι εξοφλημένα στις 27.12.2022. Όπως στην εικόνα:

Τι να προσέξουμε:

1)Για να εισπράξει ο δικαιούχος το επίδομα θέρμανσης πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα οποιαδήποτε παραστατικά η σύνδεση της παροχής θέρμανσης μου ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ/ΑΙΤΟΥΝΤΑ!

Παράδειγμα: Αν μισθώνω κατοικία και έχω αέριο πρέπει απαραίτητα η σύνδεση αερίου να είναι στο όνομα ΜΟΥ(μισθωτής) και όχι στου εκμισθωτή μου (ιδιοκτήτη). 

2)ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ

3)ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Ο ΑΙΤΟΥΝΤΑΣ 
Αν έγγαμο ζευγάρι η με σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλει αίτηση με κωδικούς taxis ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ, και καταχωρίσει κατά την αίτηση εκείνη το δικό της ΙΒΑΝ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ, αρκεί φυσικά εκείνος μέσα ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ λογαριασμό TAXISNET να έχει καταχωρημένο αριθμό λογαριασμού που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ η σε περίπτωση συνδικαιουχων, να είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΩΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ