Λογαριασμοί ρεύματος: Φεύγουν όλες οι επιδοτήσεις - Ξαναέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής;

2023-06-11

Σε μία διαφορετική κανονικότητα θα επιστρέψουν οι καταναλωτές ρεύματος μετά το τέλος των επιδοτήσεων.

Οι λογαριασμοί και οι χρεώσεις θα αλλάξουν. Θα θυμίζουν την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και τροποπιήσεις στην τιμολόγηση.

Το τέλος των επιδοτήσεων

Ειδικότερα, η πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργιας στη χονδρεμπορική αγορά συνεχίζεται με τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου να κυμαίνονται σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Μάλιστα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για κάποιες ώρες οι τιμές μηδενίζουν. Και πιο συγκεκριμένα όταν οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση έναντι των άλλων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.

Η βουτιά ενισχύεται και από τη μεγάλη κατρακύλα των τιμών του φυσικού αερίου TTF.

Όλα δείχνουν ότι η εποχή των επιδοτήσεων που είχαν ξεκινήσει πριν από ενάμισι χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές φτάνει στο τέλος της.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση ενισχύσεων και για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, ενώ παρέτεινε και τα άλλα έκτακτα μέτρα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου αν και κανονικά έληγαν τον Ιούνιο.

Δεν αποκλείεται, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα κυβέρνηση να τερματίσει νωρίτερα την ισχύ των προσωρινών παρεμβάσεων που τρέχουν από τον περσινό Αύγουστο. Πρόκειται για το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και τη μετακίνηση χωρίς ποινή πρόωρης αποχώρησης από πάροχο σε πάροχο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει την επόμενη ημέρα του τέλους των επιδοτήσεων.

Πηγές αναφέρουν, ότι μελετάται νέος τρόπος τιμολόγησης των λογαριασμών ρεύματος. Δηλαδή μία νέα φόρμουλα που θα αντικαταστήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάποιες πληροφορίες θέλουν να σχεδιάζεται από τη ΡΑΑΕΥ ένας μαθηματικός τύπος, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να λαμβάνουν υπόψη δεδομένα του προηγούμενου μήνα για να τιμολογούν τον επόμενο. Χρέωση δηλαδή που ακολουθείται στα πρότυπα του ισχύοντος συστήματος.

Δεν αποκλείεται, όμως, λένε οι πληροφορίες να επανέλθει και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΡΑΑΕΥ θα ετοιμάσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους παρόχους για τον τρόπο χρέωσης της κατανάλωσης.

Οι μετακινήσεις των καταναλωτών

Ένα από τα μέτρα που ισχύει την περίοδο της κρίσης είναι και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς αυτό αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με μεταβλητή τιμολόγηση. Για εκείνα με σταθερές χρεώσεις θα ισχύει η οικονομική ποινή πρόωρης αποχώρησης.

Όπως και να χει οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο τοπίο για τους λογαριασμούς ρεύματος και θεωρείται δεδομένο ότι η μία από τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι αυτή. Ίσως και η πρώτη προτεραιότητα.

Τι θα πάρει τη θέση του σημερινού μηχανισμού

Σημειωτέον ότι το καθεστώς ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, παρατείνεται έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Μετά από την ημερομηνία αυτή προφανώς και θα καταργηθεί, καθώς η Ελλάδα θα επιχειρεί να προσαρμοστεί στις επιταγές της Επιτροπής.

Ίσως πάντως, στο σενάριο εμφάνισης μιας νέας κρίσης, και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός θα έχει καταργηθεί, να επιστρέψουμε εφόσον χρειαστεί στο παλιό μοντέλο. Εκείνο που είχε εφαρμοστεί προτού ισχύσει ο μηχανισμός, και όπου οι μονάδες ΑΠΕ με Feed in Premium απέδιδαν άμεσα στον ΕΛΑΠΕ τα επιπλέον έσοδά τους από τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ήταν μεγαλύτερη από την «ταρίφα» τους.

Οι συνομιλητές μας συμφωνούν στην ανάγκη από το 2024 και μετά, να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη μια συνετή δημοσιονομική στρατηγική, ωστόσο σημειώνουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει η ΕΕ σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης.

Η σιγουριά της Ευρώπης την οποία οδηγεί στην απόφαση να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στηρίζεται σε μια σειρά από γεγονότα. Καταρχήν, μέσα σε χρόνο εξπρές πολλαπλασιάστηκαν οι τερματικοί σταθμοί LNG, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν οι κοινές αγορές αερίου, που σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να επιτυγχάνει για λογαριασμό των χωρών μελών, ανταγωνιστικές τιμές έναντι εκείνων που θα πετύχαινε κάθε χώρα αν κατέβαινε ξεχωριστά. Με άλλα λόγια η πληρότητα στις ευρωπαικές αποθήκες που ξεπερνά σήμερα το 60% θα ενισχυθεί κι άλλο, δημιουργώντας χρήσιμες εφεδρείες. Το ερώτημα είναι τι άμυνες έχει η Ευρώπη απέναντι σε ένα φυσιολογικό και όχι ζεστό χειμώνα, όπως του 2023, όπου οι οικονομίες θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η κατανάλωση, μαζί με τις τιμές θα αυξηθούν, δυσκολεύοντας τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις