Κοινωνικό μέρισμα 2021 - Ψαλίδι στο Κοινωνικό μέρισμα λόγω Νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών

2021-10-09
Στη Πρωινή εκπομπή μίλησε ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκουρας για την στήριξη των Ευάλωτων νοικοκυριών τα φετινά Χριστούγεννα,  αναφερόμενος στο Κοινωνικό μέρισμα.
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει δυνατότητα να βρεθεί επιπλέον πόρος για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων, λόγω της ανάγκης στήριξης των νοικοκυριών λόγω ανατιμήσεων στην ενέργεια. 
Όπως προκύπτει ο δημοσιονομικός χώρος στενεύει λόγω του αυξημένου και διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης και επιδότησής στο ρεύμα, που τα μέτρα αυτά θα αφορούν όλα τα νοικοκυριά και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο στήριξης σε μορφή Κοινωνικού μερίσματος. 
Όπως φαίνεται εκτός από το διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) δεν θα υπάρξει στήριξη σε μορφή Κοινωνικού μερίσματος για επιπλέον ομάδες του πληθυσμού όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. 
Όπως τόνισε "Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και του πλεονάσματος, αφού ξεπεραστεί οι ενεργειακή κρίση και η ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών λόγω αυτήν "

Νωρίτερα έχει ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών λόγω ανατιμήσεων στην ενέργεια: 

1.Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σχετικό κονδύλι αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια και σε πρώτη φάση η επιδότηση θα αφορά την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει «παράταση» και τους πρώτους μήνες του 2022.

Συγκεκριμένα η επιδότηση από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα ( δηλαδή επιδότηση από 14 έως 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί για 9 ευρώ)

Για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. η επιδότηση θα είναι 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 24 ευρώ το μηνά

2.Επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα ή pellet. Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης (+36% έως και +68%).

Το σχετικό κονδύλι θα προσεγγίσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να στηριχτούν όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και η μεσαία τάξη. Υπολογίζεται πως οι δικαιούχοι μπορεί να προσεγγίσουν το ένα εκατομμύριο , καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα εισοδηματικά κριτήρια θα φτάσουν έως τα 15.000 με 16.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 24.000 με 26.000 ευρώ για το ζευγάρι (προσαύξηση δίνεται για τα παιδιά).

Αύξησή κατά 36% έως 68% του ύψους συνολικού επιδόματος, επίσης επιπλέων προσαύξηση 20% για κάθε παιδί (από 10% που υπήρχε)

ΕΕΕ (ΚΕΑ) - Ποιοι δικαιούχοι θα το πάρουν διπλό - Τι ποσό δικαιούνται

Η πληρωμή διπλάσιου ποσού θα αφορά τους δικαιούχους, που θα έχουν Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Προσοχή: Το διπλάσιο πόσο θα πληρωθεί ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ, δεν θα συνεχίσει και στις επόμενες πληρωμές. 

Θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο και οι δικαιούχοι όπως έχει γίνει και το Δεκέμβριο 2020 θα δούνε στους λογαριασμούς τους διπλάσιο ποσό. Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. 

Το πόσο που θα διπλασιαστεί θα είναι το πόσο που έχει εγκριθεί για τον κάθε δικαιούχο βάσει των μελών του νοικοκυριού και εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ