Ηλιακός θερμοσίφωνας και φωτοβολταϊκά με επιδότηση: Εντός Οκτωβρίου τα προγράμματα - Δελτίο τύπου

2022-09-29

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε στέγες με νομοθέτηση έως τα Χριστούγεννα της δυνατότητας εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες και στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Κ. Σκρέκας στο Ε.Ε.Α.: Θα στηρίζουμε τους επαγγελματίες όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση - Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις»

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη 28/9/2022 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου ανακοίνωσε παράλληλα μία σειρά από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζήτησε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, τονίζοντας τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

«Το ζητούμενο για όλους μας είναι επιτέλους να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μην ξεχνάμε ότι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας και έναν πολύ μεγάλο εργοδότη. Όσο δεν στηρίζονται αποτελεσματικά, τόσο πιο πολύ πλησιάζουν προς τον γκρεμό. Και η πιθανή κατάρρευση τους θα οδηγήσει σε μαρασμό την οικονομία μας και θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή εξαιτίας της εκτόξευσης των ποσοστών ανεργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από τις αρχές του 2022 για τη στήριξη των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε ότι η μόνιμη λύση δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η αυτοπαραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε τα εξής:

1. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρήσεων», ύψους 360 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τουρισμός, υπηρεσίες και κάποιοι κλάδοι του δευτερογενούς τομέα). Εντός Οκτωβρίου θα προδημοσιευθεί ο Οδηγός και αμέσως μετά θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες.

2. Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» στις επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα προδημοσιευθεί ο Οδηγός, επίσης, εντός Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν ένα κλιματιστικό ή ένα σύστημα θέρμανσης, να το ανακυκλώσουν και να προχωρήσουν στην αγορά ενός καινούριου, σύγχρονου, πολύ πιο αποδοτικού και λιγότερο ενεργοβόρου.

3. Πρόγραμμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη. Δεδομένου όμως, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από όλες τις επιχειρήσεις, θα νομοθετηθεί έως τα Χριστούγεννα, η δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες είτε αυτές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης είτε υψηλής τάσης. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στην Ορεστιάδα και συμψηφισμού της κατανάλωσης ενέργειας στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα κ.ά.

4. Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζεται μηχανισμός αποζημίωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις, συνδεδεμένες στη μέση και υψηλή τάση, κατά τις ώρες αιχμής (6-10 μ.μ.), στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αναμένονται για μείωση της τάξης του 5% στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες - επιδότηση

Από τα 250.000 πάνελ, τα 150.000 θα τοποθετηθούν στις στέγες νοικοκυριών, τα 75.000 θα αφορούν αγρότες και τα 75.000 επαγγελματίες. Αυτά αφορούν την κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Πρόκειται για δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και αποτελούσαν πάγιο αίτημα της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θερμοσίφωνες είναι οι πλέον ενεργοβόρες συσκευές. Με την αλλαγή του θερμοσίφωνα σε ηλιακό, στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%, η ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%).

Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα προγράμματα που είχαν «τρέξει» έως σήμερα παρά το γεγονός ότι πρόκειται και για ελληνικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας εφόσον αυξηθεί η ζήτηση.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις