FuelGr: Η εφαρμογή για να βρούμε το φθηνότερο πετρέλαιο και βενζίνη

2022-10-14

Με την εφαρμογή fuelGR για Android μπορείτε να δείτε σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα. 

Η εφαρμογή λαμβάνει δεδομένα με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) ή με υπόδειξη της περιοχής πάνω στο χάρτη. Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε τύπο καυσίμου, εταιρίες και παλαιότητα τιμών. 

Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο καθώς και φυσικό αέριο. 

Επίσης μπορείτε να δείτε ιστορικό τιμών για κάθε πρατήριο σε μορφή γραφήματος.
Οι χρήστες μπορούν να αξιολογήσουν τα βενζινάδικα ως προς την ποιότητα καυσίμου, την εξυπηρέτηση και την εγκατάσταση. 

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται από τους χρήστες. 

Το fuelGR παίρνει τα δεδομένα του (πρατήρια και τιμές) από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων (https://www.fuelprices.gr), όχι απευθείας από τα πρατήρια ούτε από χρήστες! Τα δεδομένα εμπλουτίζονται όσο είναι εφικτό (π.χ. γεωγραφική θέση, τηλέφωνο, κτλ.) και διατηρούνται σε τοπική βάση δεδομένων η οποία και τροφοδοτεί τις εφαρμογές fuelGR.

Κατεβαστέ την εφαρμογή από το συνδεσμο https://play.google.com/store/apps

Τι είναι η ρύθμιση "Προτίμηση Τιμής - Ποιότητας" 

Πολλά πρατήρια πουλάνε τόσο απλά καύσιμα (π.χ. Αμόλυβδη 95 Οκτ) όσο και τα λεγόμενα ποιοτικά ή premium (π.χ. EKO Diesel Avio). Η ρύθμιση αυτή καθορίζει ποιο καύσιμο-τιμή θα επιστραφεί για το πρατήριο, όταν γίνεται λήψη δεδομένων.

 • Προτίμηση Τιμής (προεπιλογή)
  Σε πρατήρια με απλό και ενισχυμένο τύπο, επιστρέφεται ο απλός (π.χ. Αμόλυβδη 95 Οκτ). Αν όμως το πρατήριο δεν εμπορεύεται απλό τύπο, τότε επιστρέφεται ο ενισχυμένος.
 • Προτίμηση Ποιότητας
  Σε πρατήρια με απλό και ενισχυμένο τύπο, επιστρέφεται ο ενισχυμένος τύπος (π.χ. EKO Diesel Avio). Aν όμως το πρατήριο δεν εμπορεύεται ενισχυμένο τύπο, τότε επιστρέφεται ο απλός.
 • Μόνο Ενισχυμένα
  Επιστρέφονται μόνο οι ενισχυμένοι (premium) τύποι καυσίμου (π.χ. EKO Diesel Avio, BP Ulimate Diesel, Shell Αμόλυβδη 95 V-Power, κτλ).

Δεν μπορώ να βρω το X πρατήριο! Δεν έχετε όλα τα πρατήρια;

Αν δεν βρίσκετε γνωστό σας πρατήριο τότε κατά σειρά μπορεί να συμβαίνει κάτι από τα ακόλουθα:

 1. Το πρατήριο δεν είναι γραμμένο στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων όπως οφείλει βάσει Νόμου (ΦΕΚ 975/Β/30-06-2010). Μόλις κάνει εγγραφή στο Παρατηρητήριο και δώσει σε αυτό τιμές, σε λιγότερο από ώρα θα εμφανιστεί και στο fuelGR.
 2. Αν το πρατήριο είναι ήδη γραμμένο στο Παρατηρητήριο Τιμών τότε δεν το έχει ενημερώσει με τιμές για περισσότερο από 30 μέρες. Αυτό είναι το μέγιστο διάστημα στο οποίο μια καταχώρηση τιμής στο Παρατηρητήριο είναι έγκυρη (ΦΕΚ 2090/Β/31-07-2014). Σε αυτή την περίπτωση το fuelGR έχει/γνωρίζει το πρατήριο αλλά οι τιμές που αυτό έχει δώσει είναι παμπάλαιες και το fuelGR δεν τις δείχνει (όπως ορίζει ο Νόμος). Μόλις το πρατήριο κάνει νέα δήλωση τιμών στο Παρατηρητήριο, σε λιγότερο από ώρα, θα εμφανιστεί και στο fuleGR.
 3. Αν το πρατήριο έχει ενημερώσει το Παρατηρητήριο με τις τιμές του, τότε το αργότερο σε μία ώρα (συνήθως σε πολύ λιγότερο) η τιμή θα εμφανιστεί και στο fuelGR. Η διαδικασία συγχρονισμού του fuelGR με το Παρατηρητήριο δεν γίνεται όμως ακαριαία! Αν στη διάρκειά της κάποιο πρατήριο ενημερώνει με τιμές το Παρατηρητήριο, οι τιμές αυτές θα ενσωματωθούν στο fuelGR στον επόμενο συγχρονισμό τιμών.
 4. Αν έχει περάσει πάνω από μία ώρα από την καταχώρηση τιμών του πρατηρίου στο Παρατηρητήριο και δεν έχουν εμφανιστεί οι νέες τιμές στο fuelGR, τότε υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο Παρατηρητήριο Τιμών που εμποδίζει τον συγχρονισμό του fuelGR με αυτό.
 5. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω τότε και μόνο τότε φταίει το fuelGR, αλλά σε τέτοια περίπτωση θα σας έχουμε ήδη ενημερώσει μέσω της εφαρμογής.

Το fuelGR δεν καταχωρεί πρατήρια ούτε παίρνει τιμές από πρατήρια ή χρήστες. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε ως καταναλωτές αν δεν βρίσκετε γνωστό σας πρατήριο είναι να ρωτήσετε το πρατήριο αν είναι γραμμένο στο Παρατηρητήριο Τιμών και αν καταχώρησε πρόσφατα τιμές. Αν όχι, θυμίστε του πώς υπάρχει πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Γιατί είναι λάθος οι τιμές του Χ πρατηρίου;

Υπάρχει όντως τέτοια περίπτωση και η αιτία μπορεί να είναι κάτι από τα ακόλουθα:

 1. Ορισμένοι πρατηριούχοι δεν ενημερώνουν τις τιμές τους στο Παρατηρητήριο (ενώ υποχρεούνται να το κάνουν - ΦΕΚ 2090/Β/31-07-2014) παρά το ότι τις αλλάζουν στην αντλία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται λάθος τιμή στην εφαρμογή και να δημιουργείται σύγχυση. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε αν φταίει το πρατήριο ή το fuelGR (για τους λόγους που περιγράφονται στα 2 και 3) είναι να δείτε τι τιμή δίνει για το πρατήριο το Παρατηρητήριο Τιμών. Βρείτε το πρατήριο στο https://www.fuelprices.gr και ελέγξτε τις τιμές του με αυτές που έχει στην αντλία! Αν είναι διαφορετικές τότε φταίει το πρατήριο, 100%.
 2. Αν αντλία και Παρατηρητήριο συμφωνούν (βλ. στο 1 πριν) τότε ίσως φταίει το fuelGR και ο λόγος είναι ο εξής: το fuelGR συγχρονίζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών με μια διαδικασία που από τη φύση της διαρκεί αρκετή ώρα. Αν σε αυτό το διάστημα κάποιο πρατήριο ενημερώσει τις τιμές του στο Παρατηρητήριο, το fuelGR θα τις ενσωματώσει στον επόμενο συγχρονισμό, δηλαδή σε μία ώρα περίπου. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε καθυστερημένη ενημέρωση για 0-40 πρατήρια (στη χειρότερη περίπτωση) σε όλη την Ελλάδα!!!
 3. Μερικές φορές τεχνικό πρόβλημα στο Παρατηρητήριο Τιμών εμποδίζει το fuelGR να συγχρονίσει τις τιμές του. Μέχρι να γίνει αυτό το fuelGR θα δείχνει παλιές τιμές! Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις βγάζουμε ανακοίνωση μέσω της εφαρμογής ότι υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, 7-8-9 Απριλίου του 2017 το Παρατηρητήριο δεν έβγαζε προς τα έξω δεδομένα. Όταν αποκαταστάθηκε το πρόβλημα από τους τεχνικούς του Παρατηρητηρίου κατόπιν δικής μας υπόδειξης (!), ήταν Μ. Δευτέρα (10/4) και τιμές που είχαν καταχωρηθεί από πρατήρια στις 7 ή 8 Απριλίου δεν ήταν προσβάσιμες από το fuelGR. Για αυτά τα πρατήρια το fuelGR έδειχνε παλαιότερες τιμές αλλά δεν ήταν εφικτό να γίνει κάτι καλύτερο και φυσικά δεν ήταν φταίξιμο του fuelGR αλλά περιορισμός του Παρατηρητηρίου. Το fuelGR κάλεσε όσα πρατήρια παρακολουθούν να ενημερώσουν εκ νέου τιμές στο Παρατηρητήριο για να έχουμε ενημερωμένες τιμές και για αυτά.

Προχτές έβλεπα πολλά πρατήρια, σήμερα λίγα. Γιατί;

Τα πρατήρια δικαιούνται από το νόμο (ΦΕΚ 2090/Β/31-07-2014) να κρατήσουν στο Παρατηρητήριο Τιμών τις ίδιες τιμές για το πολύ 30 μέρες. Συνήθως βέβαια τις ενημερώνουν πιο τακτικά.

Στις ρυθμίσεις του fuelGR υπάρχει η ρύθμιση "Παλαιότητα Τιμών". Έστω λοιπόν ότι ένα πρατήριο καταχώρησε τιμές πριν 4 μέρες. Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει άλλος περιορισμός, αυτό το πρατήριο δεν θα εμφανίζεται στην εφαρμογή αν ο χρήστης έχει βάλει παλαιότητα τιμών π.χ. το "Τιμές ως 2 ημέρες παλιές".

Για να τα δούμε όλα μαζί:

 • Βάζετε την εφαρμογή και βλέπετε πολλά πρατήρια γιατί η εφαρμογή έρχεται με προκαθορισμένη παλαιότητα το "μέγιστη δυνατή" που αντιστοιχεί σε 30 μέρες.
 • Μετά παίζετε με τις ρυθμίσεις και βάζετε παλαιότητα "Καταχωρημένες χτες και σήμερα" γιατί νομίζετε ότι θα είναι πιο έγκυρα τα δεδομένα (δεν ισχύει κάτι τέτοιο).
 • Ως αποτέλεσμα, βλέπετε πολύ λιγότερα πρατήρια γιατί όντως είναι λιγότερα αυτά που άλλαξαν τιμές χτες και σήμερα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πρατήρια δεν έχουν έγκυρες τιμές.

Η προτεινόμενη (και προκαθορισμένη) ρύθμιση στην παλαιότητα τιμών είναι το "Μέγιστη Δυνατή" και αντιστοιχεί στο νόμιμο μέγιστο των 30 ημερών. Όσο περιορίζετε το πλήθος ημερών τόσο λιγοστεύουν τα πρατήρια που επιστρέφει το σύστημα.

Γιατί δεν ενσωματώνετε πληροφορίες για πρατήρια που πιάστηκαν για νοθεία, κτλ;

Δυστυχώς δεν γίνονται διαθέσιμα έγκαιρα και με συστηματικό τρόπο τέτοια δεδομένα! Οι λίγες περιπτώσεις που γίνονται διαθέσιμες είναι ήδη παλιές κατά το χρονικό σημείο δημοσίευσής τους (πχ όσες φορές ψάξαμε βρήκαμε μόνο μια λίστα του 2014!!!) και πολλά μπορεί να έχουν συμβεί στο διάστημα που πέρασε, όπως:

 • το πρατήριο μπορεί να άλλαξε διεύθυνση
 • το πρατήριο μπορεί να άσκησε έφεση (πολύ συνηθισμένο) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τελεσίδικη απόφαση - άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τέτοια πληροφορία

Επειδή η ποιότητα είναι σημαντικό θέμα στα καύσιμα δεν επαναπαυόμαστε στις παραπάνω, τίμιες κατά τ' άλλα, δικαιολογίες. Μόλις έχουμε νεότερα θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει τι Ινστιτούτο Καταναλωτών. Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Χιλιάδες γονείς έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και σχετική ενημέρωση στο e-κοινοποίηση στην MYΑΑΔΕ, που τους ενημερώνει για την απόδοση του ΑΦΜ χωρίς να το ζητήσουν.