Επιστροφή από 18 έως 600 ευρώ στο ρεύμα: Πώς υπολογίζεται το ποσό - Τι ισχύει για όσους δεν έχουν το ρεύμα στο όνομα τους

2022-05-06

Σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα νέα μέτρα στήριξης προβλέπεται και η επιστροφή σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί στους λογαριασμούς ρεύματος, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο του 2022. 

Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. 

Το μέτρο της επιστροφής αφορά του μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης. Αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και η επιστροφή δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, η ελάχιστη επιστροφή διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολής αίτησης σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.  

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Προκειμένου οι καταναλωτές να διαπιστώσουν το ύψος της επιστροφής που θα δικαιούνται θα πρέπει να αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση νοικοκυριό στο οποίο ο λογαριασμός περιελάμβανε ρήτρα αναπροσαρμογής 1.500 ευρώ και η επιδότηση ήταν 500 ευρώ, οι καταναλωτές θα λάβουν το ποσό των 600 ευρώ ως μέρος των 1.000 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση. 

Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός κυρίας κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων

Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομά του και συνεπώς, αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1, το χάνει.

Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους άλλαξαν κύρια κατοικία μετά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

Βήμα βήμα η διαδικασία

 • Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας.
 • Aυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης.
 • Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.
 • Θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
 • Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές θα λάβουν επίδομα εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία (σ.σ. υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων)
 • Πριν βγεί από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ στο οποίο θα πιστωθούν εντός του Ιουνίου τα χρήματα που θα δοθούν από το κράτος.

Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Από πότε ισχύει η αναδρομική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος;

Η επιδότηση - επιστροφή στους λογαριασμούς ρεύματος αφορά στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

2. Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης ρεύματος;

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

3. Πόσο είναι το ποσό της επιδότησης

Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή - επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα επιστραφεί συνολικά από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

4. Τι ισχύει για κύριες και εξοχικές κατοικίες

Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

5. Πώς θα εισπράξετε το ποσό της επιδότησης;

Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

6. Πού μπορείτε να ξοδέψετε το ποσό της επιδότησης

Σε αντίθεση με το Fuell Paas, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στη διάθεση της επιδότησης που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

7. Πώς θα κάνετε αίτηση για την επιδότηση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου. Στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα καταχωρούν τα απαραίτητα στοιχεία.

8. Ποια στοιχεία θα δηλώνονται στην αίτηση

Τα βασικά στοιχεία της αίτησης των δικαιούχων που θα πρέπει να καταχωρήσουν στην αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι δύο:

 1. Ο αριθμός του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος
 2. Ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου της επιδότησης.

9. Σε ποια στοιχεία θα γίνει διασταύρωση;

Το σύστημα θα διασταυρώνει:

 1. Το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
 2. Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος
 3. Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί
 4. Τις εκπτώσεις που έχει κάνει στον καταναλωτή ο ίδιος ο πάροχος
 5. Το ποσό της επιβάρυνσης που έχει υποστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής
 6. Το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και μάλιστα να προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

10. Τι ισχύει για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο;

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα.

11. Τι αλλάζει από τον Ιούλιο

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο σύστημα που θα αποσυνδέονται οι διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο - ηλεκτρικό ρεύμα. Η διάρκεια αυτού του μέτρου ανακοινώθηκε ότι θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

12. Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής;

Με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και στη λιανική αγορά ενέργειας, αναμένεται να σταθεροποιηθούν οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, θέτοντας έτσι ένα έμμεσο πλαφόν.

Χωρίς να καταργείται, αναστέλλεται στην πράξη η ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούνται προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να θέσουν υπό νομική αμφισβήτηση το μέτρο.

13. Πώς θα υπολογίσετε το ύψος της επιδότησης που δικαιούστε - Πότε μπαίνει «κόφτης»;

Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου - Μαΐου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιδότηση για το ρεύμα τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για τους λογαριασμούς αυτής της περιόδου οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίζουν τι δικαιούνται. Αυτό μπορεί να γίνει αφού αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Αυτά τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Γράψτε τον όρο αναζήτησης