Επίδομα παιδιού Α21: Πληρωμή της Γ δόσης - Όλες οι πληρωμές του έτους 2024

2024-06-16

 Επίδομα παιδιού Α21: Πληρωμή της Γ δόσης - Η απαραίτητη προϋπόθεση και η αλλαγή στα ποσά του επιδόματος ΟΠΕΚΑ

Επίδομα παιδιού Α21 - Πληρωμή της Γ δόσης από τον ΟΠΕΚΑ. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί δύο διμηνιαίες δόσεις του επιδόματος παιδιού Α21, πού αφορούσαν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η πληρωμή της Γ δόσης του επιδόματος είναι προγραμματισμένη από τον ΟΠΕΚΑ για την Τετάρτη 31 Ιουλίου (από Τρίτη 30 Ιουλίου στα ΑΤΜ) και θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Οι δικαιούχοι που για Α, Β λόγο δεν έχουν πληρωθεί την πρώτη και την δεύτερη δόση θα πληρωθούν αναδρομικά και τους τέσσερεις προηγουμένους μήνες, δηλαδή θα πληρωθούν τα ποσά επιδόματος των εξι μηνών.

Επίδομα παιδιού Α21 - Πληρωμή της Γ δόσης από τον ΟΠΕΚΑ

Για να γίνει η καταβολή της Γ δόσης είναι απαραίτητο να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2023. Η φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου - όπως πληροφορηθήκαμε από τον ΟΠΕΚΑ - για να προλάβει να γινεί η εκκαθάριση της ερχομένης πληρωμής με τα νέα φορολογικά στοιχεία για να υπολογιστούν τα σωστά ποσά του επιδόματός.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Προσοχή: Οι δικαιούχοι που έχουν ήδη υποβάλλει την αίτηση για το 2024 δεν χρειάζεται να την υποβάλλουν εκ νέου. Η αίτηση γίνεται μια φορά μέσα στο έτος και ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα με τα Νέα φορολογικά στοιχεία μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα έτους 2023. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.

Όπως αναφέρει Idika.gr : Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του έτους 2023 είναι 26 Ιουλίου και για την πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα πρέπει οι αιτούντες να έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση μέχρι 15 Ιουλίου.

Για ποιους θα υπάρχουν αναδρομικά και ποιοι θα έχουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Τα πόσα στο επίδομα παιδιού διαμορφώνεται με βάση το οικογενειακό εισόδημα και είναι 28, 42 και 70 ευρώ το μήνα για ένα παιδί. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται αναλογία με το πλήθος των τέκνων και το εισόδημα του κάθε δικαιούχου στις 3 εισοδηματικές κλίμακες.

Η πρώτη και η δεύτερη πληρωμή πραγματοποιείται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγουμένου έτους και ο δικαιούχος λαμβάνει τα ίδια ποσά που λάμβανε και πέρυσι.

Μετά την υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση αλλαγής εισοδήματος γίνεται προσαρμογή ποσού προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Αν το εισόδημα έχει μειωθεί και ο δικαιούχος μπαίνει στην ανώτερη κατηγορία με ανωτέρω ποσό από το προηγούμενο, θα λάβει αναδρομικά τα υπόλοιπα χρήματα που του αντιστοιχούν στις επόμενες πληρωμές.

Σε περίπτωση που εισόδημα αλλάζει προς το πάνω και ο δικαιούχος μπαίνει στην κατώτερη κατηγορία με κατώτερο ποσό θα υπάρξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα εισπραχθούν από τον ΟΠΕΚΑ στις επόμενες πληρωμές.

Τι είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και πως προκύπτουν;

Όταν στην εκκαθάριση πληρωμής μετά την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης εμφανίζεται η συγκεκριμένη επισήμανση δεν θα γίνει πληρωμή του επιδόματος η θα έχουν πιστωθεί λιγότερα χρήματα. Αυτό σημαίνει πως με βάση την νέα φορολογική δήλωση ο δικαιούχος έχει αλλάξει την εισοδηματική κλίμακα, διότι προφανώς έχει αυξηθεί το οικογενειακό του εισόδημα.

Έτσι, επειδή το εισόδημα έχει αυξηθεί, το ποσό που ο δικαιούχος θα λαμβάνει στο επίδομα μειώνεται. Η μείωση αυτή αφορά όλους τους μήνες του έτους, για τους οποίους έχει εγκριθεί το επίδομα. Οι προηγούμενες δόσεις έχουν πληρωθεί με βάση το προηγούμενο (μικρότερο) εισόδημα και έτσι ο δικαιούχος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από αυτά, που πραγματικά δικαιούται.

Η διαφορά που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των ποσών του επιδόματος αποτελεί τα Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα πρέπει ο ΟΠΕΚΑ να τα παρακρατήσει στις επόμενες πληρωμές.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Επίδομα παιδιού - Όλες οι πληρωμές του έτους 2024

Πληρωμές για το επίδομα παιδιού πραγματοποιούνται κάθε δυο μήνες και η κάθε δόση αφορά τους δυο μήνες του επιδόματος.

Πρώτη δόση:
29 Μαρτίου η πρώτη δόση Επιδόματος Παιδιού για τούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (έχει καταβληθεί)

Δεύτερη δόση:
31 Μαΐου η δεύτερη δόση και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (έχει καταβληθεί)

Τρίτη δόση:
31 Ιουλίου η τρίτη δόση και θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τέταρτη δόση:

30 Σεπτεμβρίου η τέταρτη δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Πέμπτη δόση:

30 Νοεμβρίου η πέμπτη δόση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Τελευταία εργάσιμη Δεκεμβρίου η έκτη και η τελευταία δόση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. (Η συγκεκριμένη δόση κανονικά θα πληρωνόταν τελευταία εργάσιμη Ιανουάριου, αλλά πληρώνεται Δεκέμβριο για να κλίσουν οι πληρωμές του έτους)

Πρόσφατες δημοσιεύσεις