Επίδομα Μητρότητας για Περισσότερες Γυναίκες: Οι Αλλαγές του Νέου Εργασιακού Νομοσχεδίου

2025-07-07

Σημαντική Διεύρυνση του Δικαιώματος στο Επίδομα Μητρότητας

Με σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης της οικογένειας, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φέρνει ουσιαστικές αλλαγές σε επιδόματα και ρυθμίσεις που αφορούν μητέρες, εργαζόμενους γονείς και συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Η Υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε τις νέες διατάξεις, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του επιδόματος κυοφορίας – λοχείας, καθώς και στην προστασία των μισθών μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σημαντική Διεύρυνση του Δικαιώματος στο Επίδομα Μητρότητας

Μέχρι σήμερα, για να δικαιούται μια εργαζόμενη μητέρα το επίδομα κυοφορίας – λοχείας, έπρεπε να έχει τουλάχιστον 200 ημέρες ασφάλισης στον ίδιο πρώην ασφαλιστικό φορέα μέσα στα τελευταία δύο χρόνια πριν τον τοκετό.

Αυτός ο περιορισμός άφηνε εκτός πολλές γυναίκες που είχαν διαδοχική ασφάλιση σε διαφορετικά ταμεία, π.χ. 150 ημέρες στο ΙΚΑ και 50 στον ΟΑΕΕ. Με το νέο νομοσχέδιο, οι ημέρες αυτές πλέον υπολογίζονται σωρευτικά, ανεξάρτητα από τον φορέα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερες μητέρες να λάβουν το επίδομα.

Η ρύθμιση αυτή είναι μεταβατική και εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών σε Χρήμα, που βρίσκεται υπό μελέτη στο Υπουργείο, με στόχο ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της μητρότητας.

Ενίσχυση της Οικογένειας με Γονική Άδεια χωρίς Φορολογικές Επιβαρύνσεις

Το επίδομα γονικής άδειας αποκτά πλέον πλήρη προστασία: είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο, διασφαλίζοντας ότι το εισόδημα αυτό παραμένει αποκλειστικά στους γονείς.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να στηρίξει τους νέους γονείς, διευκολύνοντάς τους στη δημιουργία και διατήρηση της οικογένειας σε πιο σταθερές και ανθρώπινες συνθήκες.

Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι: Τέλος στην Ποινή της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Μια ακόμα καινοτόμα ρύθμιση αφορά τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Μέχρι σήμερα, όταν λάμβαναν προσαύξηση στη σύνταξή τους λόγω εργασίας, αυτή ενδέχεται να τους οδηγούσε σε ένταξη ή μετάταξη σε μεγαλύτερη κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης.

Με το νέο νομοσχέδιο, διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση δεν επηρεάζει την εισφορά — ούτε προσθέτει εισφορά, ούτε αλλάζει την υφιστάμενη. Στόχος είναι η ενθάρρυνση της απασχόλησης στους συνταξιούχους και η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ασπίδα κατά της Αυθαίρετης Μείωσης Μισθών

Μια ακόμη ουσιαστική διάταξη αφορά την προστασία των εργαζομένων μετά την ένταξη του κλάδου τους στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Αν, για παράδειγμα, ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό από 1.000 σε 880 ευρώ (κατώτατο), η πράξη αυτή θεωρείται βλαπτική μεταβολή. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την πράξη και να ζητήσει την επαναφορά στον προηγούμενο μισθό.

📉 Απλοποίηση Διαδικασιών για Επιχειρήσεις

Το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει και την απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: αντί για τέσσερα έγγραφα για μια πρόσληψη, θα απαιτείται πλέον μόνο ένα.

Ενίσχυση Συλλογικών Συμβάσεων με Διάλογο

Τέλος, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο τη δημιουργία μονοετούς σχεδίου δράσης για τις συλλογικές συμβάσεις. Πρόκειται για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο τον Δεκέμβριο του 2024.

🔍 Συμπέρασμα

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δείχνει σαφή προσανατολισμό σε ένα πιο ευέλικτο, δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο σύστημα, με μέτρα που αγγίζουν την καθημερινότητα εργαζομένων, γονέων και συνταξιούχων.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που συνδυάζουν διοικητική απλοποίηση, ψηφιακή καινοτομία και κοινωνική πρόνοια, διαμορφώνοντας ένα πιο σταθερό πλαίσιο εργασίας και στήριξης της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα.

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των Παιδικών Σταθμών μέσω ΕΣΠΑ 2025 – 2026, που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ.

Το τελευταίο διάστημα, πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποβολή αιτήσεων για επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, αλλά και άλλα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ.