Ελληνικό Δημόσιο: Δες τα 9 +1 εξωφρενικά επιδόματα που έχει καταβάλει

2024-05-26

Τα 10 πιο τρελά επιδόματα που έχει «χαρίσει» το ελληνικό Δημόσιο: 420 ευρώ… για να πλένουν τα χέρια τους

Επί μνημονίων ήρθαν στο προσκήνιο μια σειρά από επιδόματα που λάμβαναν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και τα οποία σταδιακά καταργήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Τα περισσότερα από αυτά τα πραγματικά «τρελά» επιδόματα θεσμοθετήθηκαν τα χρόνια της γιγάντωσης του Δημοσίου τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Ιδού η λίστα με τα πιο «απίστευτα» από αυτά:

1. Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 690/μήνα 420 ατομα

2. Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420/μήνα 1987 ατομα

Το συγκεκριμένο επίδομα φέρεται πως το λάμβαναν περί τους 1.987 υπαλλήλους του ΟΣΕ. Αρχικώς ανέρχονταν σε 420 ευρώ το μήνα και μετά «έπεσε» στα 280 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

3. Επίδομα κεραίας (ΗΛΠΑΠ) 1120/μηνα 329 ατομα

Δινόταν σε εργαζόμενους στον ΗΛΠΑΠ (και όχι τον ΗΣΑΠ όπως είχε δημοσιευθεί, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση των εργαζομένων του). Ο λόγος είναι η εργασία που κάνουν οι οδηγοί ώστε να επανατοποθετήσουν τις κεραίες των τρόλεϊ όταν αυτά έφευγαν από τις γραμμές του ρεύματος.

4. Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310/μήνα 1790 ατομα

Αποτελούσε πρόσθετη παροχή για κάποιον που ήταν στην ώρα του στο πόστο εργασίας του.

5. Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 840/μήνα 653 ατομα

Αφορούσε τους Λιμενικούς και δινόταν μέχρι να καταργηθεί σε 653 εργαζόμενους. Επίσης, υπήρχε και επίδομα παρακολούθησης των σπηλαιώσεων των προπελών για υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

6. Επίδομα μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290/μήνα 6800 ατομα

Ό,τι πιο «δημόσιο» σε επίδομα. Μάλιστα το 2010 είχε γίνει και σχετική ερώτηση από τον Κυριάκο Βελόπουλο στη Βουλή προς το ΥΠΕΘΑ με το Υπουργείο να απαντά πως «δεν προβλέπεται η καταβολή τέτοιου επιδόματος σε καμιά κατηγορία προσωπικού».

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

7. Επίδομα φαξ (ΔΕΗ) 870/μήνα 657 ατομα

Αρκεί να πούμε πως με βάση τη σύμβαση εργασίας του 1977, χορηγούνταν επίδομα επικινδυνότητας στους χειριστές φάξ, στους εργαζόμενους που βγάζουν φωτοτυπίες και στους φωτογράφους της επιχείρησης που εμφανίζουν φωτογραφίες!

8. Επίδομα χρήσης του κυλικείου 120/μήνα όλο το προσωπικό

Αφορούσε του εργαζομένους στα Ελληνικά Πετρέλαια και φέρεται να ήταν ύψους 120 ευρώ για να χρησιμοποιούν το κυλικείο, παρότι, όπως γραφόταν, η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν.

9. Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (υπουργείο Δικαιοσύνης) 595/μήνα

Συνεχίζει να χορηγείται στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο μάλιστα δεν θεωρείται εισόδημα.

10. Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων 450/μήνα 1100 ατομα

Μην φανταστείτε ότι αυτά απευθύνονταν σε όλους τους εργαζόμενους παρά μόνο σε «ομάδες» ευνοούμενων. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις