Παράταση εγκριτικών αποφάσεων στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 2 και 3 μήνες ανακοινώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.
ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Παράταση στις αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα 1.000 ευρώ

Παρατείνεται ως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 και ώρα 23:59 η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ανέργων για ένταξη τους στο Μητρώο Ωφελουμένων Α'φάσης για συμμετοχή τους στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.
Οι ωφελούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση έως και 31 Αυγούστου και εφόσον
πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων (Α΄ φάσης).
Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων
προγραμμάτων κατάρτισης που εμφανίζεται στον κάθε ωφελούμενο, σύμφωνα
με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ.) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει. Η εν λόγω λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς.
Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων, Α΄ φάσης, έχουν όσοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ
Είναι άνω των 18 ετών
Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι, το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων. Συγκεκριμένα, κάθε άνεργος που ενδιαφέρεται καλείται να προχωρήσει στα εξής βήματα:
Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την «Αίτηση Συμμετοχής», μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στη διαδρομή:
Αρχική/Εκπαίδευση / Κατάρτιση και εκπαιδευτικό περιεχόμενο/ Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων κατάρτισης μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ.
εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet.Επισυνάπτει: 1) Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας-Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση), 2) Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών, και 3) Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι δεν παρακολουθεί ή /και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες» και δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης
Επισυνάπτει πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας, εάν το κατέχει.
Διαφυλάσσει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, που αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα.
Οι ωφελούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση έως και 31 Αυγούστου και εφόσον πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, Α΄ φάσης.
Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που εμφανίζεται στον ωφελούμενο, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ.) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει. Η εν λόγω λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς.
Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως ανεργία, εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κλπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτήσει την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.
Οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» είναι:
Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων - και συγκεκριμένα το 30% - συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.
Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.
Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.
Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.
Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Μάθετε πρώτοι τα νέα!
Τελικά όπως είχε γράψει και νωρίτερα το enaklik.com Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη πληρωμή του Market Pass 2.
Δεν έχει καταβληθεί η τέταρτη Δ δόση του επιδόματος παιδιού σε χιλιάδες δικαιούχους. Τι είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στην εκκαθάριση πληρωμής.
Άλλαξε η κατάσταση στον πίνακα πληρωμών του Market Pass και αναφέρεται πλέον ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ - ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ.
Πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΑ το Επίδομα στέγασης, Α21, προνοιακά και ΚΕΑ - Πότε το Market Pass
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις. Το επίδομα αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ ανά φοιτητή και φοιτήτρια ή 2.000 ευρώ ανά άτομο όταν επιλεχθεί η συγκατοίκηση.
Πληρώνεται το επίδομα παιδιού Α21 αλλά όχι σε όλους - Ποιοι πάνε για την επόμενη πληρωμή του ΟΠΕΚΑ
Αρχίζει η πληρωμή της τέταρτης Δ δόσης του επιδόματος παιδιού Α21 σε όσους δικαιούχους η εκκαθάριση πληρωμής αναφέρει το ποσό.
Πως πληρώνω με την ψηφιακή χρεωστική κάρτα στο κινητό τηλέφωνο: Τι είναι το Πορτοφόλι Google και NFC
Οι ανέπαφες συναλλαγές και ψηφιακές κάρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας από το Freedom Pass, Fuel Pass και στη συνέχεια Τουρισμός για όλους Pass, Market Pass, Dentist Pass, αλλά και Youth Pass που έρχεται τον Νοέμβριο.
Η φορολοταρία γίνεται κάθε μήνα από την ΑΑΔΕ και συμμετέχουν όσοι κάνουν πληρωμές και αγορές με την χρεωστική τους κάρτα.
Επίδομα σε ευάλωτες οικογένειες από τον ΟΠΕΚΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ
Ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30/10/2023 θα παραμείνει η πλατφόρμα για το Επίδομα σε ευάλωτες οικογένειες από τον ΟΠΕΚΑ.
Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος; Πρόσβαση των Ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Σύνταξη στα 55 σε γυναίκες: Προϋποθέσεις και παραδείγματα
Στα 400 ευρώ θα διαμορφωθεί το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ.
Πότε μπαίνει το Market pass 2: Γιατί μπορεί να καθυστερήσει και σε ποιους - Τα ποσά τριμήνου
Πότε μπαίνει το Market Pass στη ψηφιακή κάρτα και στο τραπεζικό λογαριασμό IBAN; Γιατί μπορεί να καθυστερήσει και σε ποιους;
Λήγει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 14:00 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ για νέους από 25 έως 39 ετών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει μέσω του προγράμματος το δικό τους σπίτι 9.378 ζευγάρια.
Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι. Παρακάτω παρουσιάζουμε τρεις περιπτώσεις ανέργων και ανασφάλιστων που έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση: