Υπάρχει ένα σχετικά νέο επίδομα σε γονείς ύψους 325 και 375 ευρώ αλλά με μια βασική προϋπόθεση. Πρόκειται για το Επίδομα αναδοχής και οι ανάδοχοι γονείς μπορείτε να αιτηθείτε οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης του ανάδοχου παιδιού σας.
Δώρο Πάσχα 2024: Δικαιούχοι και προϋποθέσεις - Σκέψεις για Κοινωνικό μέρισμα/Επίδομα ακρίβειας
Δώρο Πάσχα 2024: Ποιοι εργαζόμενοι και άνεργοι το δικαιούνται - Πως υπολογίζεται και ποτέ καταβάλλεται - Παράθυρο αισιοδοξίας για τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες με ενδεχόμενο νέας στήριξης σε μορφή επιταγής ακρίβειας για το Πάσχα 2024.
Δώρο Πάσχα σε εργαζομένους
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Το δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Πάσχα
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ. όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Για τον μήνα Απρίλιο η αναλογία του δώρου που υπολογίζεται θα είναι αυξημένη σε σχέση με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Αυξημένο δώρο Πάσχα θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λόγω της αύξησης από 1η Απριλίου 2024.
Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ: Ποιοι θα το πάρουν και πότε
Πάντα το δώρο Πάσχα της ΔΥΠΑ πληρώνεται λίγο πριν από την Μεγάλη Πέμπτη.
Οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από την ΔΥΠΑ, δικαιούνται δώρο Πάσχα. Η ΔΥΠΑ θα προχωρήσει στην προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας αλλά και του δώρου Πάσχα που πρόκειται να καταβληθεί πριν το Πάσχα ή και λίγες ημέρες νωρίτερα και φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να λάβουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα έχουν μόνο οι επιδοτούμενοι άνεργοι.
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται, εφόσον ο ασφαλισμένος επιδοτείται κατά το διάστημα από 01.01 έως 30.04. Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται τρία (3) ημερήσια επιδόματα Δώρο Πάσχα. Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα καταβάλλονται δωδεκάμισι (12,5) ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Πάσχα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι άνεργοι, που λαμβάνουν ειδικά βοηθήματα, όπως για παράδειγμα Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, δεν δικαιούνται καταβολής Δώρου Πάσχα.
Νέο Κοινωνικό μέρισμα η επίδομα ακρίβειας για το Πάσχα 2024
Τα νέα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν μετά τον ερχόμενο οικονομικό προϋπολογισμό και του πλεονασματος.
Έτσι το πλεόνασμα θα φέρει το Κοινωνικό μέρισμα η επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας.
Η στήριξη θα είναι στοχευμένη και θα αφορά οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά όπως οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχους επιδόματος παιδιού, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ. Στα πιθανά σενάρια περιλαμβάνεται και το νέο Market Pass 3.
Η ενίσχυση θα είναι 200 - 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μισή επιπλέον μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
Έτσι φέτος το Πάσχα ενδέχεται να πληρωθεί:
- 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού Α21
- Επιπλέον ποσό για τους δικαιούχους ΚΕΑ
- 200 η 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους
- 200 η 250 ευρώ σε ΑΜΕΑ δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων
- 200 η 250 ευρώ σε δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ
***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com και την διατήρηση όλων των ενεργών συνδέσμων που υπάρχουν μέσα στο κείμενο.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών τους.
Το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού είναι πλέον ανοιχτό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αν και δεν προβλέπεται οριζόντια αύξηση των τιμολογίων, μπορεί να υπάρξουν σημειακές αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην περιφέρεια.
Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο ενεργειακό τοπίο, αρκετοί καταναλωτές κάνουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα χρέη τους πάνε εφορία και αν είναι δυνατή η διαγραφή χρεών από ανεξόφλητα τιμολόγια, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους.