Σταϊκούρας - Τι θα γίνει τελικά με το Fuel Pass 3 - Τι δήλωσε για το επίδομα θέρμανσης

2022-11-01

Για το επίδομα θέρμανσης, τα σενάρια για Fuel Pass 3, όπως και για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μίλησε το πρωί της Τρίτης (1/11) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και σχολιάζοντας την εκτίμηση της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για πληθωρισμό εφέτος που θα τείνει στο 10%, ενώ και το επόμενο έτος θα παραμείνει υψηλός, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού «δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» και επανέλαβε ότι απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι θα γίνει τελικά με το Fuel Pass 3

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε εκ νέου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και απέκλεισε να υπάρξει Fuel Pass 3. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα το επόμενο έτος ανάλογα με τις εξελίξεις.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι -εκτός απροόπτου- θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, με την πλατφόρμα να ανοίγει εντός του Νοεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ. Όσοι δικαιούνται διπλάσιο θα φτάσουν ακόμα και τα 1.600 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους:

  • σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο
  • σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

Για τους νέους δικαιούχους:

  • Στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ

Τα περιουσιακά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στην περιοχή των 200.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσοι το χάνουν, λόγω αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών. Θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας το κριτήριο για τους έγγαμους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις