Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας της ΔΥΠΑ - Τι αλλάζει από 9 Ιανουάριου

2023-01-08

Σε νέα εποχή φαίνεται πως περνά και η κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης), δηλαδή του πρώην ΟΑΕΔ, καθώς γίνεται ψηφιακή και πρόκειται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ανακοινώσει, εντός του Ιανουαρίου, πως μπορεί να ενταχθεί στο gov.gr wallet στα smartphones.

Ειδικότερα, η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο, ώστε να υπάρχει σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποια επιδόματα. Να αναφερθεί ότι θα αποτελέσει το τέταρτο κατά σειρά έγγραφο στο ψηφιακό πορτοφόλι του πολίτη στο gov.gr Wallet. Μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης gov.gr Wallet, «σαρώνοντας» το barcode και φυσικά με την άδεια του δικαιούχου, θα είναι εύκολα αντιληπτό το τι είδους παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας.

Τι αλλάζει στην κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Η νέα ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή της κάρτας ανεργίας και θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και λειτουργία με την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, η οποία μπήκε στην εφαρμογή gov.gr Wallet του κινητού τηλεφώνου από τον περασμένο Νοέμβριο και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ακόμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Με την επίδειξή της, οι κάτοχοί της ήδη εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό, αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά - και ιδίως ιατρικά - τους δεδομένα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις