ΟΠΕΚΑ - Τι ισχύει για την αύξηση στο επίδομα παιδιού Α21 του 2024

2024-03-02

Επίδομα παιδιού Α21: Τα ποσά που θα καταβάλλονται - Τι ισχύει για την αύξηση

Έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων επιδόματος παιδιού Α21 για το έτος 2024.

Η δυνατότητα υποβολής και επεξεργασίας αιτήσεων θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 11-03-2024 και ώρα 18:00, οπότε και θα κλείσει για λίγες ημέρες, για την πραγματοποίηση της πληρωμής της Α δόσης του επιδόματος παιδιού. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής η εφαρμογή θα είναι εκ νέου διαθέσιμη για την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων.

Oι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πρέπει να δηλώσουν την οικογενειακή κατάσταση και τις σπουδές των τέκνων που αφορούν το τρέχον έτος και όχι το προηγούμενο!

Επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ 2024 - Τι ποσά θα καταβάλλονται

Το συνολικό ποσό στο Επίδομα Τέκνων καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Τα πόσα παραμένουν όπως έχουν και για το έτος 2024 και θα είναι 28, 42 και 70 ευρώ το μήνα για ένα παιδί και προσαυξάνονται αναλογία με το πλήθος των τέκνων και το εισόδημα του κάθε δικαιούχου στις 3 εισοδηματικές κλίμακες.

Το ποσό επιδόματος που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος ενδέχεται να αλλάξει προς τα πάνω η προς τα κάτω μετά από από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο.

ΟΠΕΚΑ - Τι ισχύει για την αύξηση στο επίδομα παιδιού Α21

Πρώτα από όλα να πούμε πως δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στα ποσά του επιδόματος παιδιού Α21!!

Τα πόσα παραμένουν όπως έχουν και είναι 28, 42 και 70 ευρώ το μήνα για ένα παιδί και προσαυξάνονται αναλογία με το πλήθος των τέκνων και το εισόδημα του κάθε δικαιούχου στις 3 εισοδηματικές κλίμακες.

Τι πραγματικά ανακοινώθηκε και ποιο επίδομα παιδιού παίρνει αυξήσεις;

Από 1.01.2024 αυξάνεται το επίδομα παιδιού που παίρνουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι σαν προσαύξηση στο μισθό τους. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση αυτή η προσαύξηση με το επίδομα ΟΠΕΚΑ Α21.

Συγκεκριμένα, αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. 

Πληρωμές του επιδόματος Α21

Πληρωμές για το επίδομα παιδιού πραγματοποιούνται κάθε δυο μήνες και η κάθε δόση αφορά τους δυο μήνες του επιδόματος.

Πρώτη δόση:
29 Μαρτίου η πρώτη δόση Επιδόματος Παιδιού για τούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Δεύτερη δόση:
31 Μαΐου η δεύτερη δόση και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τρίτη δόση:
31 Ιουλίου η τρίτη δόση και θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τετάρτη δόση:
30 Σεπτεμβρίου η τέταρτη δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Πέμπτη δόση:
29 Νοεμβρίου η πέμπτη δόση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Τελευταία εργάσιμη* Δεκεμβρίου η έκτη και η τελευταία δόση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. (Η συγκεκριμένη δόση κανονικά θα πληρωνόταν τελευταία εργάσιμη Ιανουάριου, αλλά πληρώνεται Δεκέμβριο για να κλίσουν οι πληρωμές του έτους). *Υπάρχει ενδεχόμενο να πληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα αυτή η δόση.

Εμβόλιμη πληρωμή Ιανουάριου:

Τελευταία εργάσιμη ημέρα Ιανουάριου θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού Α21 σε όσους δεν έχουν λάβει το επίδομα στις προηγούμενες πληρωμές, έχουν εκκρεμότητες η έχουν αποκτήσει τέκνα για τα οποία δεν θα έχουν λάβει τα αντίστοιχα ποσά στις προηγούμενες πληρωμές.

**Όλες οι δόσεις αρχίζουν να πληρώνονται απο την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της καθορισμένης ημερομηνίας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις