Νέα μέτρα στήριξης πριν τις κάλπες - Ποιες παροχές βρίσκονται στο τραπέζι

2023-01-17

Ένα νέα πακέτο παροχών πριν από τις εκλογές εξετάζει να ανοίξει η κυβέρνηση αναζητώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια στην πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους στόχους. 

Οι αποφάσεις για το περιεχόμενο και το εύρος των νέων μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναμένεται να ληφθούν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει καθώς όπως λένε «ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά».

Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει το νέο κύκλο παροχών παροχές αποτελεί σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η σταθεροποίηση των τιμών στο ρεύμα και το αέριο αφού η άνοδος των τιμών προκαλεί άμεσα 0,5-1% επίπτωση στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα νέα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυση των νοικοκυριών περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Αν και είναι πολύ πρόωρο, το επικρατέστερο σχέδιο είναι να δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των εορτών του Πάσχα ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα φορολογικού χαρακτήρα μέτρο ελάφρυνσης των εισοδημάτων. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις