Μέτρα στήριξης: Τι θα ισχύει για το Νέο επίδομα θέρμανσης, παρέμβαση στην «αντλία» και ενέργεια

2022-09-11

Κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα θα βοηθηθεί από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες, δήλωσε κατά την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ.

Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τα καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως «έρχεται» διπλή παρέμβαση, με επέκταση του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης και παρέμβαση στην «αντλία»

Αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ το ύψος του επιδόματος για φέτος από 174 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε 1,3 εκατ. νοικοκυριά να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα. Μάλιστα όσοι πολίτες επιλέξουν να ζεσταθούν το χειμώνα με πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες μορφές, εκτός από το φυσικό αέριο, θα εισπράττουν διπλάσιο ποσό. Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα, όπου αυτό είναι εφικτό, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου ή του ηλεκτρισμού με άλλες μορφές για τη θέρμανση τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί παρέμβαση με στόχο να μειωθεί το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους του καταναλωτές.

Τι σημαίνει η «παρέμβαση στην αντλία»

«Η παρέμβαση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους μπορεί να γίνει είτε αποφασίζοντας τη μείωση του φόρου, είτε με οριζόντια μείωση της τιμής στο ξεκίνημά της από το διυλιστήριο όπως γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Οτιδήποτε από τα δύο, οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση και θα είναι σίγουρα θετικό για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής προς τον καταναλωτή ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης»

Ενέργεια

Όσον αφορά την τιμή του ρεύματος ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας, σημειώνοντας πως ο σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Όπως είπε «τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά σας περιγράφω γενικό πλαίσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση, κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει σημαντική στήριξη».

Από τον Οκτώβριο θα δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα στους καταναλωτές ρεύματος που εξοικονομούν ενέργεια. Αυτό που θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειδικά όσοι έχουν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, να λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί, ωστόσο θα δίνει πλέον κάποιας μορφής «επιβράβευση» σε όσους καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Πρόνοια θα υπάρξει, όπως είπε ο πρωθυπουργός και για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο. «Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την απορροφήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις