Market pass: Φθάνει η ώρα της δεύτερης πληρωμής - Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται

2023-03-31

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει στη πρώτη φάση την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.

Η δεύτερη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου,  αφορά μόνο τους δικαιούχους που επέλεξαν την άυλη κάρτα και θα είναι για τον μήνα Απρίλιο,  δηλαδή θα είναι το ποσό ενός μήνα. 

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμιά ενέργεια, διότι τα χρήματα θα πιστωθούν αυτόματα στη κάρτα που διαθέτουν.  

Μπαίνοντας στην αίτηση τούς οι δικαιούχοι θα βλέπουν στον πίνακα πληρωμών το μήνυμα κατάστασης " Απεσταλμενη - Σε επεξεργασία από το τραπεζικό ίδρυμα " και αφού ολοκληρωθεί η πίστωση η κατάσταση θα αλλάξει σε "Ολοκληρωμένη". Θα ακολουθήσουν και άλλες τρεις πληρωμές για τους μήνες Μάιο,  Ιούνιο και Ιούλιο. 

Συγκεκριμένα οι πληρωμές έχουν ως εξής:

  • στις 3 Απρίλιου για τον μηνά Απρίλιο
  • στις 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
  • στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο
  • στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο
Σε ότι αφορά πληρωμή όσων επέλεξαν πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου και θα αφορά τους μήνες Μάιο,  Ιούνιο και Ιούλιο και δεν θα υπάρξει άλλη πληρωμή για αυτούς τους δικαιούχους.  Εκτός και αν δωθεί παράταση στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης. 

Τι ισχύει με διορθώσεις

Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, όμως η διαδικασία μπλέχτηκε με τις τράπεζες. Αυτοί θα λάβουν σύντομα ένα email για να διορθώσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους και να «ξεκλειδώσει» η πληρωμή.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται είναι ότι οι δικαιούχοι, επειδή δεν θέλουν να χάσουν το 20% επιλέγοντας την πίστωση των χρημάτων απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό, δεν ελέγχουν εάν το κινητό τους υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές. Έτσι, επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα, όμως στη συνέχεια δεν έχουν τρόπο να την εγκαταστήσουν. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει λυθεί. Για αυτό και πριν την αίτηση συστηνόταν σαν λύση, εφόσον ήταν δυνατό, να βρουν ένα άτομο της εμπιστοσύνης τους που έχει smartphone που να υποστηρίζει την λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC. Σε αντίθεση περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης και χάνουν τα χρήματα.

Ένα επίσης λάθος γίνεται κατά την πληκτρολόγηση του IBAN. Οι δικαιούχοι χάνουν συνήθως κάποιο ψηφίο, ή χάνουν τη σειρά στους αριθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται διόρθωση στο σύστημα, αλλά όχι άμεσα. Θα μπορείτε από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 2 Μαΐου να μπαίνετε στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr/marketpass και να διορθώνετε το λάθος που κάνατε.

Τι να προσέξετε με το όριο

Πολύ συχνά, δικαιούχοι έχουν προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους και να πληρώσουν κανονικά με το market pass ωστόσο η συναλλαγή δεν γίνεται δεκτή. Αυτό συνήθως συμβαίνει διότι το ποσό του λογαριασμού είναι μεγαλύτερο από το όριο του market pass με αποτέλεσμα η συναλλαγή να απορρίπτεται. Αυτό που πρέπει να προσέξουν λοιπόν οι δικαιούχοι είναι όταν χρησιμοποιήσουν την κάρτα να έχουν λογαριασμό μικρότερο ή ίσο με το ποσό που θέλουν να πληρώσουν διαφορετικά να σπάσουν τον λογαριασμό τους στα δυο μόλις φτάσουν το όριο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις