Market Pass: Δικαιούχοι - Αιτήσεις - Πληρωμή - Πλήρης οδηγός

2022-12-19

Νέες πληροφορίες έρχονται στο «φως» για το περίφημο Market Pass που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρχική δήλωση του πρωθυπουργού ήρθε γεμάτη ερωτηματικά για το ποιοι και πώς θα μπορέσουν να πάρουν την επιστροφή χρημάτων του 10% των εξόδων τους, ενώ δεν έγινε εξαρχής σαφές το πόσα χρήματα τελικά θα είναι η οικονομική ενίσχυση.

Market Pass: Οι δικαιούχοι

Για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

 • έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό
 • 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης

Τα παραπάνω εισοδήματα θα προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας. Δεν αποκλείονται δηλαδή όσοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα. Εκείνοι που δεν δικαιούνται το «κουπόνι» είναι όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται.

Πότε πληρώνεται το Market Pass

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για αιτήσεις θα ανοίξει, σύμφωνα με τον υπουργό, στα μέσα Φεβρουαρίου και οι πληρωμές θα αρχίσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Market Pass: Πώς θα πάρετε τα χρήματα

Επειδή ακριβώς πρόκειται για επιστροφή χρημάτων κατά 10% δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το πώς θα πληρώνουν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και πού θα μπαίνουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο δικαιούχος θα έχει δύο επιλογές:

 • Να λάβει το ποσό σε έξι μηνιαίες δόσεις εφόσον επιλέξει την άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό
 • Να λάβει σε δύο δόσεις την πίστωση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν όμως επιλέξει τον δεύτερο τρόπο, δηλαδή τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα λάβει το 80% της επιδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση την Τρίτη 20/12 και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/12.

Πού ψωνίζετε με το Market Pass

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) θα δίνεται η ενίσχυση του 10% επί των αγορών νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.). Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, «δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα τα οποία πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Πώς κάνετε αίτηση για Market Pass

Είναι άγνωστο, εάν η αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα για όλα τα ΑΦΜ ή θα «σπάσει» σε διαφορετικές ημερομηνίες, όπως είχε γίνει και για το Fuel Pass και το Power Pass. Όπως και να έχει, θα χρειαστείτε σίγουρα τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet για να μπείτε στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:

 • Διεύθυνση email
 • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
 • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Market Pass: Πόσα χρήματα θα πάρετε - Παραδείγματα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαίωσε ότι το επίδομα ανέρχεται από 22 ευρώ τον μήνα μέχρι 72 ευρώ. Αναλυτικά:

 • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Διαδικασία χορήγησης και χρήσης της ενίσχυσης

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Κατόπιν δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης πώς διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.

Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη.

Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

Τα εισοδηματικά όρια αναφέρονται σε μεικτό ή καθαρό εισόδημα;

Το όριο εισοδήματος υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων (όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης).

Πώς λαμβάνεται η ενίσχυση και πώς χρησιμοποιείται;

Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Σε τι είδους καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα πώς λειτουργεί;

Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ότι ίσχυσε στο fuel pass.

Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις