Μακαρόνια Νο6: Γιατί από όλα τα μακαρόνια μπήκαν στο «καλάθι» του σούπερ μάρκετ με τα 50 προϊόντα

2022-10-12

Ανακοινώθηκαν τα 51 προϊόντα που μπαίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν έκπληξη, όπως τα μακαρόνια Νο6. Συνολικά, ανήκουν σε 31 διαφορετικές κατηγορίες για τα οποία τώρα θα πρέπει οι αλυσίδες μέσω προσφορών να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν τη σταθερότητα των τιμών. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για προϊόντα που θα έχουν μειωμένη τιμή, αλλά για βασικά είδη στα οποία θα γίνει προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές.

Γιατί μόνο μακαρόνια Νο6;

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στα 50 προϊόντα που ανακοινώθηκαν για το «καλάθι του νοικοκυριού» των σούπερ μάρκετ μπήκαν μόνο τα μακαρόνια Νο6

Πώς έγινε αυτή η επιλογή; Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, κλήθηκε σήμερα στον ΑΝΤ1 να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια σαφή εξήγηση.

Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα είναι σε όλα τα σούπερ μάρκετ ίδια τα προϊόντα του «καλαθιού» ή διαφορετικά, αλλά και αν θα είναι, για παράδειγμα, τα μακαρόνια με το νούμερο 6 σε όλες τις μάρκες. Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι «προφανώς κάθε σούπερ μάρκετ μπορεί να προσθέσει όποιο προϊόν κρίνει κατάλληλο», εννοώντας ουσιαστικά ότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι όχι.

Εξάλλου, κάθε 15 ημέρες η λίστα με τις σταθερές θα αλλάζει σε κάθε αλυσίδα. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, «το κράτος δεν μπορεί να δώσει εντολή να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά», έτσι έγινε μια άτυπη συμφωνία σε είδη πρώτης ανάγκης να γίνει μια προσπάθεια με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σούπερ μάρκετ: Το ειδικό σήμα για τα 50 προϊόντα

Για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.

Το μέτρο θα αφορά καταστήματα που είναι αλυσίδες και έχουν τζίρο άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με το εάν θα είναι ευδιάκριτα τα προϊόντα που θα βρίσκονται στο καλάθι, έχει ξεκαθαριστεί ότι θα υπάρχει ειδική σήμανση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις