Η επιδότηση ήταν σχεδιασμένη να μετριάσει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά οι αυξήσεις των παρόχων ήταν μεγαλύτερες από την επιδότηση.
Λογαριασμοί ρεύματος: Διαγραφή χρεών στη ΔΕΗ και άλλους παρόχους - Τι ισχύει και πότε γίνεται;
Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ η άλλες εταιρίες και αν διαγράφονται σε ποίες περιπτώσεις;
Σήμερα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους ώστε να διαγράψουν τα χρέη που έχουν από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλες εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διαγραφή οφειλών από τον πάροχό μας; Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο ενεργειακό τοπίο, αρκετοί καταναλωτές κάνουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι δυνατή η διαγραφή χρεών από ανεξόφλητα τιμολόγια, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους. Είναι, όμως, εφικτό κάτι τέτοιο;
Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη πραγματοποιήσει διαγραφή των χρεών για τους καταναλωτές που έχασαν τα σπίτια τους στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Η ελάφρυνση αυτή αφορούσε τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες οφειλές των πληγέντων.
Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ;
Σε μια προσπάθεια αύξησης της ρευστότητάς της, η ΔΕΗ έχει πια αναθέσει την είσπραξη των ανεξόφλητων ποσών σε διάφορα δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες. Στόχος είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να βρεθούν λύσεις διευθέτησης των οφειλών και εξατομικευμένης αποπληρωμής.
Επιπλέον η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε παραγραφή των χρεών για τα οποία έχει παρέλθει η 5ετία ως "ανεπίδεκτα είσπραξης". Τα χρέη αυτά σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο μπορούν να παραγραφούν μιας και δεν έχει καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν. Η διαγραφή αυτή είναι καθαρά λογιστική μιας και οι συνεργαζόμενες με τη ΔΕΗ επιχειρήσεις είσπραξης οφειλών θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εισπράξουν τις οφειλές παρότι αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο.
Τέλος οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν ενσωματώνονται σε αυτές της εφορίας ενώ δεν υπάρχουν χρηματικές ποινές για όσους έχει γίνει διαγραφή ή παραγραφή του χρέους. Όμως θα πρέπει να έχουν όλοι οι καταναλωτές υπόψιν τους πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλέον δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο εντάσσονται όλοι οι κακοπληρωτές και όσοι συστηματικά "φεσώνουν" τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, είναι και αυτό μια μορφή ποινής.
Η διαγραφή χρεών ισχύει μόνο σε περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν και όχι για τους κακοπληρωτές που σκόπιμα αποφεύγουν τις πληρωμές χρεών!
Ραβασάκια από ΔΕΗ και ιδιωτικούς παρόχους στέλνουν εισπρακτικές – Κλοιός για χρέη ακόμη και 450 ευρώ
Σφίγγει σταδιακά ο κλοιός γύρω από «κόκκινους» καταναλωτές, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρεύμα στη ΔΕΗ αλλά και ιδιωτικούς παρόχους, με τους οφειλές να έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία τελευταία ευκαιρία προκειμένου να μη βυθιστούν στα σκοτάδια, όπως ενημερώνονται σχετικά από τα ραβασάκια και τα SMS που φτάνουν μαζικά σε όσους χρωστάνε.
Οι προθεσμίες που τίθενται από τις εισπρακτικές που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΗ και των ιδιωτών την αποπληρωμή των οφειλών είναι ασφυκτικές.
«Παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για ενημέρωση υπόθεσης ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τη ΔΕΗ Α.Ε.. Ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε καταβάλλοντας άμεσα μία προκαταβολή 50%, να ρυθμίσετε την οφειλή για να μην έχετε άλλες συνέπειες» το SMS που έλαβε την περασμένη Παρασκευή στο κινητό της μονογονεϊκή από τη Νέα Ιωνία, για οφειλή 1.000 ευρώ.
Στελέχη της ΔΕΗ στον Βόλο που ρωτήθηκαν σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνισαν ότι τη διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά από ένα διάστημα 90 ημερών αναλαμβάνουν δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να πιέσουν για την εξόφληση.
Στο πλαίσιο αυτό οι εισπρακτικές ζητούν από τους χαρακτηριζόμενους και ως συστηματικούς κακοπληρωτές να σπεύσουν να προχωρήσουν σε διευθέτηση των οφειλών τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπαίνουν στη λίστα των μη συνεργαζόμενων πελατών, με την επιχείρηση να έχει δικαίωμα να προβεί εκτός από τη διακοπή ηλεκτροδότησης και στην απένταξη του οφειλέτη από τη ΔΕΗ.
«Με κάλεσαν από μια δικηγορική εταιρεία σχετικά για 430 ευρώ που έχω σε ιδιωτικό πάροχο, από τον οποίο έφυγα τον Αύγουστο (και δεν ξαναγυρνώ) και μου είπαν να κάνω διακανονισμό για την οφειλή και να ορίσω ημερομηνία πληρωμής ειδάλλως, όπως είπαν θα προβούν σε αγωγή και θα πληρώσω τα διπλά!», περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ένας δεύτερος καταναλωτής, ο οποίος δουλεύει περιστασιακά σε εργολάβο βιομηχανικής μονάδας.
Μόλις ο ίδιος δήλωσε αδυναμία, τον ενημέρωσαν ότι θα λάβει ειδοποίηση- εξώδικο, όπως και έγινε. Την περασμένη Δευτέρα έλαβε ταχυδρομικώς το ραβασάκι, με το οποίο ενημερώνεται ότι δεν είναι συνεργάσιμος η εταιρεία θα υποβάλλει αγωγή σε βάρος του. «Μα είναι δυνατόν να κάνουν αγωγή για 430 ευρώ;» αναρωτήθηκε ο άνεργος, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως πρότεινε να πληρώνει κάθε μήνα 50 ευρώ μέχρι να εξαλειφθεί η οφειλή αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.
«Παλιότερα χρωστούσα στη ΔΕΗ περίπου 800 ευρώ τα οποία και αποπλήρωσα σταδιακά. Δεν έλαβα ποτέ ειδοποιητήριο για αγωγή ή μήνυση. Τώρα τα πράγματα έχουν αγριέψει πολύ», σχολίασε ο ίδιος.
***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com και την διατήρηση όλων των ενεργών συνδέσμων που υπάρχουν μέσα στο κείμενο.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα έχει μία επιπλέον προσαύξηση 50% για τον Δεκέμβριο και στη σελίδα των αιτήσεων εμφανίζεται πλέον το επιπλέον ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι.
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές Οκτωβρίου.
Μετά από αναμονή αρκετών μηνών φαίνεται πως σύντομα θα αρχίσει και πάλι το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.