Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Τι ισχύει για την παράταση - Πότε τα αποτελέσματα

2023-06-06

Από τις 23:59 της Δευτέρας 5 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023 δεν μπορούν να κάνουν αίτηση, καθώς, όπως ήταν προγραμματισμένο η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ μέσω του gov.gr δεν δεχόταν άλλες.

Λόγω των μικροπροβλημάτων, των καθυστερήσεων της πρώτης ημέρας στην πλατφόρμα και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, ωστόσο, πολλοί ήταν οι πολίτες που διαμαρτύρονται από το πρωί της Τρίτης και ζητούν παράταση στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται, πως οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού 2023 μπορούσαν να κάνουν αίτηση με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ τους, ενώ για δύο ημέρες, στις 4 και 5 Ιουνίου, μπορούσαν να κάνουν όλοι αίτηση, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Ωστόσο, η τελευταία ημέρα συνέπεσε με τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, που για πολλούς ήταν αργία.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Το ενδεχόμενο παράτασης

Σύμφωνα με την εκπομπή του Ant1, Καλημέρα Ελλάδα, οι πληροφορίες από τα αρμόδια υπουργεία ανέφεραν πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Πότε τα αποτελέσματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023

Τα αποτελέσματα και οι λίστες των δικαιούχων αναμένεται να βγουν έπειτα από δύο εβδομάδες.

Από πότε χρησιμοποιούνται τα vouchers

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Φαίνεται πως και φέτος το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Φέτος έχουν προστεθεί και άλλες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν 50 ένσημα του προηγούμενου έτους, όπως ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς. 

Δικαιούχοι είναι:

εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

• ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

• άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Έτσι φέτος από τι προβλέπεται θα μπορέσουν να πάνε φθηνές η και ακόμα δωρεάν διακοπές οι ευάλωτες οικονομικά οικογένειες με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ με περισσότερα από δύο παιδιά και ΑΜΕΑ.
Αφού η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται σε μοριοδότηση.  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις