Επιστροφή 600 ευρώ για την ρήτρα: Ποιοι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα- Πώς θα γίνεται η αίτηση- Τι ποσό δικαιούστε

2022-05-23

Με ένα πακέτο 3,2 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2022 που περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών για τις αυξήσεις που είχαν τους προηγούμενους μήνες στο ρεύμα, νέες επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο αλλά και έμμεσο πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρεί η κυβέρνηση να «σβήσει την φωτιά» που έχουν ανάψει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν αποζημίωση έως 600 ευρώ για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. 

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

 • Μικρά ποσά θα λάβουν όσοι είχαν μικρές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και άρα έχουν λάβει κρατική επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους ή είχαν μικρή κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα (π.χ. 375 κιλοβατώρες το μήνα).
 • Εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα λάβουν καθόλου επιδότηση, καθώς για αυτούς η "έξτρα" επιβάρυνση προκύπτει κάτω από 30 ευρώ και έτσι μένουν εκτός.
 • Δεν θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια, που δεν περιλαμβάνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή αυτά  με σταθερή χρέωση κιλοβατώρας
 • Οι φοιτητές που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, ώστε να δηλώσουν εκεί το σπίτι που μένουν ως κύρια κατοικία τους χάνουν το επίδομα. 

Το  "enaklik.com" ετοίμασε έναν οδηγό με ερωτήσεις - απαντήσεις για όλα τα χρήσιμα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με το πακέτο μέτρων, τους δικαιούχους τα ποσά, αλλά και τις διαδικασίες.

Πως μπορώ να είμαι δικαιούχος του επιδόματος που θα δοθεί έως 600 ευρώ;

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές Α κατοικίας, με «κόφτη» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. Θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε πέρσι, δηλαδή το εισόδημα του 2020 για το νοικοκυριό (περσινές φορολογικές δηλώσεις) και μετράει το αθροιστικό, οικογενειακό εισόδημα. 

Για το κριτήριο της Α κατοικίας λαμβάνεται υπόψη η κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1, δηλαδή στην φορολογική δήλωση.

Πώς μπορώ να λάβω την αναδρομική ενίσχυση;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει στο περιβάλλον του gov.gr

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κάνω την αίτηση;

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προβλέπεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Πιθανότατα το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις. 

Πώς θα κάνω την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του taxis, η πλατφόρμα θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (φορολογική δήλωση) είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. 

Η πλατφόρμα θα ρωτά: Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, ο δικαιούχος θα μπορεί να διορθώνει. Έχει για παράδειγμα αλλάξει κύρια κατοικία; Θα δηλώνει τη νέα κύρια κατοικία. Προσοχή όμως, διότι η αλλαγή θα καταχωρείται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν φύγει από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να λάβει εκεί το ποσό.

Θα πρέπει να δηλώσω στην πλατφόρμα και την κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό μου;

Όχι, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες - παρόχους τρία στοιχεία για κάθε μήνα:

 • το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,
 • την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και 
 • την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο καταναλωτής.

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που θα πάρω;

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Με άλλα λόγια, η αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής, μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το επίμαχο ποσό της πρόσθετης επιβάρυνσης. Αθροίζοντας τους έξι μήνες, προκύπτει το επίμαχο ποσό. Η έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση είναι το 60% αυτού του ποσού.

Για παράδειγμα:

 • Αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου - Μαίου: 1.300€
 • Αθροιστική κρατική επιδότηση και έκπτωση εταιρείας για Δεκέμβριο - Μάιο: 500€
 • Έξτρα επιβάρυνση: 800€
 • Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση: 480€ 

Ποιοι λογαριασμοί μετρούν για την αναδρομική επιδότηση;

Μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Προσοχή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου το ποσό που δικαιούμαι;

Ναι. Ως εξής:

 • Συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαίου, με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "ρήτρα αναπροσαρμογής".
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης", που είναι η κρατική επιδότηση
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "έκπτωση"
 • Αφαιρούμε από το πρώτο άθροισμα, δηλαδή από το άθροισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής τα άλλα δυο ποσά (άθροισμα κρατικής επιδότησης και άθροισμα έκπτωσης)
 • Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης με 60%.

Πώς μπορώ να πάρω ολόκληρο το ποσό των 600 €;

Για να λάβει κανείς ολόκληρο το έκτακτο επίδομα της επιστροφής, δηλαδή 600 ευρώ, θα πρέπει να έχει "πρόσθετες επιβαρύνσεις" 1.000 ευρώ αυξήσεις στους λογαριασμούς του εξαμήνου Δεκέμβριος - Μάιος. Δηλαδή ρήτρες μείον επιδοτήσεις = 1.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει αν ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Το ρολόι που είναι δηλωμένο στο Ε1. Αυτό μετράει. Μετράει, δηλαδή, πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Εσύ μένεις, όχι κάποιος άλλος.

Δηλαδή, αν εγώ μένω στο πατρικό μου ή σε κάποιο άλλο σπίτι ή ακόμη ενοικιάζω, αλλά δηλώνω το σπίτι αυτό ως Α κατοικία μου στην φορολογική μου δήλωση, ωστόσο το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, μπορώ να πάρω την επιδότηση κανονικά.

Τι ισχύει με τους φοιτητές;

Όταν ένας φοιτητής νοικιάζει μία κατοικία και είναι άνω των 18, υποβάλλει φορολογική δήλωση και δηλώνει το σπίτι που μένει ως κύρια κατοικία θα λάβει κανονικά το επίδομα. Ο φοιτητής έχει και τη δυνατότητα διόρθωσης στη φάση αυτή της κύριας κατοικίας. Αντίθετα οι φοιτητές που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, ώστε να δηλώσουν εκεί το σπίτι που μένουν ως κύρια κατοικία τους χάνουν το επίδομα.

Δεν έχω ακόμη πληρώσει ή εξοφλήσει τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου - Μαίου. Θα επιδοτηθώ αναδρομικά;

Ναι. Λαμβάνουν το ποσό όλοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει ρύθμιση ή όχι, το σύνολο του ποσού. Ακόμη κι αν οι επίμαχοι λογαριασμοί εξοφλούνται σε 12 ή 24 ή περισσότερες δόσεις, το ποσό θα δοθεί κανονικά τώρα.

Πότε θα λάβω το ποσό στον λογαριασμό μου;

Τα ποσά προβλέπεται να πιστωθούν προς το τέλος Ιουνίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Οι άνθρωποι που φροντίζουν ένα άρρωστο συγγενή τους που μπορεί να είναι το παιδί, ο γονιός ή ένα άλλο συγγενικό τους πρόσωπο, μπορεί να αντιμετωπίζουν σημαντικά συναισθηματικά, σωματικά, οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.