Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2023: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για αιτήσεις

2023-02-03

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και των «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», γίνονται γνωστές όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργεία.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (3/2) στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα εν λόγω προγράμματα που αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον επόμενο μήνα (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου), θα ισχύσουν αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ως προς το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Πριν λίγο καιρό, ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει:

«Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες.»

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Όσα ξέρουμε για δικαιούχους και κριτήρια

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση με το ΑΦΜ στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%

Ηλιακοί θερμοσίφωνες - Τι πρέπει να ξέρω

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες. Έχουν πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές. Βέβαια, οι τιμές ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ, αλλά φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι:

  1. η απόδοση,
  2. η χωρητικότητα και
  3. η διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

  1. Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
  2. Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

  1. Στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
  2. Στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Πώς κάνετε εξοικονόμηση ρεύματος με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις