Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολικά η πρώτη δόση στους περσινούς δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου- Πότε όλες οι επόμενες πληρωμές & πότε ανοίγει η πλατφόρμα

2022-10-20
Σύμφωνα με το υπουργό οικονομικών η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2022-2023 θα πραγματοποιηθεί προκαταβολικά στους περσινούς δικαιούχους και θα λάβουν το ποσό που έχουν λάβει και πέρυσι χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν καύσιμα. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πώς τα νοικοκυριά, που είχαν λάβει πέρυσι το Επίδομα θέρμανσης και εφόσον φυσικά είναι δικαιούχοι και φέτος, θα λάβουν τα ίδια ποσά που είχαν πάρει και πέρυσι ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα πάρουν προκαταβολή τα ποσά που έχουν λάβει και πέρυσι χωρίς να προηγηθεί η αγορά καυσίμων. Τα υπόλοιπα ποσά του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης θα πληρωθούν στις επόμενες δόσεις εφόσον θα έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές αγορές, που καλύπτουν το ελάχιστο ποσό επιδόματος.   

Πρόκειται για περίπου 707.000 οικογένειες, που χρησιμοποιούν για την θέρμανση της κυρίας κατοικίας τους είδη καυσίμων όπως: πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Προκαταβολή δεν θα πάρουν προφανώς, όσοι δεν έχουν λάβει το επίδομα θέρμανσης την χειμερινή περίοδο 2021-2022. Αυτοί οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν πρώτα αγορές ειδών καυσίμων και να εκδοθούν και να περαστούν στο σύστημα σχετικά τιμολόγια.

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε δόσεις ως εξής:

 • Έως την 10η Δεκέμβριου 2022 προκαταβολή στους περσινούς δικαιούχους ίση με το ποσό επιδόματος που έλαβαν πέρυσι
 • Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2022
 • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023
 • Έως την 29η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023

Η πλατφόρμα για το Επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει, σύμφωνα με τις δηλώσεις πάντα, έως τις 15 Νοεμβρίου στη πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, που είχε δημιουργηθεί πέρυσι για το σκοπό αυτό. Πρόκειται πρακτικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους και πραγματοποίηση ελέγχου για την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι 15 Δεκέμβριου. Όπως είχαμε επισημάνει νωρίτερα τα ποσά του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα.

Όλοι οι νέοι δικαιούχοι, που χρησιμοποιούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα αλλά και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. 

Τα βασικά: 

 • Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων.
 • Όσοι έλαβαν επίδομα θέρμανσης πέρυσι, περίπου 700.000 νοικοκυριά, θα πληρωθούν προκαταβολικά έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα είναι αντίστοιχο με το περσινό. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022
 • Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου με προϋπόθεση να υπάρχει κατανάλωση μέχρι 15 Δεκεμβρίου
 • Θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υποβάλλουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων ή τους λογαριασμούς φυσικού αερίου έως το τέλος Απριλίου

Όπως είχαμε επισημάνει νωρίτερα τα ποσά του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα.

Συγκεκριμένα:

 • Το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ που είχε καθοριστεί για τον χειμώνα 2021 - 2022 στα 350 ευρώ για το 2022 - 2023.
 • Το νέο αυξημένο ποσό των 350 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους.
 • Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
 • Συγκεκριμένα το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
 • Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
 • Πρόκειται για τις οικογένειες και για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν για την θέρμανση της κυρίας κατοικίας τους είδη καυσίμων όπως: πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Το επίδομα θέρμανσης 2022-2023 για τα είδη καυσίμων, όπως καυσόξυλα και πέλετ θα δικαιούνται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών με λιγότερους από 3000 κατοίκους

  Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

  Ποιοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση για να λάβουν τον Δεκέμβριο την "Επιταγή ακρίβειας " και ποιοι δικαιούχοι θα την λάβουν αυτόματα στον λογαριασμό τους.

  Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται οι τέσσερις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για παροχή φθηνής στέγης.

  Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών, και την διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

  Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται οι τέσσερις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για παροχή φθηνής στέγης.

  Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

  Αυξήσεις στις συντάξεις ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας από 1/1/2023. Το υπουργείο με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρεται στις αυξήσεις συντάξεων και παραθέτει παραδείγματα για τους δικαιούχους των πληρωμών μετά τις νέες ρυθμίσεις.

  Zητήματα που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, τις αλλαγές αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των συντάξεων από 1/1/2023 αλλά και πώς θα γίνεται εφεξής η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, περιλαμβάνονται σε 11 ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών...

  Περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο «φως» για το Food Pass, το νέο επίδομα που θα μοιραστεί στα πρότυπα του Fuel Pass, δηλαδή με άυλη ψηφιακή κάρτα στα κινητά που θα μπορεί να εξαργυρωθεί στα σούπερ μάρκετ, αλλά και με κατάθεση στον λογαριασμό όσων δεν διαθέτουν κατάλληλο κινητό τηλέφωνο.

  Την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής διανύει το «καλάθι νοικοκυριού», το οποίο αποτελεί μέτρο για την ακρίβεια που χτυπά τα σούπερ μάρκετ. Σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, είναι η ημέρα που τα σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Κρητικός κτλ) ανακοινώνουν τις νέες λίστες τιμών προϊόντων.

  Έχει γίνει εκκαθάριση πληρωμής της Ε δόσης του επιδόματος παιδιού Α21. Κάποιοι βλέπουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εμφανίζονται στην εκκαθάριση και αναρωτιουνται τι σημαίνει αυτό και αν θα πληρωθούν την ερχόμενη δόση.