Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί - Λίστα διασταυρωμένων αγορών και η επόμενη πληρωμή

2024-02-29

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί - Λίστα διασταυρωμένων αγορών και η επόμενη πληρωμή

Νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία έχει πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους που είχαν πραγματοποιηθεί τις απαιτούμενες αγορές μέχρι 31 Ιανουαρίου και τα παραστατικά έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα μέχρι 15 Φεβρουαρίου. 

Το επίδομα θέρμανσης έχει καταβληθεί στο IBAN των δικαιούχων στις 21 Φεβρουαρίου.

Για να δείτε αν έπρεπε να λάβετε κάποιο ποσό στη πληρωμή Φεβρουαρίου θα πρέπει να δείτε την λίστα με τις διασταυρωμένες αγορές σας. 

Πώς θα δούμε τις διασταυρωμένες αγορές:

 • μπαίνουμε στη πλατφόρμα myθερμανση
 • επιλέγουμε "Υποβολή αίτησης "
 • βάζουμε τους κωδικούς taxisnet του αιτούντα
 • επιλέγουμε "Υποβολή/Διαχείριση Αίτησης "του έτους 2022-2023
 • πατάμε τα μπλε γράμματα "Προβολή Διασταυρωμένων Αγορών "

Τι βλέπουμε στις διασταυρώσεις

 1. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που σας αντιστοιχεί.
 2. Τις αγορές καυσίμου θέρμανσης που διασταυρώθηκαν με την αίτησή σας και (στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης) τα λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχούν σε αυτή.
 3. Τα στοιχεία του παραστατικού της αγοράς (Αριθμό Τιμολογίου - Ημερομηνία Αγοράς - Επωνυμία Προμηθευτή - Λίτρα (στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης)).
 4. Την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί σε εσάς καθώς και αυτή για την οποία δικαιούστε επιδότησης σε λίτρα, στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης.
 5. Την υπολογισθείσα αξία παραστατικού.
 6. To λογαριασμό IBAN στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση.

Παράδειγμα με αίτηση για το πετρέλαιο

Στην εικόνα παρακάτω βλέπουμε διαφορά πόσα.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχει καταβληθεί η προκαταβολή και το πόσο της εμφανίζεται στον πρώτο πίνακα και αναφέρεται ως Λίστα Προκαταβολών για την Περίοδο 2023-2024.

Πόσο προκαταβολής, που εμφανίζεται ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΗ, είναι 374,95 ευρώ και θα αφαιρεθει απο την Συνολική Υπολογιζόμενη αξία των αγορών.

Βλέπουμε στον πίνακα το Μέγιστο ποσό επιδόματος, που δικαιούμαστε βάσει συντελεστή της περιοχής μάς. 

Το μέγιστο ποσό επιδόματος σημαίνει πώς το ποσό πού θα πάρουμε φέτος στο επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσό όσα καύσιμα και αν αγοράσουμε.

Το ποσό αυτό αποτελεί στην ουσία το "ταβάνι ", δηλαδή η επιδότηση μάς δεν πρόκειται να ξεπεράσει το συγκεκριμένο πόσο, όσα καύσιμα και αν αγοράσουμε. 

Για να λάβουμε όλο το επίδομα στο ακέραιο θα πρέπει να κάνουμε αγορές διπλάσιες του ποσού επιδόματος, που δικαιούμαστε, συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής, που θα λάβουμε.  

Στο παράδειγμα μάς, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 377,30 ευρώ

Πάμε παρακάτω. Βλέπουμε τις αγορές. Στο παράδειγμα μάς εμφανίζονται τα λίτρα, που έχουν αγοραστεί επειδή αφορά πετρέλαιο.

Στη στήλη Οικίας βλέπουμε τα λίτρα πού έχουμε αγοράσει και στη στήλη Επιδότηση βλέπουμε τα λίτρα που μάς επιδοτούνται. Στη διπλανή στήλη Αξία είναι η αξία των επιδοτούμενων λίτρων (υπολογίζεται με τιμή 1,40 ευρώ το λίτρο).

Κάτω στον πίνακα του παραδείγματος βλέπουμε τα Συνολικά λίτρα Επιδότησής βάσει αγορών και είναι 269,50 λίτρα και την Συνολική Υπολογιζόμενη αξία, που είναι τα 377,30 ευρώ.

Πάμε τώρα να υπολογίσουμε το ποσό, πού δικαιούμαστε, κάνοντας αφαίρεση από την Συνολική Υπολογιζόμενη Αξία του Ποσού Προκαταβολής, που έχουμε λάβει ήδη
377,30€ - 374,95 € = 2,35 €

2,35 θα πληρωθεί ο δικαιούχος στην επόμενη πληρωμή.

Αυτό είναι το συνολικό ποσό που θα πληρωθούμε βάσει των αγορών μας και έχει φτασει μέχρι το μέγιστο ποσο που δικαιούμαστε.

Όσοι δεν έχουν πάρει προκαταβολή πληρώνονται την Συνολική Υπολογιζόμενη Αξία στο ακέραιο.

Τι σημαίνει "ΔΕΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ" ;
Όσοι έχουν την συγκεκριμένη κατάσταση σημαίνει πως η Συνολική Υπολογιζομενη Αξία των αγορών τους δεν έχει φτάσει ακόμα μέχρι το Μέγιστο ποσό επιδόματος που δικαιούνται.

Προσοχή: Σε όσους η Συνολική Υπολογιζόμενη Αξία είναι μικρότερη του Μέγιστου Ποσού Επιδόματος σημαίνει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί αγορά καυσίμων, πού θα πρέπει να είναι διπλάσια σε χρήματα από το Μέγιστο ποσό επιδόματος, που μας έχει εγκριθεί.

Όπως έχουμε επισημάνει για να λάβουμε όλο το επίδομα στο ακέραιο θα πρέπει να κάνουμε αγορές διπλάσιες του Μέγιστου ποσού επιδόματος, που δικαιούμαστε.

Έλεγξε το IBAN σου

Πρόβλημα με το IBAN του δικαιούχου.

Σε περίπτωση που η πληρωμή του επιδόματος εμφανίζει μηνύματα περί προβλήματος με τον ΙΒΑΝ, θα πρέπει να δηλώσετε ορθό ΙΒΑΝ στην επιλογή "Δήλωση Λογαριασμού - IBAN" του myAADE.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Ο ΑΙΤΟΥΝΤΑΣ

Αν έγγαμο ζευγάρι η με σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλει αίτηση με κωδικούς taxis της συζύγου. ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ, αρκεί φυσικά εκείνος μέσα στον λογαριασμό του στην MYΑΑΔΕ να έχει καταχωρημένο αριθμό λογαριασμού που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι στο όνομα του η σε περίπτωση συνδικαιουχων, να είναι το πρώτο όνομα δικό του.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε είναι η επόμενη πληρωμή

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης είναι προγραμματισμένη για τις 29 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023. 

Επίδομα θέρμανσης - Τα μυστικά για να το λάβεις

Πολλοί δικαιούχοι, που έχουν υποβάλει την αίτηση βλέπουν ότι έχει ενεργοποιηθεί η πληρωμή και εμφανίζεται στο αποδεικτικό το μέγιστο ποσό επιδόματος που δικαιούνται νομίζουν πως αυτο αρκεί για την πληρωμή. Το επίδομα θέρμανσης πληρώνεται με βάση αγορές και κατανάλωσης καυσίμων! Οπότε για να πληρωθεί θα πρέπει να προηγηθεί η κατανάλωση και καταχώρηση παραστατικών.

Επομένως για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή στο σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις αγορών καυσίμων που έχει κανεί ο δικαιουχός. Συγκεκριμενα:

Για ποια είδη καυσίμων θέρμανσης πρέπει να καταχωρούνται αποδείξεις;

 • Για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης.
 • Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών στην Υπηρεσία μας, έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
 • Η εκπρόθεσμη καταχώριση, μετά το πέρας των 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, επιφέρει πρόστιμο στο μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..

Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης;

 • Θα πρέπει να δώσετε στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης τα σωστά στοιχεία, ΑΦΜ και ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, για να εκδώσει το παραστατικό αγοράς.
 • Τα σωστά στοιχεία είναι εκείνα με τα οποία υποβάλατε ή θα υποβάλετε αίτηση και αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής το οποίο εμφανίζεται όταν πατήσετε το μπλε εικονίδιο με την ένδειξη PDF.
 • Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.
 • Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους δημιουργήθηκε ή θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας, είτε στον ΑΦΜ πολυκατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει καταχωρισθεί από τον διαχειριστή/εκπρόσωπο της πολυκατοικίας στο σχετικό προφίλ (δείτε σχετική ερώτηση 14).
 • Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αναγράφει τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας και στην περίπτωση πολυκατοικίας τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος που δηλώθηκε ως κοινόχρηστος στο προφίλ.

Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς όταν το είδος του καυσίμου θέρμανσης είναι κάποιο από τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.

Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

• ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων

• το ποσό/αξία της συναλλαγής

• ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης

• η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

• ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)

• ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας

• το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις