Επίδομα παιδιού (Α21): Γιατί δεν έχω πληρωθεί την Α δόση - Οι πιο πιθανές αιτίες μη καταβολής του επιδόματος

2022-03-31
Στις 30 Μαρτίου έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού για το έτος 2022.

Κάποιοι δικαιούχοι ενώ περίμεναν την πληρωμή τελικά δεν την έχουν λάβει και παρακάτω θα δούμε τις πιθανές αιτίες. 

Κατ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πώς για να πληρωθεί το επίδομα θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση πληρωμής,  που εμφανίζεται στην αίτηση του δικαιούχου λίγο πριν τη κάθε πληρωμή. 

Η εκκαθάριση πληρωμής για το έτος 2022 δείχνει έτσι: 

Για τις οδηγίες για να δείτε την εκκαθάριση πληρωμής δείτε το παρακάτω άρθρο. 
Για ποιο λόγο λοιπόν οι εκκαθάριση δεν έχει γίνει και κατά συνέπεια και η πληρωμή; 

Αρχικά θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως η αίτηση έχει υποβληθεί μέσα στο χρονικό περιθώριο,  που έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΑ,  συγκεκριμένα από 1 μέχρι 11 Μαρτίου,  όποτε και είχε κλείσει η πλατφόρμα. Αν η αίτηση για το έτος 2022 δεν έχει γίνει,  η πλατφόρμα σάς οδηγεί στην περσινή αίτηση και δείχνει στην εκκαθάριση Μαρτίου τα ποσά,  που έχετε πάρει μέσα στο έτος 2021. Όπως στην εικόνα παρακάτω.

Δεύτερον, πρέπει να είστε βέβαιοι πως η αίτησή σας είχε υποβληθεί. Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια αίτηση που ξεκίνησε η υποβολή της φέτος αλλά ποτέ δεν οριστικοποιήθηκε και δεν υποβλήθηκε και η κατάσταση αντί υποβληθείσα γράφει νέα. 
Τρίτον σε περίπτωση,  πού χρειάστηκε να επισυνάψετε κάποια δικαιολογητικά,  όπως για παράδειγμα βεβαίωση σπουδών για εξαρτώμενα τέκνα φοιτητές, τα έγγραφα αυτά πρέπει να έχουν εγκριθεί. 

Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνές αιτίες,  που δεν έχει γίνει εκκαθάριση πληρωμής. 

Σε όσους στην εκκαθάριση πληρωμής γράφει πώς υπάρχουν αχρεωστήτως καταβληθέντα από τα προηγούμενα έτη η έχει γίνει αναστολή πληρωμής,  για να μάθετε τον λόγο πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΟΠΕΚΑ,  υποβάλλοντας το ερώτημα σας στη φόρμα επικοινωνίας στο σύνδεσμο https://opeka.gr/epikoinonia/
Επίσης δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και στον σύνδεσμο https://opeka.gr/wp-content

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΟΠΕΚΑ αν  η αίτηση σάς είναι σε κατάσταση Υποβληθείσα και εμφανίζονται οι μήνες πληρωμής,  έχουν εγκριθεί τα έγγραφα,  αλλά η εκκαθάριση και κατά συνέπεια η πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί. 

Η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου (από 30 Μαΐου στα ΑΤΜ) και όσοι δεν έχουν πληρωθεί στην πληρωμή Μαρτίου,  θα λάβουν αναδρομικά όσους μήνες δικαιούνται από την αρχή του έτους. 

Σε ότι αφορά την έξτρα 1,5 δόση του επιδόματος,  στις 19 η 20 Απριλίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Μαρτίου,  δηλαδή όσοι πληρώθηκαν στις 30 Μαΐου. 

Όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι,  αφού υποβάλλουν την αίτηση θα πληρωθούν την έξτρα 1,5 δόση στις επόμενες πληρωμές μαζί με την τακτική δόση του επιδόματος.  

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει φέτος το Πάσχα στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών σε μορφή επιδόματος Κοινωνικής αλληλεγγύης οπως τα περασμένα Χριστούγεννα.