Διαδίκτυο: Πρόσεχε τι ανεβάζεις - Οι πληροφορίες που μένουν για πάντα στη "μνήμη" του

2024-08-04

Είναι αλήθεια ότι μια πληροφορία στο Διαδίκτυο παραμένει εκεί για πάντα;

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται στο Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά παραμένει εκεί για πάντα. Δεδομένου ότι η δομή του Διαδικτύου δεν είναι συγκεντρωτική και οι διακομιστές και οι υπολογιστές χρηστών βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές ηπείρους, είναι αδύνατο να διαγραφούν αυτές οι πληροφορίες από παντού ταυτόχρονα. Αποδεικνύεται ότι οι πληροφορίες που έρχονται στο Διαδίκτυο παραμένουν εκεί για πάντα και δεν είναι πλέον δυνατή η διαγραφή τους; Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αληθινό και ψευδές.

Το Διαδίκτυο έχει καλή μνήμη

Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα καταλήξετε με προσωπικές ευαίσθητες πληροφορίες που καταλήγουν στο Διαδίκτυο, απλά δεν πρέπει να τις δημοσιεύσετε εκεί. Πριν δημοσιεύσετε κάτι, είναι καλύτερο να σκεφτείτε δύο φορές αν θα προκύψει αυτό ή εκείνο το πρόβλημα και αν θα ντρέπεστε για αυτό αργότερα.

Οποιεσδήποτε πληροφορίες δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο μπορούν να βρεθούν και να χρησιμοποιηθούν από άλλα άτομα ανά πάσα στιγμή κατά την κρίση τους, ακόμη και εναντίον μας.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει επειγόντως να γίνετε παρανοϊκοί, να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα στο Διαδίκτυο και να μην πείτε τίποτα για τον εαυτό σας, προσπαθώντας να πάτε σε πλήρη ανωνυμία ή να εγκαταλείψετε εντελώς τα οφέλη του πολιτισμού.

Χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, επικοινωνούμε πραγματικά δίνοντας πολλές πληροφορίες για τον εαυτό μας. Το μόνο ερώτημα είναι τι είδους πληροφορίες είναι αυτές. Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό, γιατί όλες οι δημοσιεύσεις μας που έχουν μείνει σε κοινωνικά δίκτυα και φόρουμ μπορούν να είναι διαθέσιμες σε όλους ακόμα και μετά από δεκαετίες.

Όταν το Διαδίκτυο δεν ξεχνά

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απολύτως αδύνατο να αφαιρέσετε κάτι από το Διαδίκτυο. Αυτό αντιμετωπίζουν κυρίως διάφορες διασημότητες του Διαδικτύου, δημόσια πρόσωπα και όσοι έχουν την τύχη να γίνουν οι ήρωες ενός  μιμιδίου λόγω της υπερβολικής συμπεριφοράς τους που καταγράφηκε στην κάμερα.

Δημοφιλείς και κοινωνικά σημαντικές πληροφορίες τείνουν να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε όλο το Διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά την αφαίρεσή τους σχεδόν αδύνατη, καθώς αυτές οι πληροφορίες καταλήγουν γρήγορα σε εκατοντάδες και χιλιάδες ιστότοπους και σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό υπολογιστών χρηστών, οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να στείλουν ελεύθερα αυτές τις πληροφορίες μεταξύ τους, αλλά και συνεχίστε να το ανεβάζετε στο Διαδίκτυο. Και δεδομένου ότι οι ιστότοποι λειτουργούν σε αμέτρητους διακομιστές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, η πιθανότητα πλήρους διαγραφής ανεπιθύμητων πληροφοριών τείνει στο μηδέν.

Οι γνώστες των διασημοτήτων δεν σκέφτονται καν να διαγράψουν ανεπιθύμητες πληροφορίες για τον εαυτό τους που κατά λάθος γίνονται δημόσια γνωστές, καθώς αυτό οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Μόλις προσπαθήσετε να αφαιρέσετε κάτι από το Διαδίκτυο, οι χρήστες αντιλαμβάνονται αμέσως μια τέτοια ενέργεια ως πρόκληση και αρχίζουν να αποθηκεύουν και να διανέμουν ανεξέλεγκτα το νέο «απαγορευμένο καρπό». Επιπλέον, η ίδια η πληροφορία μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη.

Το Διαδίκτυο δεν θυμάται τα πάντα

Μερικές φορές το Διαδίκτυο ξεχνά τον εαυτό του, μερικές φορές μπορείτε να το βοηθήσετε με αυτό. Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μεμονωμένες σελίδες διαγράφονται και ολόκληροι ιστότοποι παύουν να υπάρχουν με την πάροδο του χρόνου. Στο τέλος, μπορείτε να βρείτε ανεξάρτητα τις παλιές σας αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και σε φόρουμ που εξακολουθούν να λειτουργούν, να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας και να διαγράψετε ανεπιθύμητες πληροφορίες. Εάν η λειτουργικότητα του φόρουμ δεν το επιτρέπει, κανείς δεν σας εμποδίζει να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές ή τους διαχειριστές του με αίτημα διαγραφής. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό θα είναι αρκετό.

Φυσικά, όταν ορισμένες πληροφορίες διαγράφονται από έναν ιστότοπο, συνεχίζουν να αποθηκεύονται στην κρυφή μνήμη της μηχανής αναζήτησης για κάποιο χρονικό διάστημα. Μέσω των Google, Yandex και Bing μπορείτε να βρείτε και να προβάλετε αποθηκευμένα αντίγραφα σελίδων, αλλά θα διαγραφούν επίσης αυτόματα από τους διακομιστές μηχανών αναζήτησης μόλις τα ρομπότ αναζήτησής τους πραγματοποιήσουν την επόμενη σάρωση. Εάν οι πληροφορίες σε μια σελίδα έχουν αλλάξει, το αντίγραφο που έχει αποθηκευτεί στην κρυφή μνήμη θα αντικατασταθεί και η παλιά έκδοση θα διαγραφεί. Η διαγραμμένη σελίδα θα εξαφανιστεί εντελώς τόσο από την προσωρινή μνήμη όσο και από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης διαθέτουν ακόμη και εργαλεία που σας επιτρέπουν να υποβάλετε με μη αυτόματο τρόπο αιτήματα για ενημέρωση και κατάργηση μπαγιάτικων κρυφών μνήμων, εάν χρειάζεται να επιταχύνετε τη διαδικασία. Διαφορετικά, απλώς περιμένετε, η βάση δεδομένων θα ενημερωθεί μόνη της με την πάροδο του χρόνου.

Εάν η κρυφή μνήμη των μηχανών αναζήτησης δεν στοχεύει στην αιώνια αποθήκευση πληροφοριών, τότε η κατάσταση με το μεγαλύτερο αρχείο Διαδικτύου, το Web Archive, είναι κάπως διαφορετική. Το Web Archive αποθηκεύει αντίγραφα μεγάλου αριθμού τοποθεσιών και μεμονωμένων σελίδων, επιτρέποντάς σας να δείτε πώς έμοιαζαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Σε αντίθεση με τις μηχανές αναζήτησης, το Web Archive δεν διαγράφει παλιές εκδόσεις της προσωρινής μνήμης.

Αλλά το Αρχείο Ιστού δεν ανιχνεύει ολόκληρο το δημόσιο Διαδίκτυο όπως κάνουν οι μηχανές αναζήτησης, επομένως δεν καταλήγουν όλα εκεί. Και ακόμα κι αν κάποιες πληροφορίες κατέληξαν στο αρχείο, αυτό δεν είναι το τέλος. Το Web Archive εξετάζει αιτήματα διαγραφής και χορηγεί ορισμένα από αυτά.

συμπέρασμα

Το Διαδίκτυο θυμάται, αλλά όχι τα πάντα και όχι πάντα. Οι ιστότοποι και οι μεμονωμένες σελίδες δεν διαρκούν για πάντα, η κρυφή μνήμη αναζήτησης επίσης δεν διαρκεί για πάντα και ενημερώνεται τακτικά. Εάν μια σελίδα έχει διαγραφεί, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα διαγραφεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης μαζί με την προσωρινή μνήμη. Ακόμη και το Web Archive σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε ορισμένες πληροφορίες. Αν κάτι μπει στο Διαδίκτυο, υπάρχει πιθανότητα να είναι επιτυχημένο, αλλά είναι καλύτερα να μην το υπολογίζετε και να σκέφτεστε πάντα πριν δημοσιεύσετε κάτι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η μακροχρόνια ανεργία αποτελεί μια δύσκολη πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, με τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) να προσφέρει διάφορα επιδόματα και παροχές για να στηρίξει αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά υπάρχει επίδομα έως και 270 ευρώ για ανέργους που βρίσκουν δουλειά πριν λήξει η επιδότηση ανεργίας τους – και το ποσό αυτό αυξάνεται από την Άνοιξη!

Από το καλοκαίρι αλλάζουν όλα στα επιδόματα: Μπαίνουν σε ενιαίο Μητρώο, οι δικαιούχοι θα βλέπουν αναλυτικά τι παίρνουν, ενώ το κράτος θα ελέγχει τα πάντα – Ποιες παροχές εντάσσονται πρώτες και ποιοι κινδυνεύουν με περικοπές.