Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

2022-09-10

✔Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 1500 ευρώ για όλους τους δικαιούχους φοιτητές και 2.000 ευρώ για φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικούν.

✔ Αύξηση επιδόματος θέρμανσης (σε 300 εκ. ευρώ) και διπλασιασμός για όσους δικαιούχους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο η τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων .

✔ Μελετάται και μια ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές

✔ 250 ευρώ ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους,ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια ανέργους.

✔ Μία επιπλέον μηνιαία δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και μιάμιση δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών.

✔ Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων .

✔ Μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για τα έτη που θα αυξάνουν τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

✔ Έκτακτη ενίσχυση 60 εκατομμύρια ευρώ σε αγρότες για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και 89 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις αυξημένες ζωοτροφές.

✔ Χρηματοδότηση για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά στέγες κατοικιών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων για να έχουν το δικό τους ρεύμα (σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα).

✔ Για το πρόγραμμα ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή θα αυξηθούν κατά 200.000 οι δικαιούχοι.

✔ Επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

✔ Καταργείται για πάντα και για όλους (δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους και συνταξιούχους) η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

✔ Από 1.1.2023 μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών.

✔ Δρομολογείται ένα πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

-Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

-Δημιουργείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εξοικονομώ και ανακαινίζω για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του και 3.000 ευρώ για ανακαίνιση. Χαμηλότοκα δάνεια έως 7.000 ευρώ για ανακαίνιση.

-Ταυτόχρονα δίνεται επιδότηση ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακίνητων για την ανακίνηση με ταυτόχρονη υποχρέωση να το ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

-Ειδικό πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για νέους έως 39 ετών.

✔ Το πρόγραμμα τουρισμός για όλους θα καλύψει επιπλέον 200.000 νέους δικαιούχους

✔ Αυξάνονται οι συντάξεις σε ποσοστό πάνω από το 6%.

✔ Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και το ίδιο θα ισχύσει στον πολιτισμό στον τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.

✔ Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ (24%) στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024

✔ Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2023

Πρόσφατες δημοσιεύσεις