Άυλη κάρτα Market Pass στο κινητό τηλέφωνο: Πως εκδίδεται - Η απαραίτητη η λειτουργία που απαιτείται

2023-01-01

Από τα μέσα Φεβρουάριου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση. 

Άυλη κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό;

Ο πολίτης θα επιλέξει εάν θα πάρει την επιδότηση σε μία άυλη κάρτα, η οποία αποθηκεύεται στο κινητό του, ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Προφανώς προτείνεται η μέθοδος της άυλης κάρτας, να έχει κάποιος μαζί του το κινητό του τηλέφωνο με την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών και να τη χρησιμοποιήσει βάζοντάς το στο POS του καταστήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων. Κάθε μήνα θα μπαίνουν χρήματα μέσα, εφόσον είναι 6μηνη κάρτα.

Τα ποσά που θα δοθούν στην άυλη κάρτα

  • Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Οι αιτήσεις για το Market Pass

H διαδικασία θα ξεκινήσει με την υποβολή αίτησης. Είναι μία εξαιρετικά απλή διαδικασία, όπως αυτή για το Fuel Pass. 

Ουσιαστικά, όσοι υποβάλλουν αίτηση, θα πρέπει να αναγράψουν, αφού χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του Taxisnet για να εισέλθουν στη σχετική ιστοσελίδα που θα ανοίξει αρχές Φεβρουαρίου (www.vouchers.gov.gr), το κινητό τους τηλέφωνο και το προσωπικό email τους. Αυτά στην περίπτωση που αποφασίσουν να λάβουν την επιδότηση μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας. 

Αν επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στο λογαριασμό τότε θα χρειαστεί να αναγράψουν στην αίτηση και το IBANτου τραπεζικού λογαριασμού τους. Με αυτά τα στοιχεία η αίτηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη και θα ενημερώνονται μέσω αυτόματων και εξ αποστάσεως διασταυρώσεων αν είναι δικαιούχοι ή όχι του Market Pass και το ποσό που τους αναλογεί, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ, όχι μόνο ηλεκτρονικά. 

Τι να ελέγξετε πριν την αίτηση

Στο έκτακτο επίδομα τροφίμων, όσοι επιλέξουν -ή δεν έχουν άλλη επιλογή- να πιστωθούν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό που θα δηλώσουν στην αίτηση, θα πάρουν μόνο το 80%. Οι μεγάλοι χαμένοι του Market Pass θα είναι εκείνοι που δεν έχουν κινητό που υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές.

Πριν κάνετε την αίτηση, λοιπόν, καλό θα είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άυλη ψηφιακή κάρτα σε POS. Εάν δεν έχετε εναλλακτικές, τότε θα πρέπει να προσέξετε να μην επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα για να μην έχετε καθυστερήσεις και λάθη για την πληρωμή σας.

Πιο αναλυτικά:

Πώς θα τσεκάρετε αν έχετε NCF σε Android

Για τα κινητά Android τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του κινητού και στην αναζήτηση πατάτε «NFC». Αν διαθέτει η συσκευή σας την τεχνολογία, τότε θα σας βγάλει αυτόματα την επιλογή. Μπορείτε να μπείτε στη συνέχεια στην επιλογή που σας βγάζει και να δείτε αν είναι ενεργοποιημένο.

Πώς θα δείτε το NFC σε iPhone

Στα iPhone τα πράγματα διίστανται, ανάλογα με το πόσο παλιό είναι το κινητό σας και ποιο IOS έχει. Πιο αναλυτικά:

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και πατήστε στην ενότητα Apple ID στο επάνω μέρος του μενού. Θα δείτε εκεί ή μία λίστα με συσκευές συνδεδεμένες στο Apple ID σας (π.χ. iPad) ή απλά και μόνο το κινητό σας. Κάνετε κλικ στο κινητό και εκεί θα δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Σημειώνετε ότι θα πρέπει να έχετε iOS 11 ή νεότερη έκδοση. Αν δε, έχετε κατεβάσει το Fuel Pass θα σας το δείξει αυτόματα στη συγκεκριμένη ενότητα.

Τα μοντέλα που δεν έχουν αισθητήρα NFC είναι τα iPhone 5 και παλαιότερα. Από iPhone 6 και μετά χρησιμοποιούν αισθητήρα NFC, αλλά δεν διαβάζουν ετικέτες. Τα iPhone 7 και 7 Plus μπορούν να κάνουν και τα δύο, όμως θα πρέπει να κατεβάσετε εφαρμογή. Από το iPhone 8 και μετά δεν χρειάζεστε καμία εφαρμογή.

Market Pass: Τι να κάνετε αν δεν έχει NFC το κινητό σας

Επειδή το πρόβλημα είχε προκύψει και με το Fuel Pass, τότε, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, είχε προτείνει να «βάλει» ο δικαιούχος την ψηφιακή κάρτα σε άλλο κινητό της οικογένειάς του που έχει smartphone με NFC και να χρησιμοποιήσει εκείνο το κινητό τηλέφωνο. Υπογράμμιζε ωστόσο ότι «δεν είναι επίσημη σύσταση, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς».

Κάθε πότε θα μπαίνει το Market Pass

Όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν για αγορές προϊόντων από Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές έως τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο η επιδότηση είναι 6μηνη και αφορά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023. Επίσης, οι συγκεκριμένοι εφόσον υποβάλλουν αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου και όσοι κάνουν αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου θα πληρωθούν στις 20 Μαρτίου. Στις ημερομηνίες αυτές θα λάβουν ολόκληρη την επιδότηση (100%) που αντιστοιχεί στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Για τους επόμενους μήνες, η κατάθεση του ποσού της επιδότησης στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα γίνεται στις αρχές κάθε μήνα.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει το ποσό της επιδότησης να του κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό; 

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι συνολικά θα λάβει το 80% της επιδότησης και όχι το 100% όπως θα συμβεί με εκείνους που θα επιλέξουν άυλη ψηφιακή κάρτα. Παράλληλα, όσοι κάνουν αιτήσεις έως 28/2 θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου και όσοι κάνουν αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου θα δουν το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό τους στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο στις ημερομηνίες αυτές τα χρήματα που θα κατατεθούν αφορούν την επιδότηση του τριμήνου Φεβρουαρίου - Απριλίου 2023. Το επόμενο τρίμηνο θα το δουν στο λογαριασμό τους στις 3 Μαΐου. Αξίζει να τονιστεί ότι για τα χρήματα αυτά δεν θα απαιτηθεί να κάνει κάποιος αγορές. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις