Άυλη κάρτα Fuel Pass για να πάρετε από 80 μέχρι 100 εύρω: Πως εκδίδεται - Απαραίτητη η λειτουργία NFC - Δείτε αν την διαθέτει το κινητό σας

2022-06-21

Περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων (σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων) είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2, το οποίο επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. 

Οι δικαιούχοι

Η αίτηση για τη χορήγηση του Fuel Pass 2 θα γίνει με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις που αφορούν στο έτος χρήσης 2021 και βασικό κριτήριο θα είναι το καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Παραδείγματα με τα ποσά της ενίσχυσης

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).

Με βάση, λοιπόν, το αν ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα και αν μένει ή όχι σε νησί, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα, 80 με κάρτα (από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα).
  • Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα, 100 με κάρτα.
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα.

Δηλαδή όσοι κατά την αίτηση τους επιλέξουν να πάρουν το χρηματικό ποσό μέσω της άυλης κάρτας Fuel Pass, και όχι σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν πρόσθετη ενίσχυση 15 ευρώ. 

H άυλη ψηφιακή κάρτα Fuel Pass χρησιμοποιείται μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί και θα ενεργοποιηθεί, σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητο είναι να έχει NFC το κινητό σας για να μπορεί να πληρώνει ανέπαφα!

Μια σημαντική διευκρίνηση που δεν είδαμε να αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Fuel Pass. Όπως γνωρίζουμε, αν κάποιος επιλέξει την έκδοση κάρτας και όχι την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα μπορεί να την αξιοποιήσει για αγορές μέσω του smartphone του σε όλα τα πρατήρια που διαθέτουν POS.  

Ωστόσο το κινητό χρειάζεται να διαθέτει NFC, αλλιώς δεν θα μπορείς να αξιοποιήσεις τα χρήματα και να ολοκληρώσεις την αγορά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ιδιαίτερα για όσους δεν το έχουν με την τεχνολογία. Μάλιστα, το κράτος δίνει επιπλέον 15 ευρώ σε όσους επιλέξουν την κάρτα. Επέλεξε κατάθεση αν δεν έχεις κινητό με NFC. 

Τι είναι το NFC;

Τα αρχικά NFC προέρχονται από τις λέξεις Near Field Communication, ή στα Ελληνικά, επικοινωνία κοντινού πεδίου. Όπως δηλώνει και το όνομά του το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση, περίπου 4 εκατοστών από μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.  

Έχει το κινητό μου NFC;

Τα περισσότερα smartphones των μεγάλων κατασκευαστών: Samsung, LG, Sony, OnePlus, Xiaomi, Realme υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Αν δεν είστε σίγουρος αν το smartphone σας διαθέτει NFC chip, μπορείτε να ψάξετε στην αναζήτηση συσκευής του TechValue ή του GSMArena και αφού εντοπίσετε την συσκευή σας να δείτε στην σχετική κατηγορία.

Ελέγξτε αν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει ανεπαφικές πληρωμές
Για να κάνετε ανεπαφικές πληρωμές το τηλέφωνό σας πρέπει να είναι συμβατό με επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC)

  • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις.
  • Στη γραμμή Ρυθμίσεις αναζήτησης, πληκτρολογήστε NFC.
  • Πατήστε και ενεργοποιήστε το NFC.
  • Αν δεν μπορείτε να βρείτε το NFC, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να πραγματοποιεί ανεπαφικές πληρωμές.

Διαδικασία πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα

1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε δικαιούχος, δύναται να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ανωτέρω κάρτα εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό.

2. Η είσοδος του φυσικού προσώπου - δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών taxisnet

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

4. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η αρμόδια υπηρεσία διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου, για τον σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

5. Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!