Η επιδότηση ήταν σχεδιασμένη να μετριάσει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά οι αυξήσεις των παρόχων ήταν μεγαλύτερες από την επιδότηση.
Απάτη: Προσοχή στα μηνύματα από το Facebook - Μπορούν να κλέψουν όλα τα στοιχεία σας
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης που στοχεύουν χρήστες του Facebook μέσω της μεθόδου phishing.
Συγκεκριμένα, οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα ή emails που υποτίθεται ότι προέρχονται από το Facebook, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι ο λογαριασμός τους θα απενεργοποιηθεί σύντομα λόγω παραβίασης κανόνων ή ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί μια καλοστημένη απάτη με στόχο την κλοπή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Τα μηνύματα αυτά συνήθως περιέχουν ένα σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί σε μια σελίδα που μοιάζει με τη σελίδα σύνδεσης του Facebook. Εκεί, ζητούν από τους χρήστες να εισάγουν τα στοιχεία τους (όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης), προκειμένου δήθεν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους ή να αποτρέψουν την απενεργοποίηση του λογαριασμού τους. Αν οι χρήστες συμπληρώσουν αυτά τα στοιχεία, οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.
Oi επιτήδειοι χρησιμοποιούν μια νέα τακτική για να κάνουν τους χρήστες να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία με πρόφαση τον έλεγχο των δικαιωμάτων του περιεχομένου που δημοσιεύουν.
Αφού οι απατεώνες στείλουν το αρχικό μήνυμα, συχνά ζητούν από τα θύματα να στείλουν αποδεικτικά έγγραφα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως φωτογραφίες, πιστοποιητικά ή προσωπικές πληροφορίες. Για να ενισχύσουν την πειστικότητα, ισχυρίζονται ότι αποτελούν μια δικηγορική εταιρεία που μεσολαβεί τις διαδικασίες για την εταιρεία στην οποία ανήκουν κανονικά τα πνευματικά δικαιώματα και προσπαθούν εκ μέρους της να «διευθετήσουν» την καταγγελία. Με αυτόν τον τρόπο, πείθουν τα θύματα να παραδώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Πώς Λειτουργεί η Απάτη:
1. Αποστολή Απειλητικής Ειδοποίησης: Οι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα ή ειδοποίηση που ισχυρίζεται ότι παραβίασαν πνευματικά δικαιώματα, το οποίο μπορεί να φαίνεται αξιόπιστο.
2. Ψεύτικη Δικηγορική Εταιρεία: Στη συνέχεια, οι απατεώνες παρουσιάζονται ως η υποτιθέμενη «δικηγορική εταιρεία» που δήθεν εκπροσωπεί τον κάτοχο των δικαιωμάτων.
3. Αίτημα για Προσωπικά Στοιχεία και Αποδείξεις: Ζητούν έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι το περιεχόμενο των χρηστών τους ανήκει αλλά και προσωπικά στοιχεία.
Για να προστατευτείτε από τέτοιου είδους επιθέσεις, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Μην πατάτε σε ύποπτους συνδέσμους: Αν λάβετε ένα μήνυμα ή email που σας προειδοποιεί για απενεργοποίηση λογαριασμού, μην πατάτε στον σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό. Αν έχετε αμφιβολίες, επισκεφθείτε το επίσημο site του Facebook πληκτρολογώντας τη διεύθυνση απευθείας στον browser σας.
Ελέγξτε τη διεύθυνση email του αποστολέα: Το Facebook δεν στέλνει emails από μη επίσημες διευθύνσεις. Πολλές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν διευθύνσεις που μοιάζουν με επίσημες αλλά έχουν μικρές διαφοροποιήσεις.
Αναφέρετε το μήνυμα: Μπορείτε να αναφέρετε το ψεύτικο μήνυμα στο Facebook μέσω της πλατφόρμας υποστήριξης ή να το αγνοήσετε.
Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Αυτός ο επιπλέον μηχανισμός ασφαλείας προσθέτει ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό σας.
Αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης αν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα phishing.
Η προσοχή και η επαγρύπνηση είναι κρίσιμες για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και τη διασφάλιση του λογαριασμού σας στο Facebook.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα έχει μία επιπλέον προσαύξηση 50% για τον Δεκέμβριο και στη σελίδα των αιτήσεων εμφανίζεται πλέον το επιπλέον ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι.
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές Οκτωβρίου.
Μετά από αναμονή αρκετών μηνών φαίνεται πως σύντομα θα αρχίσει και πάλι το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.