2. Απάτες μέσω τηλεφώνου
Εάν σας τηλεφωνήσουν για αγορά κάποιου πράγματος που έχετε σε αγγελία, ή ως εκπρόσωποι τράπεζας ή ως ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι και σας ζητήσουν στοιχεία όπως το νούμερο της χρεωστικής σας κάρτας και το PIN της, είστε θύμα απάτης. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να σας καταθέσει χρήματα, είναι το IBAN σας. Εάν σας ζητήσουν και έναν εξαψήφιο κωδικό που σας έχει έρθει ως sms από το viber, θα αποκτήσουν τον έλεγχο του ebanking σας και του viber. Όσο πιο βιαστικοί είναι, τόσο πιο ύποπτοι. Κλείστε το τηλέφωνο, αμέσως.
Παραθέτω τη σχετική ενημέρωση από τη σελίδα της Eurobank:
Δείτε ποιες είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης και πώς να προστατευτείτε:
Απατηλά μηνύματα με email και SMS
Οι απατεώνες στέλνουν απατηλά email ή SMS προσποιούμενοι ότι αποστολέας είναι η τράπεζα των παραληπτών. Σε αυτά τα μηνύματα συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα» στον λογαριασμό ή την κάρτα του αποδέκτη ή ότι «έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» ο λογαριασμός ή η κάρτα του.
Τα μηνύματα δίνουν κάποιον σύνδεσμο και προτρέπουν τους αποδέκτες να ακολουθήσουν αμέσως τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτόν για να λυθεί το πρόβλημά τους.
Ωστόσο, ο σύνδεσμος οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας των παραληπτών. Οι παραλήπτες δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά κι έτσι συμπληρώνουν τους κωδικούς e-Banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους αλλά και τους Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη τη στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.
Αυτή η πρακτική ονομάζεται phishing ή ηλεκτρονικό ψάρεμα.