Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζουν ότι:
Οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν εργαστεί και να έχουν συγκεντρώσει ημέρες ασφάλισης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2023) στην ειδικότητα του επαγγέλματος για το οποίο ζητούν το βοήθημα, με ημερομίσθια εντός των καθορισμένων ελάχιστων και ανώτατων ορίων ως εξής:
Κεραμοποιοί, Πλινθοποιοί, Αγγειοπλάστες, Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες, Καπνεργάτες, Μουσικοί, Υποδηματεργάτες, Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Χειριστές μηχανημάτων, Ηθοποιοί, Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, Χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, Ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, Ταμίες, Μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, Σμυριδεργάτες, Ταξιθέτες, Χορευτές, Τεχνικοί σε ζωντανές εκδηλώσεις: 50-210 (ή 230/240 για κάποιες ειδικότητες) ημέρες ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο των 240 ημερομισθίων κατά το έτος 2023, εξαιρουμένων των οικοδόμων.
Πρέπει να διατηρούν την ιδιότητα του μισθωτού στον κλάδο τους κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος. Η ιδιότητα αυτή επιβεβαιώνεται μέσω ενεργής εργασιακής σχέσης ή βεβαιωμένων ημερών ασφάλισης στην ειδικότητα ή από ενεργό δελτίο ανεργίας.
Εκτός από τους οικοδόμους, οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να συγκεντρώνουν προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας κατά το διάστημα καταβολής του βοηθήματος.
Τα ημερομίσθια που έχουν καταγραφεί σε άλλους κλάδους κατά το έτος 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνουν εκείνα του κλάδου για τον οποίο ζητείται το βοήθημα, εκτός από τους οικοδόμους που πρέπει να έχουν εργαστεί αποκλειστικά στον δικό τους κλάδο.
Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης της Δ.ΥΠ.Α. που προσφέρουν εκπαιδευτικό επίδομα, ειδικά κατά τη διάρκεια του 2023.
Όλες οι κατηγορίες, εκτός από τους οικοδόμους, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.