Πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης 2022-2023 - Ποιοι δικαιούχοι θα πληρωθούν στη πρώτη πληρωμή του έτους

2022-12-20

Τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν σήμερα, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, από τα κρατικά ταμεία για να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Πρόκειται για την πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης 2022 -2023.

Όπως είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι αύριο το βράδυ, τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ από τα 300 εκατ. της συνολικής επιδότησης, θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των πολιτών με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί σωστά το IBAN των δικαιούχων στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, περίπου 700 εκατ. ευρώ θα έχουν καταβληθεί το τελευταίο διήμερο, μαζί το επίδομα θέρμανσης και την επιταγή ακρίβειας, ενισχύοντας τους πολίτες αυτές τις ημέρες των γιορτών. 

Ποιοι δικαιούχοι θα πληρωθούν 

Η πρώτη πληρωμή σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου οικονομικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου και θα αφορά και περσινούς και φετινούς δικαιούχους.

 Συγκεκριμένα:

Σε ότι αφορά τους περσινούς δικαιούχους θα λάβουν την προκαταβολή ίση με το ποσό επιδόματος, που έλαβαν πέρσι, ακόμα και αν δεν έχουν πραγματοποιηθεί φέτος οι αγορές ειδών καυσίμων. Αφορα όλα τα είδη θέρμανσης.

Οι δικαιούχοι που δεν έλαβαν πέρυσι το επίδομα θα λάβουν την πρώτη πληρωμή αν και εφόσον έχουν κάνει αγορές μέχρι 30 Νοεμβρίου και έχουν καταχωρηθεί τα παραστατικά μέχρι 9 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η αγορές καυσίμων θέρμανσης θα συμμετέχουν στο επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2022 - 2023 είναι οι εξής:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
 • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
 • φυσικό αέριο
 • υγραέριο
 • καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ)
 • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης 

 Διασταύρωση αγορών 

Έχει γίνει διασταύρωση αγορών στο επίδομα θέρμανσης και με το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς βλέπετε στη διασταύρωση και τι ποσό πρόκειται να πάρετε στην ερχόμενη πληρωμή, που έχει προγραμματιστεί για την 21 Δεκεμβρίου. 

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως δεν εμφανίζεται ακόμα ολοκληρωμένη η λίστα σε ότι αφορά την προκαταβολή του επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στα παλιότερα άρθρα οι περσινοί δικαιούχοι θα πληρωθούν προκαταβολικά το ποσό επιδόματος που έχουν λάβει πέρυσι ακόμα και χωρίς να έχουν κάνει αγορές η να έχουν καταχωρίσει στο σύστημα τα παραστατικά. 

Πώς θα δούμε τις διασταυρωμένες αγορές:

 • μπαίνουμε στη πλατφόρμα myθερμανση
 • επιλέγουμε "Υποβολή αίτησης "
 • βάζουμε τους κωδικούς taxisnet του αιτούντα
 • επιλέγουμε "Υποβολή/Διαχείριση Αίτησης "του έτους 2022-2023
 • πατάμε τα μπλε γράμματα "Επιλογή Διασταυρωμένων Αγορών "

Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να γίνει η διασταύρωση αγρών

Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης;

 • Θα πρέπει να δώσετε στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης τα σωστά στοιχεία, ΑΦΜ και ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, για να εκδώσει το παραστατικό αγοράς.
 • Τα σωστά στοιχεία είναι εκείνα με τα οποία υποβάλατε ή θα υποβάλετε αίτηση και αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής το οποίο εμφανίζεται όταν πατήσετε το μπλε εικονίδιο με την ένδειξη PDF.
 • Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.
 • Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους δημιουργήθηκε ή θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας, είτε στον ΑΦΜ πολυκατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει καταχωρισθεί από τον διαχειριστή/εκπρόσωπο της πολυκατοικίας στο σχετικό προφίλ (δείτε σχετική ερώτηση 14).
 • Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αναγράφει τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας και στην περίπτωση πολυκατοικίας τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος που δηλώθηκε ως κοινόχρηστος στο προφίλ.

Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς όταν το είδος του καυσίμου θέρμανσης είναι κάποιο από τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.

Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

 • ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
 • το ποσό/αξία της συναλλαγής
 • ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
 • η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

 • ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
 • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
 • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Τι βλέπουμε στις διασταυρώσεις

 1. Τυχόν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης που σας αποδόθηκε.
 2. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που σας αντιστοιχεί.
 3. Τις αγορές καυσίμου θέρμανσης που διασταυρώθηκαν με την αίτησή σας και (στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης) τα λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχούν σε αυτή.
 4. Τα στοιχεία του παραστατικού της αγοράς (Αριθμό Τιμολογίου - Ημερομηνία Αγοράς - Επωνυμία Προμηθευτή - Λίτρα (στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης)).
 5. Την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί σε εσάς καθώς και αυτή για την οποία δικαιούστε επιδότησης σε λίτρα, στην περίπτωση πετρελαίου θέρμανσης.
 6. Την υπολογισθείσα αξία παραστατικού.
 7. To λογαριασμό IBAN στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.