Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.): Έρχονται αλλαγές για ευάλωτα νοικοκυριά - Μπαίνει η κατηγορία Γ

2023-11-02

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.): Έρχονται αλλαγές για ευάλωτα νοικοκυριά - Μπαίνει η κατηγορία Γ.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η στήριξη των πολύτεκνων απέναντι στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. 

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας νέας τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) αποκλειστικά για πολύτεκνους με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για την επαναφορά του πολυτεκνικού τιμολογίου σε συνέχεια της συμμόρφωσης της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (430/2022). Τότε είχε καταργηθεί το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες εντάχθηκαν στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πριν από την απόφαση του 2018, η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, ίσχυε ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους πολύτεκνους και για οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. 

Τι θα ισχύει για τις πολύτεκνες οικογένειες 

Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 €/MWh, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα διευρυμένα.

Ειδικότερα:

  • για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο ορίζεται σε 50.000 €, ενώ
  • για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 €, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 € ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις