Καμία αύξηση στο επίδομα στέγασης και ΚΕΑ το επόμενο τρίμηνο

2025-01-07
Σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για αύξηση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ για το έτος 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  αν και έχει ανακοινωθεί από επίσημα χείλη η αύξηση στο επίδομα στέγασης,  ΚΕΑ και επίδομα παιδιού, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τους πρώτους μήνες του έτους 2025, αφού πρώτα πρέπει να βγει σχετική νομοθεσία, να ψηφιστεί στη Βουλή και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση. 
Συγκεκριμένα:

Οι αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα ισχύσουν αφού πρώτα ψηφιστούν οι σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένονται να τεθούν σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του 2025. Οι αυξήσεις δεν θα ισχύσουν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς πρέπει πρώτα να γίνουν νόμος του κράτους.

Οι αλλαγές που προβλέπονται για τα κύρια επιδόματα είναι οι εξής:

Επίδομα Παιδιού:

  • Ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας, με αύξηση του επιδόματος από 28 ευρώ σε 45 ευρώ ανά παιδί για την τρίτη κατηγορία και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
  • Το επίδομα θα καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ):

  • Αύξηση κατά 16%, με το βασικό ποσό να φτάνει τα 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Τα νέα κριτήρια περιλαμβάνουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για κινητή και ακίνητη περιουσία.

Επίδομα Στέγασης:

  • Αύξηση από 70 σε 125 ευρώ, με επιπλέον 30% για κάθε τέκνο.
  • Τα κριτήρια αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων και κινητής περιουσίας.

Τα νέα κριτήρια θα περιλαμβάνουν επίσης καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία για τη λήψη των επιδομάτων, τα οποία θα ισχύουν στο πλαίσιο των ευρύτερων ρυθμίσεων που προγραμματίζονται.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πέντε δημοφιλή κοινωνικά προγράμματα για δωρεάν διακοπές, εκδρομές, βιβλία και θεάματα ενεργοποιεί και φέτος ο ΟΠΕΚΑ, ωφελώντας πάνω από 125.000 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα.

Αν νομίζεις ότι ένας απλήρωτος λογαριασμός νερού δεν έχει σοβαρές συνέπειες, ξανασκέψου το. Η ΕΥΔΑΠ, ειδικά υπό την πίεση της λειψυδρίας και της ανάγκης για οικονομική βιωσιμότητα, εντείνει τα μέτρα απέναντι στους κακοπληρωτές – και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά απ' όσο φαντάζεσαι.