Έκρηξη στα Εποχικά Επιδόματα της ΔΥΠΑ – Ποιοι Άνεργοι Παίρνουν Έως και 1.300€!
Η αλήθεια για τα αναδρομικά συνταξιούχων το 2025
Όλες οι εξελίξεις γύρω από τα αναδρομικά των συνταξιούχων το 2025 μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ως απόφαση «χωρίς προηγούμενο σε Ελλάδα και Ευρώπη» χαρακτήρισε ο εργατολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, την πρόσφατη ετυμηγορία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Μιλώντας στο Attica, ο κ. Μητρόπουλος ανέλυσε τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως είναι πρωτοφανές ένα ανώτατο δικαστικό όργανο να κρίνει ότι… δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ άλλων ανωτάτων δικαστηρίων, κλείνοντας έτσι οριστικά την υπόθεση μετά από έναν χρόνο καθυστερήσεων.
Η απόφαση και τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η απόφαση περιορίζει τα αναδρομικά που μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι. Αντί για 100 μήνες αναδρομικών που αρχικά ήταν στο τραπέζι, η ετυμηγορία περιορίζει το ποσό σε μόλις 11 μήνες, με τόκο 6% ετησίως. Αυτό αφορά μόνο τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει νομικά μέχρι τον Ιούνιο του 2020, βάσει προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).
Όπως εξηγεί ο εργατολόγος, περίπου 370.000 συνταξιούχοι που έκαναν αγωγές θα λάβουν τα αναδρομικά τους με τους προαναφερόμενους τόκους. Ωστόσο, όσοι δεν προσέφυγαν – επηρεασμένοι, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, από την κυβερνητική στάση της εποχής – δεν θα λάβουν καμία αποζημίωση. Αυτή η εξέλιξη αφήνει εκτός διεκδίκησης το 4/5 των συνταξιούχων, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η διαδικασία έφτασε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά από διαφωνία μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Το ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται 11 μήνες αναδρομικών, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε επιτρέψει διεκδικήσεις μεγαλύτερης διάρκειας για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Τελικά, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε πως «δεν υπάρχει διαφορά» μεταξύ των δύο ετυμηγοριών, δίνοντας έμμεσα το «πράσινο φως» στη θέση του ΣτΕ.
Ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει πως η απόφαση αυτή είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες για το κράτος, καθώς η αποφυγή αγωγών από τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων ελάφρυνε τα δημόσια ταμεία κατά 700 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η επιλογή αυτή άφησε μεγάλο αριθμό πολιτών εκτός διεκδίκησης, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια.
Όπως τόνισε, η αποθάρρυνση που υπήρξε εκείνη την περίοδο προς τους συνταξιούχους να μην κινηθούν νομικά ήταν καθοριστική, στερώντας από πολλούς το δικαίωμα σε οικονομική αποζημίωση.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει τις αντιφάσεις του συστήματος, καθώς και τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και των δικαστικών αποφάσεων.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Πέντε δημοφιλή κοινωνικά προγράμματα για δωρεάν διακοπές, εκδρομές, βιβλία και θεάματα ενεργοποιεί και φέτος ο ΟΠΕΚΑ, ωφελώντας πάνω από 125.000 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα.
Ποιοι νέοι δικαιούνται το επίδομα – Προθεσμίες και οδηγίες για την αίτηση
Αν νομίζεις ότι ένας απλήρωτος λογαριασμός νερού δεν έχει σοβαρές συνέπειες, ξανασκέψου το. Η ΕΥΔΑΠ, ειδικά υπό την πίεση της λειψυδρίας και της ανάγκης για οικονομική βιωσιμότητα, εντείνει τα μέτρα απέναντι στους κακοπληρωτές – και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά απ' όσο φαντάζεσαι.