Εξτρα 1,5 δόση Α21 σαν προεκλογικό "δώρο" - Τι ισχύει - Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

2023-04-16

Τι ισχύει πραγματικά για την 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού Α21, που έχει δοθεί στους δικαιούχους Πάσχα και Χριστούγεννα 2022 μαζί με το διπλό ΚΕΑ και προσαύξηση στα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας; 

Η συντακτική μας ομάδα λαμβάνει πάρα πολλά μηνύματα πολιτών που ρωτούν με αγωνία αν θα πληρωθούν την έξτρα 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού Α21, διπλό ΚΕΑ και δώρο στο επίδομα αναπηρίας.  

Επειδή προσπαθούμε πάντα να παρέχουμε μόνο έγκυρη ενημέρωση θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους δικαιούχους του Α21 πως δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από καμιά επίσημη πηγή πως θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση  επίδομα παιδιού.

Τα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρουν την πληρωμή της 1,5 δόσης στις 21 Απρίλιου, δεν είναι τίποτα άλλο παρα αντιγραφή των περσινών ανακοινώσεων του ΟΠΕΚΑ και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση έγκυρη πηγή. 

Αν και οι πολίτες με αγωνία περίμεναν ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ελπίζοντας πως θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης ενόψει του Πάσχα, όπως έχει γίνει και πριν τα Χριστούγεννα, δυστυχώς καμιά αναφορά δεν έχει γίνει ούτε στο διπλό ΚΕΑ, ούτε στην επιπλέον 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού Α21. 

Οριστικό τέλος σε όποια τελευταία ελπίδα υπήρχε για να δοθεί επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα 2023, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 Απέκλεισε τελικά το κάθε ενδεχόμενο νέας στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά. Οπότε δεν πρόκειται να δούμε ούτε 1,5 επιπλέον δόση στο επίδομα παιδιού Α21, ούτε διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ούτε προσαύξηση 250 ευρώ στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας και επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων ενόψει των εκλογών 21 Μάιου.

«Όλες οι πολιτικές ενίσχυσης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται. Είτε αυτός είναι ο νέος κατώτατος μισθός, είτε το Market Pass συνεπώς, ούτε έχει σχεδιαστεί τίποτα ούτε πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτα».

Τα επιδόματα που δόθηκαν το Πάσχα 2023 αντί επιταγής ακρίβειας

Αρχικά, δόθηκε το έκτακτο εφάπαξ επίδομα από 200 μέχρι 300 ευρώ σε συνταξιούχους. Πληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν τίποτα από τις αυξήσεις 7,75% τον περασμένο Ιανουάριο, έλαβαν ένα έκτακτο επίδομα, που διαφοροποιήθηκε για κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνει ο συνταξιούχος, αλλά και σύμφωνα με άλλα κριτήρια.

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η Β δόση

Η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος είναι προγραμματισμένη για την 31 Μαΐου (από 30 Μαΐου στα ΑΤΜ) και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αίτηση μέχρι 13 Μαρτίου και όσοι για Α, Β λόγο δεν έχουν πληρωθεί την πρώτη δόση θα πληρωθούν αναδρομικά και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δηλαδή θα πληρωθούν τα ποσά επιδόματος των τεσσάρων μηνών.

Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 13 Απριλίου 2023 άνοιξε και λειτουργεί και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – προκειμένου οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2023 να υποβάλουν και να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής της 2ης δόσης.

Όλες οι πληρωμές του έτους 2023

Πληρωμές για το επίδομα παιδιού πραγματοποιούνται κάθε δυο μήνες και η κάθε δόση αφορά τους δυο μήνες του επιδόματος.

Πρώτη δόση:
31 Μαρτίου η πρώτη δόση Επιδόματος Παιδιού για τούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (έχει καταβληθεί)

Δεύτερη δόση:
31 Μαΐου η δεύτερη δόση και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τρίτη δόση:
31 Ιουλίου η τρίτη δόση και θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τέταρτη δόση:

29 Σεπτεμβρίου η τέταρτη δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Πέμπτη δόση:

30 Νοεμβρίου η πέμπτη δόση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Τελευταία εργάσιμη Δεκεμβρίου η έκτη και η τελευταία δόση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. (Η συγκεκριμένη δόση κανονικά θα πληρωνόταν τελευταία εργάσιμη Ιανουάριου, αλλά πληρώνεται Δεκέμβριο για να κλίσουν οι πληρωμές του έτους)

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει φέτος το Πάσχα στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών σε μορφή επιδόματος Κοινωνικής αλληλεγγύης οπως τα περασμένα Χριστούγεννα.