Επίδομα παιδιού Α21 σε μονογονεϊκές οικογένειες - Τι κάνουμε σε περίπτωση λύσης γάμου.

2021-07-03

Επίδομα παιδιού Α21 σε μονογονεϊκές οικογένειες. Τι κάνουμε σε περίπτωση που ο γάμος έχει λυθεί πρόσφατα.

Πότε ξεκινάμε και πως, την διαδικασία αλλαγής αιτούντα στις αιτήσεις για το επίδομα παιδιού Α21 σε περιπτώσεις πρόσφατης λύσης του γάμου.

Λανθασμένα πολλοί δικαιούχοι νομίζουν πως σε περιπτώσεις μονογονεϊκών αιτήσεων Α21, απαιτείται μεγάλη αναμονή, νέα φορολογική και αλλαγή όλων των προυπάρχοντων στοιχειών γύρω από την οικογενειακή κατάσταση τελεσίδικα, προκείμενου να αλλάξει ο αιτών-δικαιούχος.

Πάμε βήμα βήμα να δούμε τι ακριβώς πρέπει να γινεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ απαιτείται η επιμέλεια των τέκνων να έχει δωθεί προσωρινά η οριστικά στον αιτούνται, η έστω να έχει οριστεί εξίσου ΕΠΙΣΗΜΑ συνεπιμέλεια!

Η επιμέλεια πλέον ΔΕΝ αναγνωρίζεται στο Α21 αν δεν δωθεί ΜΕ ΕΠΙΣΙΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Πιο απλά, πλέον ΔΕΝ αρκεί συμβολαιογραφική πράξη για την ανάθεση της επιμέλειας.

Η ανάθεση επιμέλειας για εκτός γάμου(η σύμφωνου συμβίωσης) τεκνά ΔΕΝ αναγνωρίζεται με ιδιωτική συμβολαιογραφική πράξη αλλά απαιτεί δικαστική απόφαση 

Επίσης σημαντικό είναι να πούμε πως όπως και για όλα τα ΟΠΕΚΑ επιδόματα, έτσι και για το Α21, για τις περιπτώσεις λύσης του γάμου, μονογονέας θεωρείται κάποιος απ την στιγμή που ΕΠΙΣΗΜΑ γίνεται διαχωρισμός ΑΦΜ των δυο ετέρων συζυγών. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.

Θα πρέπει λοιπόν, η διάσταση των δυο συζυγών να προκύπτει και επισημά.

Αυτό γίνεται αυτόματα με την κατάθεση αγωγής προς λύση του γάμου και όταν αυτή κατατεθεί στο Πρωτοδικείο .

Θεωρούμε αυτονόητο πως μέσα σε αυτή τη διαδικασία ορίζεται και η αναδοχή της επιμέλειας όπως επίσης και η ενδεχομένη υποχρέωση διατροφών προς τα ανήλικα. Ξεκινώντας λοιπόν ο γονέας έχων την επιμέλεια των τέκνων να αιτηθεί, θα πρέπει άμεσα πρώτα να καταθέσει τον αριθμοί πρωτοκόλλου της αγωγής στη ΔΟΥ που υπάγεται για να μπορέσει το σύστημα να αναγνωρίσει την μονογονεικότητα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ;

Γιατί αν δεν γινεί διαχωρισμός, ακόμη και αν υπάρχει η αγωγή, το σύστημα μας "βλέπει" ως εγγάμους και ανακτά το κοινό εισόδημα και όχι το ατομίκο. Αυτό έχει ως πολύ πιθανό αποτέλεσμα τον λανθασμένο καθορισμό κλίμακας και κατά συνέπεια τα λάθος εγκεκριμένα ποσά που αναλογούν στα τεκνά μηνιαίως.

Εφόσων λοιπόν δηλωθεί η νέα οικογενειακή κατάσταση στη ΔΟΥ ,ο αιτών πρέπει να ελέγξει πρωτίστως αν υπάρχει άλλη τρέχουσα ενεργή αίτηση . Εδώ να πούμε πως δικαιούχοι μπορεί πάντα να είναι (για εγγάμους) και οι δυο γονείς και η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται και από τους δυο . Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να γίνεται μόνο από τη μητέρα η μόνο από τον πατερά για κάθε έτος.

Σε μονογονεϊκές όμως όπως προείπαμε, δικαιούχος είναι ΜΟΝΟ ο εχων την επιμέλεια.

Μια λοιπόν αίτηση μετά τη διάσταση μπορεί να αλλάξει ΆΜΕΣΑ.

Ο εχων την επιμέλεια γονέας, μπαίνει στο σύστημα να ελέγξει αν υπάρχει ήδη ενεργή αίτηση. Η αίτηση αυτή μας εμφανίζει ως εγγάμους. Αν έχει υποβληθεί από εμάς (με δικούς μας κωδικούς taxis) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ διαγράφουμε την ενεργή αίτηση, αν θέλουμε να υποβάλλουμε νέα με τα νέα δεδομένα, και υποβάλλουμε από την αρχή επισυνάπτοντας αυτή τη φορά και τα ανάλογα έγγραφα που θα μας ζητηθούν.

Κατά την έναρξη της αίτησης ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ η οποία είναι μονογονεϊκή ακόμη και αν δεν έχει "βγει" το διαζύγιο!!!!

Γιατί αν δεν γινεί διαχωρισμός, ακόμη και αν υπάρχει η αγωγή, το σύστημα μας "βλέπει" ως εγγάμους και ανακτά το κοινό εισόδημα και όχι το ατομίκο. Αυτό έχει ως πολύ πιθανό αποτέλεσμα τον λανθασμένο καθορισμό κλίμακας και κατά συνέπεια τα λάθος εγκεκριμένα ποσά που αναλογούν στα τεκνά μηνιαίως.

ΑΝ Η ΑΙΤΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟ ΓΟΝΕΑ (με δικούς του κωδικούς taxis) ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΕ ΚΑΜΙΆ ΜΑ ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΛΗ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ!!!! Αυτό θα εχει ως αποτέλεσμα το να "μπλοκάρουν" και οι δυο αιτήσεις και να μπουν σε αναστολή πληρωμών .

Γιατί αν δεν γινεί διαχωρισμός, ακόμη και αν υπάρχει η αγωγή, το σύστημα μας "βλέπει" ως εγγάμους και ανακτά το κοινό εισόδημα και όχι το ατομίκο. Αυτό έχει ως πολύ πιθανό αποτέλεσμα τον λανθασμένο καθορισμό κλίμακας και κατά συνέπεια τα λάθος εγκεκριμένα ποσά που αναλογούν στα τεκνά μηνιαίως.

Σε αυτή την περίπτωση ΜΟΝΟ μέσω ΟΠΕΚΑ οι αιτήσεις ξεμπλοκάρουν.

Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι να μάθουμε το εξής.

Έστω ότι η διάσταση έρχεται αρχές του έτους και υπάρχει ήδη ενεργή αίτηση για το επίδομα η οποία έχει γίνει με τα στοιχεία του γονέα που ΔΕΝ έχει την επιμέλεια, τα ποσά συνεχίζουν κανονικά να κατατίθενται στο λογαριασμό που έχει οριστεί στην υπάρχουσα αίτηση και "βαραίνουν " ως εισόδημα τον αιτούντα.

Πέραν αυτής της κατάστασης όμως, αυτός ΠΑΡΑΝΟΜΑ παρακρατεί τα ποσά από τη στιγμή που ΔΕΝ έχει την επιμέλεια.

ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ , Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση σταματά αυτόματα, τα ποσά πιστώνονται εφάπαξ στον νόμιμο δικαιούχο και ο αιτών που παράνομα λάμβανε τα ποσά του επιδόματος επιβαρύνεται με ένα διολου ευκαταφρόνητο πρόστιμο.

Συνοψίζοντας, σε αιτήσεις μονογονεϊκές που η αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης είναι πρόσφατη ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για να αλλάξουμε την αίτηση μας.

  1. Καταθέτουμε αγωγή για να πιστοποιηθεί η αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης

  2. Ορίζουμε την επιμέλεια μέσω των νόμιμων διαδικασιών

  3. Με την αγωγή ενημερώνουμε το σύστημα μέσω ΔΟΥ για τον διαχωρισμό ΑΦΜ

  4. Ελέγχουμε αν υπάρχει άλλη ενεργή αίτηση του επιδόματος και ανάλογα με τον αιτούντα πράττουμε τα δέοντα.

  5. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΑΜΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ!

Τέλος, και αφού τελεσιδικήσει και η απόφαση διαζυγίου ,και πάλι ενημερώνουμε την ΔΟΥ που υπαγόμαστε για να αλλάξει ξανά η οικογενειακή μας κατάσταση για τελευταία φορά κατά την οποία δεν θα φαινόμαστε πλέον εν διαστάση αλλά διαζευγμένοι.

Δεν ξεχνάμε να υποβάλλουμε κάθε χρόνο αίτηση με την έναρξη των αιτήσεων αρχές του έτους.

Δείτε την επεξήγηση στο βίντεο και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube ΕΔΩ 

Πρόσφατα

Έχουν λήξει οι αιτήσεις λόγω παρέλευσης εξάμηνου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ), που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί τον μήνα Αύγουστο 2023 και είχαν ισχύ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024.