Επίδομα παιδιού Α21: Γιατί δεν έχω πληρωθεί την Α δόση - Όλες οι πιθανές αιτίες

2023-03-31

Στις 30 Μαρτίου έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού για το έτος 2023.

Κάποιοι δικαιούχοι ενώ περίμεναν την πληρωμή τελικά δεν την έχουν λάβει και παρακάτω θα δούμε τις πιθανές αιτίες. 

Θα πρέπει να τονίσουμε πώς για να πληρωθεί το επίδομα θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση πληρωμής, που εμφανίζεται στην αίτηση του δικαιούχου λίγο πριν τη κάθε πληρωμή. 

Αρχικά θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως η αίτηση έχει υποβληθεί μέσα στο χρονικό περιθώριο, που έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΑ, συγκεκριμένα από 1 μέχρι 13 Μαρτίου, όποτε και είχε κλείσει η πλατφόρμα. Αν η αίτηση για το έτος 2023 δεν έχει γίνει, η πλατφόρμα σάς οδηγεί στην περσινή αίτηση και δείχνει στην εκκαθάριση Μαρτίου τα ποσά, που έχετε πάρει μέσα στο έτος 2022. Όπως στην εικόνα παρακάτω. 

Δεύτερον, πρέπει να είστε βέβαιοι πως η αίτησή σας είχε υποβληθεί. Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια αίτηση που ξεκίνησε η υποβολή της φέτος αλλά ποτέ δεν οριστικοποιήθηκε και δεν υποβλήθηκε και η κατάσταση αντί υποβληθείσα γράφει νέα.

Τρίτον σε περίπτωση, πού χρειάστηκε να επισυνάψετε κάποια δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα βεβαίωση σπουδών για εξαρτώμενα τέκνα φοιτητές, τα έγγραφα αυτά πρέπει να έχουν εγκριθεί.  

Άλλη πιθανή αίτια είναι το λάθος τού ιδού του ΟΠΕΚΑ στην εκκαθάριση πληρωμής. 

Όπως είχαμε ενημερώσει στο προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ένα συστημικό λάθος στην εκκαθάριση πληρωμής της Α δόσης σε πάρα πολλούς δικαιούχους, βγάζοντας χρέος από τα προηγούμενα έτη.

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε μετά από την επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΑ είναι ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή από τους υπαλλήλους και σε όσους όντως έχει γίνει λάθος και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τα προηγούμενα έχει δεν υπάρχουν, τότε θα γίνει εκ νέου εκκαθάριση με σωστά ποσά πληρωμής.  

Ο ΟΠΕΚΑ έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των δικαιούχων με Δελτίο Τύπου, αναφέροντας συγκεκριμένα: 

Κατά την τακτική εκκαθάριση του επιδόματος παιδιού του μηνός Μαρτίου και ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της πληρωμής των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, προέκυψαν απορρίψεις αιτήσεων σε ορισμένους δικαιούχους, λόγω εκκρεμοτήτων φορολογικής φύσης των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Διευκρινίζεται ότι το χρέος που εμφανίζεται ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι οριστικό. Θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία και γι' αυτό το λόγο οι πολίτες που επηρεάζονται καλούνται να μην προχωρήσουν στην όποια καταβολή οποιουδήποτε ποσού.

Τώρα μένει να δούμε αν η δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί λόγου λάθους του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθούν με νεα εμβολιμη πληρωμή η μαζί με τους υπόλοιπους δικαιούχους τέλος Μαΐου, οπότε είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της Β δόσης του επιδόματος. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον οργανισμό. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις