Επίδομα παιδιού Α21: Έρχεται εκκαθάριση πληρωμής για τους 2 + 1,5 μήνες επιδόματος - Ποιοι ατύχησαν και δεν τα παίρνουν

2023-12-09

Έρχεται η πληρωμή των 3,5 μηνών του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου και θα αρχίσει από την 21 Δεκεμβρίου μετά τις 2:30 μ.μ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 τον Δεκέμβριο μαζί με την τακτική δόση θα πληρωθούν και έξτρα ποσό που αντιστοιχεί στη 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση.  

Στο διάστημα από τις 18 μέχρι 20 Δεκεμβρίου θα γίνει και η εκκαθάριση πληρωμής που θα συμπεριλαμβάνει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο  (έκτη δόση) και 1,5 επιπλέον μηνιαίο ποσό. 

Όσοι δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί στις προηγούμενες πέντε πληρωμές και είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 του έτους 2023 θα λάβουν όλους τους μήνες που δικαιούνται + το επιπλέον ποσό 1,5 μήνα. 

Μπαίνοντας στην αίτηση τους οι δικαιούχοι θα δούν το ποσό που πρόκειται να λάβουν. 

Υπάρχουν όμως και "άτυχοι" που δεν θα λάβουν χρήματα πριν τα Χριστούγεννα. 

Ποιοι χάνουν την έξτρα 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού

Δυστυχώς δεν θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού την 1,5 μηνιαία δόση προσαύξηση.

Όσοι έχουν έχουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τις προηγούμενες πληρωμές χάνουν και την έκτακτη προσαύξηση διότι θα γίνει συμψηφισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και στην 1,5 δόση.

Όπως αναφερόταν στην τροπολογία για την προηγούμενη ενίσχυση:

"Εφόσον προκύψει αχρεωστή εν ολο η εν μέρη καταβολή επιδόματος η καταβληθείσα προσαύξηση επιστρέφεται αναλόγως."

Τι είναι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και πως προκύπτουν

Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά λόγω αλλαγής κλίμακα εισοδήματος

Όταν στην αίτηση εμφανίζεται η συγκεκριμένη επισήμανση σημαίνει πως με βάση την νέα φορολογική δήλωση ο δικαιούχος έχει αλλάξει την εισοδηματική κλίμακα, διότι προφανώς έχει αυξηθεί το οικογενειακό του εισόδημα.

Έτσι, επειδή το εισόδημα έχει αυξηθεί, το ποσό που ο δικαιούχος θα λαμβάνει στο επίδομα μειώνεται. Η μείωση αυτή αφορά όλους τους μήνες του έτους, για τους οποίους έχει εγκριθεί το επίδομα. Η προηγούμενη δόση έχουν πληρωθεί με βάσει το προηγούμενο (μικρότερο) εισόδημα και έτσι ο δικαιούχος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από αυτά, που πραγματικά δικαιούται. Η διαφορά που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των ποσών του επιδόματος αποτελεί τα Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα πρέπει ο ΟΠΕΚΑ να τα παρακρατήσει στις επόμενες πληρωμές.

Έτσι εάν οι δικαιούχοι στη νέα φορολογική δήλωση έχουν μεγαλύτερο εισόδημα τόσο όσο να τους αλλάξει κλίμακα στα ποσά του επιδόματος, τα ποσά επανυπολογίζονται και σαφώς μειώνονται.

Υπολογίζονται με βάση το νέο εισόδημα όλοι οι μήνες του έτους και εάν στις προηγούμενες δόσεις λάβατε ποσά της 1ης κλίμακας(τα ανώτερα) και τώρα έχετε πέσει στην 3η κλίμακα(τα κατωτέρα), όπως καταλαμβάνετε έχετε πάρει επιπλέον χρήματα.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τα προηγούμενα έτη

Κάποιοι δικαιούχοι το προηγούμενο έτος έλαβαν και τις 6 δόσεις του επιδόματος παιδιού κανονικά, αλλά με την φετινή αίτηση Α21 τους παρακρατούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέρος των ποσών που έλαβαν το προηγούμενο έτος.

Οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού Α21 των προηγούμενων ετών, εκκαθαρίζονται πριν από κάθε νέα πληρωμή, με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση για το κάθε αντίστοιχο έτος (αρχική ή τροποποιητική).

Εφόσον έχει αλλάξει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα ( π.χ. υποβλήθηκε τροποποιητική ΔΦΕ) για κάποιο έτος, το επίδομα παιδιού επαναϋπολογίζεται με βάση την τελευταία τροποποίηση της ΔΦΕ του έτους αυτού. Εφόσον αρχικά χορηγήθηκε στον δικαιούχο μεγαλύτερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει ότι δικαιούται μικρότερο, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές. Σε περίπτωση που αρχικά χορηγήθηκε μικρότερο ποσό και με τον επαναϋπολογισμό προκύπτει δικαίωμα για μεγαλύτερο, το ποσό της διαφοράς καταβάλλεται αναδρομικά. 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις