Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι θα πληρώσουν έως και τριπλάσιο φόρο

2024-06-14

Μεγάλη μερίδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι αναγκασμένη να καταβάλλει έως και τριπλάσιο φόρο πλέον.

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα όχι απλώς δημιουργεί δυσαρέσκεια, αλλά σίγουρα και αγανάκτηση στο συγκεκριμένο κλάδο που τα φέρνει έτσι και αλλιώς (αρκετοί εξ' αυτών) δύσκολα πέρα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Μένει να δούμε αν αλλάξει κάτι προσεχώς που είναι έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολο ή αν αυτή η απόφαση μείνει οριστική και αμετάβλητη.

Για περισσότερους από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μέχρι σήμερα υποβάλλει φορολογική δήλωση, ο φόρο-λογαριασμός διαμορφώνεται με βάση τα τεκμήρια καθώς το εισόδημα που δηλώνουν είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει με βάση το πλέγμα κριτηρίων που προβλέπει το νέο φορολογικό καθεστώς.

Τα στοιχεία από την επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δείχνουν ότι σχεδόν το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούνται με τα τεκμήρια καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό να είναι φουσκωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Μάλιστα παρά τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν είναι διπλάσιο έως και τριπλάσιο. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 δηλαδή 6 στους 10 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

Παρά την επιβάρυνση πενιχρός αριθμός επαγγελματιών επιλέγουν το δρόμο της αμφισβήτησης των τεκμηρίων είτε επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι «αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που «πιάνει» το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις και αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις». 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η αποχή των ελευθέρων επαγγελματιών από την αμφισβήτηση των τεκμηρίων συνδέεται με το γεγονός ότι όσοι ζητήσουν έλεγχο θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και μάλιστα σε βάθος πενταετίας με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο αλλά και πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.
Ετοιμάζουν προσφυγές

Πάντως οι επαγγελματίες ετοιμάζουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα Πρωτοδικεία και τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων αναμένεται να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΑΑΔΕ (Α1055/2024), που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Από την πλευρά τους στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι οι μισοί επαγγελματίες εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εκτιμώντας ότι φέτος τα δηλωθέντα εισοδήματα θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Νέο τραπεζικο χαράτσι 10 ευρώ - Ποια τράπεζα το επέβαλε

Eurobank: Πως να γλιτώσετε το χαράτσι 7 ευρώ σε καταθετικό λογαριασμό

Ξανά στο θρανίο με.... αμοιβή μέχρι 148 ευρώ την εβδομάδα - Ανοίγουν οι αιτήσεις για τις σχολές ΔΥΠΑ

Καταναλωτικό δάνειο με Εγγύηση EIF: Από 300 μέχρι 50.000 ευρώ για αναβάθμιση κατοικίας ή αγορά αυτοκινήτου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις