Καταρχήν ναι, όπως αναφέραμε, οι όροι του συμβολαίου που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή υπερισχύουν των διατάξεων του Νόμου, εκτός αν παραβιάζουν διατάξεις Νόμου ή του Συντάγματος που είναι αναγκαστικού δικαίου και έχουν ανώτερη ισχύ.Επομένως, οι περισσότεροι όροι περιορισμών είναι αποδεκτοί, όπως όταν προβλέπεται συγκεκριμένη χρήση του ακινήτου (πχ. μίσθωση αποκλειστικά για κατοικία και όχι για γραφείο) ή όταν προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός μισθωτών που μπορούν να κάνουν χρήση του ακινήτου (πχ αποκλειστικά για κατοικία του μισθωτή και της οικογένειάς του) ή ακόμη και όταν προβλέπεται απαγόρευση του καπνίσματος εντός του μισθίου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως, οι ρήτρες αυτές μπορεί να θεωρηθούν άκυρες και ανίσχυρες, ειδικά όταν παραβιάζουν βασικές συνταγματικές ελευθερίες (πχ. όρος που απαγορεύει τη μίσθωση σε αλλοδαπούς ή αλλόθρησκους). Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν το θέμα της ακυρότητας τέτοιων όρων είναι τα δικαστήρια, οπότε εξετάζεται το θέμα κατά περίπτωση.
Έχει δικαίωμα ο εκμισθωτής να κρατήσει κλειδιά από το ενοικιαζόμενο ακίνητο; Επειδή με αγχώνει, θα μπορούσα να αλλάξω κλειδαριά;
Όχι, ο εκμισθωτής δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει τα κλειδιά του ακινήτου χωρίς τη γνώση και την έγγραφη συναίνεση του μισθωτή (η οποία θα πρέπει να δηλώνεται ρητά στη σύμβαση). Η παράδοση όλων των κλειδιών στο μισθωτή είναι μέρος της παράδοσης της χρήσης του μισθίου. Ομοίως, με τη λήξη της σύμβασης ο μισθωτής οφείλει να παραδώσει στον εκμισθωτή το ακίνητο και τα κλειδιά του. Εξυπακούεται ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης απαγορεύεται να εισέλθει ο εκμισθωτής στο μίσθιο χωρίς τη συναίνεση του μισθωτή, διότι πέρα από τη σύμβαση αυτό παραβιάζει και το ποινικό δίκαιο.Τώρα, σε περίπτωση που επιθυμείς να αντικαταστήσεις την κλειδαριά, χρειάζεται έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη και το κόστος επιβαρύνει τον μισθωτή.
Ο εκμισθωτής ζητάει να επισκέπτεται τακτικά το σπίτι, προκειμένου να ελέγχει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πόσο σύννομη είναι αυτή η απαίτηση και πόσο «τακτικά» επιτρέπονται τέτοιες επισκέψεις, δεδομένου ότι με αποδιοργανώνουν;
Αυτό είναι θέμα συμφωνίας των μερών. Μπορεί να προβλέπεται στο μισθωτήριο ότι ο εκμισθωτής έχει δικαίωμα να επισκέπτεται και να επιθεωρεί το μίσθιο εβδομαδιαίως ή αντίθετα ότι δεν έχει καθόλου αυτό το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρχει σχετικός όρος στο συμβόλαιο, η επίσκεψη θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλες ημέρες και ώρες, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και παρουσία του μισθωτή. Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν και κατά το τελευταίο διάστημα της μίσθωσης, στο πλαίσιο αναζήτησης νέου μισθωτή για το ακίνητο.
Ποιες είναι οι ζημιές που καλύπτονται μελλοντικά από τον ιδιοκτήτη και ποιες από τον ενοικιαστή;
Και αυτό είναι θέμα ελεύθερης συμφωνίας των μερών κατόπιν διαπραγμάτευσης και εξαρτάται από τους όρους του συμβολαίου. Βασική υποχρέωση του μισθωτή είναι να χρησιμοποιεί το μίσθιο με επιμέλεια και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, ώστε κατά τη λήξη της μίσθωσης να παραδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε. Ωστόσο, φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση (συνήθη χρήση), πχ αποχρωματισμός των τοίχων, είτε φθορές που προέρχονται από τυχαίο γεγονός (πχ. ζημία από φυσικές καταστροφές), δεν επιβαρύνουν τον μισθωτή αλλά τον ιδιοκτήτη, εκτός εάν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στη σύμβαση.Αντίθετα, ο μισθωτής έχει υποχρέωση να επανορθώσει κάθε βλάβη είτε φθορά του μισθίου, που οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα, πχ το σπάσιμο ενός παραθύρου, η καταστροφή εγκαταστάσεων από κακή ή πλημμελή χρήση κοκ.«Αν λοιπόν εγκαταλείψεις το σπίτι πριν τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου χωρίς νόμιμο ή συμβατικό δικαίωμα, η μίσθωση δεν λύνεται και συνεχίζεις να είσαι υπόχρεος στην καταβολή του ενοικίου μέχρι τη λήξη του συμβολαίου».
Εξαιτίας ενός σημαντικού λόγου, χρειάζεται να φύγω από το σπίτι πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνημένης περιόδου. Πρέπει να πληρώσω τα ενοίκια που απομένουν;
Σε μισθώσεις ορισμένου χρόνου όπου προβλέπεται συγκεκριμένη λήξη της μίσθωσης, η συμβατική διάρκεια δεσμεύει και τα δύο μέρη. Οπότε, κατά κανόνα, ναι, αν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στη σύμβαση ή στο Νόμο που να σου επιτρέπει να αποχωρήσεις ελεύθερα και ο ιδιοκτήτης σου ζητήσει τα ενοίκια που απομένουν, υποχρεούσαι να τα καταβάλεις, ακόμα κι αν αδυνατείς ή δεν επιθυμείς να κάνεις άλλο χρήση του μισθίου ακινήτου, για λόγους που αφορούν εσένα.
Στην πράξη αυτό συμβαίνει όταν ο εκμισθωτής προσφεύγει στο δικαστήριο κατά του μισθωτή για τα μισθώματα που υπολείπονται, στην περίπτωση που δεν έχει βρει νέο μισθωτή. Αν λοιπόν εγκαταλείψεις το σπίτι πριν τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου χωρίς νόμιμο ή συμβατικό δικαίωμα, η μίσθωση δεν λύνεται και συνεχίζεις να είσαι υπόχρεος στην καταβολή του ενοικίου μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.
Συμβατικό δικαίωμα υπάρχει όταν η ίδια η σύμβαση μίσθωσης δίνει στο μισθωτή δικαίωμα καταγγελίας για λόγους που αφορούν αυτόν. Νόμιμο δικαίωμα απαντάται πχ αν εμποδίζεται ο μισθωτής να κάνει χρήση του ακινήτου όπως αυτή συμφωνήθηκε, αν το μίσθιο ακίνητο είναι επικίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του μισθωτή, αν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο και μεσολάβησε μετάθεση σε άλλον νομό, είτε γενικά αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Τα δικαστήρια είναι αρμόδια για να κρίνουν κατά περίπτωση.
ADVERTISING